Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stara odmiana jabłoni

Recommended Posts

Może ktoś z Was będzie umiał mi pomóc.Moja babcia miał w ogródku jabłoń bardzo wcześnie owocujacą,jabłka były niewielkie (jabłonka wręcz przeciwnie :)),kremowo-żółtawe z różowymi "maźnięciami",miąższ biały,kruchy,słodki i soczysty.Cechą charakterystyczną było to,że juz dwa dni po zerwaniu traciły zupełnie swoje walory smakowe,bo robiły się mączyste i niesmaczne.No i zapewne z tego powodu odmiana ta zupełnie zanikla,jako nienadająca się do handlu...Bardzo chciałabym taką jabłoń posadzić u siebie,są gospodarstwa ogrodnicze prowadzace szkólki ze starymi odmianami,ale ja nie znam nazwy i nie wiem,o co pytać.Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł,to baaardzo proszę o podpowiedź.

Kosztele znam,bardzo lubię,i już nabyłam :)

Dzięki Elfir za linki,widziałam te stronki,ale niestety tam "mojej" jabłonki nie ma.Prawie pasuje grafsztynek,ale tam jest napisane,że mozna go przechowywać do października,a tamte po trzech dniach juz były do niczego.No i czas dojrzewania nie ten...W szkólce,gdzie kupiłam kosztele i ananasa pani powiedziała mi,że tez pamięta taką jabłoń,bo była u jej dziadka,ale nie wie,co to była za odmiana.Obawiam się,że mam niewielkie szanse na trafienie przypadkiem,gdzieś,na jakiejś wsi na zapomniany egzemplarz...:sad:

Jest malutki problemik z tym przeszczepieniem-nie ma z czego...Kilkanaście lat temu siostra babci w napadzie nie wiem czego(chyba głupoty),kazała wyciąć wszystkie drzewka z ogródka :(Zostały wspomnienia...Ale z tymi Skierniewicami to dobry pomysł.może faktycznie uda im się z mojego opisu wydedukować,co to za odmiana-dzięki.

To na bank jest Papierówka Oliwka inflandzka, Oliwka Żółta, Biały Nalew.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Papier%C3%B3wka_(jab%C5%82o%C5%84)

Bardzo wczesna dobra świeża. Kosztel nie jest taka wczesna.

Jakby ktos chciał jeszcze jakies stare odmiany to pomogę odszukac nazwy typu jasnie pańskie, królik itp.

Też myślałam o tej odmianie, ale nie widziałam oliwki z różowymi maźnięciami. One z zielonych po prostu robiły się żółte.

Chmmmmmy może własnie jaśniepańska (syn. kronselka).

kształt kulisty, lekko zwężone w pobliżu kielicha, osiągają duże rozmiary,

- skórka delikatna, cienka, o barwie oliwkowo-żółtej, widoczne białe plamki,

- miąższ w kolorze białym, w dotyku kruchy, delikatny,

- smak słodkawo-kwaśny,

Te "maźnięcia" nie pasują mi do niczego we wczesnych odmianach :)

A to, że drzewko rodziło małe owoce mogło wynikać z braku właściwej pielęgnacji (zbyt wiele zawiązków, brak cięcia), więc mało charakterystyczna właściwość. Ale przynajmniej wyklucza Antonówkę :)

Zdecydowanie były z różowymi "rumieńcami",na pewno nie papierówka i nie antonówka.Moja mama twierdzi,ze wokół gniazda nasiennego miązsz był jakby galaretkowaty,ale ja sobie czegoś takiego nie przypominam.Babcia mówiła na nie "poziomkowe",pewnie ze względu na wygląd :)No i na pewno nie była jabłonka cięta ani jakoś specjalnie pielęgnowana,więc pewnie Elfir ma rację,że wielkością drzewa nie ma co się sugerować.

• 2 years później...
W moim starym szdzie który zakładał jeszcze mój pradziadek jest takie drzewo. Jest niewysokie,owocuje zaraz po papierówkach / przełom lipca- sierpnia/, owoce ma różowawe , smaczne, po kilku dniach robią się mącz\yste, po tygodniu lub dwóch już zaczynają gnić. Od kiedy pamiętam dziadek mówił na nią oliwka.