Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebne są: plan z wymiarami + informacje nt. mebli: jakie są, jakie mogą odejść, jakie mogą przybyć + funkcje salonu + upodobania domowników

Na jakie zmiany jesteście gotowi: malowanie, usuwanie podwieszanego sufitu?

Czy narożnik można rozdzielić na części?

Większym problemem po obejrzeniu zdjęć wydaje mi się wrażenie ogólnego chaosu niż nieustawność salonu...

witam,

generalnie jestem gotowa na wiele:) Nie chciałabym ze względów finansowych ruszać na razie obrzydliwych kafli i szafek kuchennych. Zgadzam się, że panuje to chaos - wszystko w innej tonacji, ale na usprawiedliwienie dodam, że jest to zlepek tego co udało nam się znaleźć 7 lat temu na wyprzedażach - robiliśmy bez kredytu całe mieszkanie za jednym razem stąd ta przaśność. To co chciałabym zachować to kanapa ( bo nóka sztuka ) i stół z krzesłami. Reszta won. Narożnik wpradzie można rozłączyć, ale chyba tylko w celach transportowych :(. To co mi się marzy to normalny acz nowoczesny stolik RTV, komoda vel. komódka, nowoczesne firany. Podobaja nam się struktury betonowe, szarości, mocne fiolety. Mysłałam także o wymianie skrzydeł szafy oraz oklejenie ich fototapetą. Niestety nie udaje mi sie załaczyc rzutu mieszkania :( ze względu na jego gabaryty

możesz w paincie narysować schemat i wpisać wymiary.

Pierwsze, co rzuca się w oczy - potrzeba jest ścianka od strony kuchni. Macie tendencję do trzymania wszystkiego na wierzchu (jak ja :) ) a to kłóci się z ideą otwartej kuchni.

Tam, gdzie teraz jest szafka trzeba będzie wybudować ściankę. Od strony kuchni, przy tej ściance można postawić szafkę, jak najbardziej, bo widać, że blat jest potrzebny.

Potrzeba jest także wizualna osłona tego pokoju z tyłu kanapy.

Mam koncepcję, ale potrzebuje wymiary, albo nazwy projektu domu, który wybudowaliście.

Edytowane przez Elfir

Może tak:

Skrócić ściankę przy pokoju tylko na szerokość regału. Regał zrobić na całej ścianie, ale zamykany, by pochować szpargały. Przestawić kanapę, przy oknie balkonowym zrobić komodę na TV, bez półeczek. Za plecami kanapy ustawić szafkę-konsolę. Do tego stół rozkładany okrągły lub owalny 4(6)-osobowy

http://img6.imageshack.us/img6/7515/rzut1j.jpg

przy zimnobeżowych kafelkach: zebrano lub dąb bielony

Przy ciepłym beżu: merbau

hikora i orzech są bardzo ciemne, mogą optycznie zmniejszyć pokój.

A przy moich kaflach w przedpokoju by pasował Dąb Palony w salonie?

A co myslicie na temat Stiuku Weneckiego w slaonie w kolorze szarym, kamienia? tak sobie pomyslałem, że na jednej scianie można było by to zrobić ale czy to by pasowało?

Spędziłam parę godzin czytając to forum w poszukiwaniu inspiracji przed remontem mojego salonu i nie znalazłam :(. Zaraz załaczę zdjęcia i proszę Was o szczerą krytykę i konstruktywne porady. Salon „urządzałam” 8 lat temu ale tak naprawdę wszystkie sprzęty trafiały tu trochę przez przypadek. Stąd decyzja o remoncie.

Chciałabym zostawić stół i te dwa dębowe regały o nieco rustykalnym charakterze. I do istniejącego wnętrza (podłoga- dąb czerwony, okna i parapet-mahoń meranti, kominek niestety tradycyjny ale może go przerobię) zamierzam dobrać nowoczesną sofę, fotel, krzesła, oświetlenie. Chcę jakoś umiejętnie połączyć tradycję (dębowe regały) z nowoczesnością . Myślę o zmianie kolorystyki salonu na stonowany, chłodny szaro-beż (zdecydowane NIE dla ciepłych żółci, wanilii, brzoskwinek, cytrynek, mango).

Moje wątpliwości:

-Sofa- może ciemna czerwień? Może grafit? Wolę skórę niż tkaninę. Jaki kształt? Nie mam pojęcia czy prosta sofa, o geometrycznych kształtach będzie tu pasować.

1.Czy taka ?(ale nie biała)

http://www.kler.pl/idp,144,idkat,15,KLER_MINUETTO___W060.html

2. czy taka (sofa Bodema)

http://polki.pl/dom_wnetrza_galeria.html?galg_id=10005688

3. czy taka

http://www.bimsklep.pl/pl/p/Sofa-3-osobowa-PASSO/675

-Jaka ława?

