wojszu 03.06.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 (edytowane) witam od dłuższego czasu zastanawiamy się z żona jak zaaranżować nasze nowe mieszkanko, na projektanta nas nie stać, większość rzeczy mam zamiar zrobić z ojcem, może Wy coś pomożecie. Największy problem mamy z łazienką, z jednej strony fajnie, że jest okno, a z drugiej nie wiemy gdzie ustawić umywalkę, znajomi mówią że naprzeciwko okna to ie najlepszy pomysł, bo będzie się odbijało światło. Na razie wyciągnęliśmy łazienkę o 0,5 m w stronę przedpokoju, wyburzyliśmy ścianę która była pomiędzy pokojem-kuchnią-przedpokojem (tą o długości 132 cm) i skróciliśmy ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym o 1,5 m, przez co powiększyliśmy optycznie pokój dzienny. Na załączonym obrazku jest mieszkanie przed zmianami, nie podaję w którym miejscu są przyłącza, ponieważ istnieje możliwość ich przestawienia, no może oprócz rury spustowej w łazience do wc, która znajduje się przy kominie. W pokoju dziennym wszystkie okna są do podłogi, wysokość ścian 2,53 cm, ilość pokoi chcemy pozostawić bez zmian. W kuchni będzie lodówka wolno stojąca 60x185 cm. Na razie plan jest taki, sypialnia od strony wschodniej dla rodziców, większa sypialnia od strony zachodniej dla córeczki (niecałe 2 lata), trzecia sypialnia na razie jako gabinet. oprócz kominów wszystkie ścianki można burzyć, ale nie chciałbym przeginać Z góry wielkie dzięki. Edytowane 3 Czerwca 2010 przez wojszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Może dac umywalke po drugiej stronie okna? Bo przy wejściu, chyba jest pion kanalizacyjny i tam trzeba dac WC?A naprzeciw okna wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 IMHO czasem lepiej zapłacić architektowi niż męczyć się z nieustawnym mieszkaniem. Usługa projektu samego układu przestrzennego, bez materiałów i wykończenia na pewno nie jest zbyt droga. Dopiero robienie kosztorysów, projektów wykonawczych, dobieranie kolorystyki, mebli, itp. jest naprawdę czasochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 03.06.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Chciałbym uściślić parę rzeczy. — rozumiem, że mieszkanie jest jednopoziomowe i to co jest na planie to cała przestrzeń jaką dysponujecie— jeśli jedna sypialnia jest dla rodziców, jedna dla córy a w trzeciej planujecie gabinet to gdzie będzie wasze miejsce do spania?— czy sypialnia rodziców ma być tylko sypialnią czy będzie służyć im za pokój?— wspomniane portfenetry są od strony wschodniej?— gdzie skupia się wasze życie w mieszkaniu? (poszczególne pokoje, salon, sypialnie, kuchnia?)— czy zależy wam na oddzieleniu kuchni i pokoju dziennego?— na co wychodzą okna na wschodzie i zachodzie? (okna sąsiedniego bloku, przestrzeń niezabudowana?)— czy gabinet użytkujecie wraz z małżonką i czy charakter waszej pracy wymaga odizolowania pomieszczenia od np. sypialni? Prosiłbym jeszcze o opisanie pionów, chyba że w każdym z nich znajdują się wszystkie przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojszu 04.06.2010 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 — rozumiem, że mieszkanie jest jednopoziomowe i to co jest na planie to cała przestrzeń jaką dysponujecie Mieszkanie jednopoziomowe, jest to cała przestrzeń. — jeśli jedna sypialnia jest dla rodziców, jedna dla córy a w trzeciej planujecie gabinet to gdzie będzie wasze miejsce do spania? Rodzice to my, czyli w mieszkaniu będziemy mieszkać w trójkę: ja, żona i córka. — czy sypialnia rodziców ma być tylko sypialnią czy będzie służyć im za pokój? tylko sypialnia — wspomniane portfenetry są od strony wschodniej? mieszkanie jest wschodnio zachodnie, zachód od strony łazienki — gdzie skupia się wasze życie w mieszkaniu? (poszczególne pokoje, salon, sypialnie, kuchnia?) salon — czy zależy wam na oddzieleniu kuchni i pokoju dziennego? nie chcemy typowego aneksu, dlatego w celu powiększenia salonu zdecydowaliśmy się wyburzyć ścianę która była pomiędzy pokojem-kuchnią-przedpokojem (tą o długości 132 cm) i skróciliśmy ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym o 1,5 m — na co wychodzą okna na wschodzie i zachodzie? (okna sąsiedniego bloku, przestrzeń niezabudowana?) zachód - lasek choinkowy, wschód bok sąsiedniego bloku, jak się spojrzy na lewo stawik, na prawo lasek — czy gabinet użytkujecie wraz z małżonką i czy charakter waszej pracy wymaga odizolowania pomieszczenia od np. sypialni? na razie gabinet jednoosobowy, jak się powiększy rodzina zostanie zamieniony na sypialnię. Prosiłbym jeszcze o opisanie pionów, chyba że w każdym z nich znajdują się wszystkie przyłącza. piony są tak jak idą kominy, oczywiście tylko w kuchni, łazience i wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.06.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam, pozwoliłam sobie narysować to mieszkanie i oto moja propozycja;) http://foto2.m.onet.pl/_m/62662bab57b697c04a600d8fe7d63ed6,10,19,0.jpg Moja uwaga skupiła się głównie na łazience, kuchni i sypialni. Oczywiście można tu jeszcze pozmieniać i lepiej wykorzystać powierzchnię, ale nie znam dokładnie preferencji. Nie doczytałam czy można usunąć pion pomiędzy pokojem córki i gabinetem. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 06.06.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam, pozwoliłam sobie narysować to mieszkanie i oto moja propozycja;) http://foto2.m.onet.pl/_m/62662bab57b697c04a600d8fe7d63ed6,10,19,0.jpg Moja uwaga skupiła się głównie na łazience, kuchni i sypialni. Oczywiście można tu jeszcze pozmieniać i lepiej wykorzystać powierzchnię, ale nie znam dokładnie preferencji. Nie doczytałam czy można usunąć pion pomiędzy pokojem córki i gabinetem. Pozdrawiam:) Ja bym pomyślała jeszcze o miejscu na stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.06.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Hej Minka:D Stół-przydatna rzecz tylko zabiera dość sporo miejsca. Można go wstawić, ale wtedy otworzyłabym całkowicie kuchnię na salon. Telewizor na przeciwną ścianę i kanapa odwrócona tyłem do kuchni. Tylko nie wiem, czy inwestor się na to pisze;) ps. Wyspa się zmieści:yes: Edytowane 6 Czerwca 2010 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 06.06.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Hej Magda To inwestor powinien wiedzieć co chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts