Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie - aranżacja

wojszu

Recommended Posts

witam

od dłuższego czasu zastanawiamy się z żona jak zaaranżować nasze nowe mieszkanko, na projektanta nas nie stać, większość rzeczy mam zamiar zrobić z ojcem, może Wy coś pomożecie.

Największy problem mamy z łazienką, z jednej strony fajnie, że jest okno, a z drugiej nie wiemy gdzie ustawić umywalkę, znajomi mówią że naprzeciwko okna to ie najlepszy pomysł, bo będzie się odbijało światło.

Na razie wyciągnęliśmy łazienkę o 0,5 m w stronę przedpokoju, wyburzyliśmy ścianę która była pomiędzy pokojem-kuchnią-przedpokojem (tą o długości 132 cm) i skróciliśmy ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym o 1,5 m, przez co powiększyliśmy optycznie pokój dzienny.

Na załączonym obrazku jest mieszkanie przed zmianami, nie podaję w którym miejscu są przyłącza, ponieważ istnieje możliwość ich przestawienia, no może oprócz rury spustowej w łazience do wc, która znajduje się przy kominie.

W pokoju dziennym wszystkie okna są do podłogi, wysokość ścian 2,53 cm, ilość pokoi chcemy pozostawić bez zmian.

W kuchni będzie lodówka wolno stojąca 60x185 cm.

Na razie plan jest taki, sypialnia od strony wschodniej dla rodziców, większa sypialnia od strony zachodniej dla córeczki (niecałe 2 lata), trzecia sypialnia na razie jako gabinet.

oprócz kominów wszystkie ścianki można burzyć, ale nie chciałbym przeginać :)

Z góry wielkie dzięki.

mieszkanie..jpg

Edytowane przez wojszu

IMHO czasem lepiej zapłacić architektowi niż męczyć się z nieustawnym mieszkaniem.

Usługa projektu samego układu przestrzennego, bez materiałów i wykończenia na pewno nie jest zbyt droga. Dopiero robienie kosztorysów, projektów wykonawczych, dobieranie kolorystyki, mebli, itp. jest naprawdę czasochłonne.

Chciałbym uściślić parę rzeczy.

— rozumiem, że mieszkanie jest jednopoziomowe i to co jest na planie to cała przestrzeń jaką dysponujecie

— jeśli jedna sypialnia jest dla rodziców, jedna dla córy a w trzeciej planujecie gabinet to gdzie będzie wasze miejsce do spania?

— czy sypialnia rodziców ma być tylko sypialnią czy będzie służyć im za pokój?

— wspomniane portfenetry są od strony wschodniej?

— gdzie skupia się wasze życie w mieszkaniu? (poszczególne pokoje, salon, sypialnie, kuchnia?)

— czy zależy wam na oddzieleniu kuchni i pokoju dziennego?

— na co wychodzą okna na wschodzie i zachodzie? (okna sąsiedniego bloku, przestrzeń niezabudowana?)

— czy gabinet użytkujecie wraz z małżonką i czy charakter waszej pracy wymaga odizolowania pomieszczenia od np. sypialni?

Prosiłbym jeszcze o opisanie pionów, chyba że w każdym z nich znajdują się wszystkie przyłącza.

— rozumiem, że mieszkanie jest jednopoziomowe i to co jest na planie to cała przestrzeń jaką dysponujecie

Mieszkanie jednopoziomowe, jest to cała przestrzeń.

— jeśli jedna sypialnia jest dla rodziców, jedna dla córy a w trzeciej planujecie gabinet to gdzie będzie wasze miejsce do spania?

Rodzice to my, czyli w mieszkaniu będziemy mieszkać w trójkę: ja, żona i córka.

— czy sypialnia rodziców ma być tylko sypialnią czy będzie służyć im za pokój?

tylko sypialnia

— wspomniane portfenetry są od strony wschodniej?

mieszkanie jest wschodnio zachodnie, zachód od strony łazienki

— gdzie skupia się wasze życie w mieszkaniu? (poszczególne pokoje, salon, sypialnie, kuchnia?)

salon

— czy zależy wam na oddzieleniu kuchni i pokoju dziennego?

nie chcemy typowego aneksu, dlatego w celu powiększenia salonu zdecydowaliśmy się wyburzyć ścianę która była pomiędzy pokojem-kuchnią-przedpokojem (tą o długości 132 cm) i skróciliśmy ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym o 1,5 m

— na co wychodzą okna na wschodzie i zachodzie? (okna sąsiedniego bloku, przestrzeń niezabudowana?)

zachód - lasek choinkowy, wschód bok sąsiedniego bloku, jak się spojrzy na lewo stawik, na prawo lasek

— czy gabinet użytkujecie wraz z małżonką i czy charakter waszej pracy wymaga odizolowania pomieszczenia od np. sypialni?

na razie gabinet jednoosobowy, jak się powiększy rodzina zostanie zamieniony na sypialnię.

Prosiłbym jeszcze o opisanie pionów, chyba że w każdym z nich znajdują się wszystkie przyłącza.

piony są tak jak idą kominy, oczywiście tylko w kuchni, łazience i wc

Witam,

pozwoliłam sobie narysować to mieszkanie i oto moja propozycja;)

http://foto2.m.onet.pl/_m/62662bab57b697c04a600d8fe7d63ed6,10,19,0.jpg

Moja uwaga skupiła się głównie na łazience, kuchni i sypialni. Oczywiście można tu jeszcze pozmieniać i lepiej wykorzystać powierzchnię, ale nie znam dokładnie preferencji. Nie doczytałam czy można usunąć pion pomiędzy pokojem córki i gabinetem.

Pozdrawiam:)

Witam,

pozwoliłam sobie narysować to mieszkanie i oto moja propozycja;)

http://foto2.m.onet.pl/_m/62662bab57b697c04a600d8fe7d63ed6,10,19,0.jpg

Moja uwaga skupiła się głównie na łazience, kuchni i sypialni. Oczywiście można tu jeszcze pozmieniać i lepiej wykorzystać powierzchnię, ale nie znam dokładnie preferencji. Nie doczytałam czy można usunąć pion pomiędzy pokojem córki i gabinetem.

Pozdrawiam:)

Ja bym pomyślała jeszcze o miejscu na stół.

Hej Minka:D

Stół-przydatna rzecz tylko zabiera dość sporo miejsca. Można go wstawić, ale wtedy otworzyłabym całkowicie kuchnię na salon. Telewizor na przeciwną ścianę i kanapa odwrócona tyłem do kuchni. Tylko nie wiem, czy inwestor się na to pisze;)

ps. Wyspa się zmieści:yes:

Edytowane przez Magda 34