-Jaki kształt krzeseł? Czy obicie musi być w kolorze sofy?

-Jakie żyrandole? Czy te kinkiety koła kominka mogą zostać czy raczej out?

-Jak dobrać dodatki, żeby salon tworzył spójną całość? Aby sprawiał wrażenie przestronnego, nowoczesnego?

Nie wiem, co wybrać. Przeglądam magazyny typu Dobre wnętrze ale tam same aranżacje supernowoczesne , dizajnerskie i mam przeczucie, że skopiowanie niektórych rozwiązań do tych moich starych mebli wyjdzie żałośnie.

Pomożecie dobrać jakąś sofę, ławę, kolory?

Czy da się urządzić salon nowocześnie pozostawiając ciężkie, dębowe regały?

salon4.jpg

salon6.jpg

salon8.jpg

salon7.jpg

salon5.jpg

Nie pasuja absolutnie.. Zostaw tak jak jest (coz dizajn salonu sprzed 10 lat), tylko zmien kolor scian na chlodniejszy. Albo zmien wszystko na bardziej nowoczesne z XXI wieku, wszystko.. lampy tez..., a przede wszystkim kominek...

Ogladalas salony forumowiczow w watku "Pokazcie swoje salony"?

Nie pisze tego zlosliwie... naprawde... Ostatecznie ten styl Twojego salonu kiedys byl marzeniem wielu inwestorow. Bylo, minelo.... Jak chcesz miec nowoczesny salon zmien wszystko.. Po prostu pewne style przeminely i zastapione zostaly przez inne...

PS Podloga super!!! Zostaw!!! A ten łuk w wejściu ..wywal :p

Edytowane przez Aleksandryta

Nie mogłaś chyba wybrać gorszych sof - to jak zamienić siekierkę na kijek ;)

Łuk do usunięcia kategorycznie, kinkiety out - czy jest szansa na zlikwidowanie półek k-g obok stołu?

Zerknij na takie inspiracje:

http://genuinestyle.net/wp-content/uploads/2009/11/traditional-living-room-62.jpg

http://www.corbisimages.com/images/42-16784450.jpg?size=67&uid=308de1ba-7864-4335-a3d2-962950ffce62&uniqID=3a475583-4be0-4075-9345-a7a14850f603

http://www.thelennoxx.com/wp-content/uploads/2011/02/modern-chic-gray-living-room-with-blue-artwork.jpg

DZięki za radę. No szkoda, że nie pasują... A myślam, że coś da się wybrać z tych propozycji.

ALe nie zostawię jak jest bo strasznie mi się ten "dizajn" nie podoba!

To znaczy,że czeka mnie większy remont niż zamierzałam. Jeden z łuków już wywaliłam, ten do kuchni zostawiłam na potem

Czytałam ten wątek, większość salonów nowoczesnych

To nawet kinkiety są do bani?

I moje ulubione półki obok stołu? Dlaczego?

Salony na zdjęcia 1 i 2 podobają mi się, tylko, że zamierzałam urządzić mój salon nowocześniej (ale nie super nowocześnie i minimalistycznie).

Wychodzi na to, że jednak moje dębowe meble też będą do wyrzucenia, bo nie pasują do niczego nowoczesnego :(

Wybierz się na spacer do działu: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?24-Galeria-zdj%C4%99%C4%87-dom%C3%B3w-Forumowicz%C3%B3w i oglądaj domy Darcy, Lutajki, Monah, Kasia_sw, Mychy, Psosin, Karola&Artur - są piękne, klimatyczne i nie stereotypowo nowoczesne :)

Masz znakomitą podłogę, meble dębowe tez są ok., ale żeby wprowadzić tu nowoczesność, która Ci się marzy, to 1. trzeba mieć gigantyczne wyczucie stylu - wtedy efekt murowany, lakierowane meble, dizajnerskie krzesła (obejrzyj eklektyczne realizacje Dekoratorni), 2. trzeba by zrewolucjonizować kominek i podłogę - łukowe wykończenie gresu i jego klasyczny kolor zabiją każdą nowoczesną stylizację :(

Dom Darcy już znam- jest przepiękny! Ale tak mogłabym urządzić, gdybym budowała dom od nowa. Tych pozostałych jeszcze nie widziałam.

Dzięki za pocieszenie -przynajmniej podłoga jest ok. i w ostateczności meble...

No to już czuję, że sama nie dam rady wprowdzić tu nowoczesności, skoro piszesz o "gigantycznym wyczuciu stylu". W takim razie poszukam architekta

Da się urządzić nowocześnie. Ale nowe meble musiałyby być bardzo jasne, by nie konkurowały z dębowymi szafami. Szkoda, że to typowa meblościanka, z trudnymi do zagospodarowania półeczkami, a nie prawdziwy kredens :(

Zastanów się czy stołu nie przestawić koło kominka a kącika TV nie urządzić tam gdzie stał stół. Wówczas TV nie konkurowałoby z kominkiem.

Gdybyś zmieniała kominek, może lepsza byłaby jakaś nowoczesna koza?

Moim zdaniem najlepiej zostawić białe ściany, ewentualnie zamienić na gołębie szarości.

DZięki za radę. No szkoda, że nie pasują... A myślam, że coś da się wybrać z tych propozycji.

ALe nie zostawię jak jest bo strasznie mi się ten "dizajn" nie podoba!

To znaczy,że czeka mnie większy remont niż zamierzałam. Jeden z łuków już wywaliłam, ten do kuchni zostawiłam na potem

Czytałam ten wątek, większość salonów nowoczesnych

Zmiana mebli i barw chyba nie wiele zmieni. To będzie jak trochę pudru na liszaj.

W jednym z linków pokazałaś dom architekta, gdzie jest połączone stare z nowym.Dobrze byłoby przeanalizować sobie , gdzie tkwi sukces tego wnętrza. Jest to wyjątkowo czytelne.

W tej chwili masz Babel, bez żadnej idei i konsekwencji w doborze, za to mnóstwo ingerencji tam gdzie być jej nie powinno.

O ile można sobie niemal swobodnie mieszać w dekoracji i zestawieniach mebli o tyle mieszanie stylistyczne w architekturze wnętrza jest bardziej niż ryzykowne.

Albo modern i zabawa dla kontrastu dodatkami, albo czystość formy i stylu.

Uporządkuj więc architekturę, kolorem i meblami zajmiesz się później większość da się wpasować nawet w modernistyczne wnętrze. No może po za tym holenderskim Dorfem od Gargamela :yes:

Wszystkie łuki są do niczego i te na ścianach i na podłodze.

Kominek jest elementem architektury i musi pasować do całości, albo wstawiasz kozę/piec z innej epoki wówczas jest jednym z klamotów tak jak sofa czy krzesło.

Podobnie jest z półką g-k i podświetlaną niszą w ścianie, one są z innych światów niż kominek, łuki, drzwi a należą przecież do tej samej rodziny architektonicznej.

Głupia sprawa ale drzwi są także elementem architektury wnętrza.

Dobra zasada , to mieszać sobie w meblach,kolorach i dekoracji ale nie igrać z przestrzenią i jej formą.

Z tego co masz teraz , można by rozprawę poglądową napisać, jak nie powinno się urządzać wnętrza.

Dużo rozwagi a przede wszystkim konsekwencji życzę.

No dzięki Wojtek, właśnie napisałeś taką rozprawę poglądową.

Czyli co robić? Nie iść na siłę w nowoczesność? O ile łuk nad kuchnią da się zlikwidować, to połączenie między kaflami a parkietem pozostanie łukowate, bo nie rozwalę parkietu, który kosztował niemało! Nie zmienię też tradycyjnych drzwi wewnętrznych. Ogólnie całe wnętrze mam tradycyjne, chociaż 8 lat temu wydawało mi się dość nowoczesne.

Po prostu chciałam odświeżyć salon i wyszło na to, że się nie da (tzn ja sama na pewno nie potrafię) albo kosztowałoby to fortunę, bo należałoby zmienić całą architekturę mojego domu.

Za Gargamela/liszaja uważam mój holenderski wypoczynek i ławę. MAm nadzieję, że nie masz na myśli mebli/regałów, do których się przywiązałam.

Nie odpuszczam tematu, załaczam rzut salonu.

Do Elfira: jak widzisz, nie da się zmienić położenia kącika Tv, w miejscu stołu będzie za mało miejsca.

Waszą krytykę z pokorą przyjmuję. Wiem, że salon wymaga remontu ale proszę, dajcie jakieś konstruktywne porady.

Przecież nie zbuduję salonu od początku, łuk miedzy gresem a parkietem musi zostać. Kominek mogę rozbić ale nowy i tak stanie w tym miejscu, bo jest tam przewód kominowy. Łuk nad kuchnią wyprostuję.

W ostateczności, ze smutkiem mogę zrezygnować z tych dwóch regałów koło TV.

I co dalej? Jaka w końcu ta sofa, skoro nowoczesne nie pasują?

Może jakieś linki?

Jaka ława?

Zamurować tę dziurę w ścianie?

rzut salonu.jpg