Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podsyłam schemat tego pokoju w takim razie

jakie wymagania ma użytkownik?

Zupełnie żadnych. schludnie, bez przepychu;) meble tak jak wymieniłem w pierwszym poście

zastanawiam się nad kolorystyką

ciemna podłoga z paneli, ściany brąz, pomarańcza?

na suficie chciałbym jakąś konstrukcję...

zupełnie nie wiem jak się zabrać za to i dlatego proszę o pomoc wszystkich, którzy mogą mi doradzić, zaproponować

Bez

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, tylko podstawowe pytanie - czy to pokój ucznia/studenta w domu rodziców czy może kawalerka dla dorosłego człowieka, który lekcji już nie odrabia a siedzenie po godzinach przy kompie sprowadza się do rozrywek lub sprawdzania maili?
wymyślono po coś BIOKOMINKI :-) przenośne, płytkie i w różnych kształtach, nie potrzebują komina. Ja wybieram opcję 1 a całą ścianę obłożyłabym kamieniem ala stara cegła np INCANA - retro :)

ja jako znany i lubiany przeciwnik kominkow zapytam "a po co ci on??" jak jzu wspomniano bedzie tylko wielkim zawalidroga ...

druga rzecz to naroznik ... w tym prawym gornym roguto jedyne rozsadne ustawienie ale nizbyt trafione patrzac z punktu widzenia "ogladacza tv" :) pomysl sobie ze taki "ogladacz" bedzie mial do dyspozycji albo krotka czesc naroznika albo fotel ... badz tez zostanie mu/jej skrecanie glowy a badzmy szczerzy - czesciej sie bedzie ogladalo tv niz patrzylo na palacy sie ogien w kominku ...

a tak po prawdzie to faktycznie maly masz ten salonik ... ja teraz siedze w pokoju 5x5m i ledwie sie mieszcze z tym co tu mam ...

a moze zamiast kominka jego atrapa ? ja planuje takie cos w sypialni...przy okazji - obrócony w strone narożnika tv na szafce...chyba nieźle to wygląda :)

http://bi.gazeta.pl/im/1/8606/z8606111X.jpg

• 2 weeks później...
A co powiecie na taką sofę: [moderowano] Do tego jedna ściana jasno beżowa, a na drugiej duża czarno-biała fototapeta? Do tego szklany stolik kawowy i sosnowa podłoga? A w zależności od tego kto co woli, to albo czarny stolik RTV, albo po prostu telewizor powiesić na ścianie? Moim zdaniem to może być fajny pomysł na nowoczesny salon :)
  • 6 months później...

Witam,

Mam problem z aranżacją salonu. Chciałabym, aby zarówno kolorystyka jak i meble tworzyły przyjemy, przytulny klimat. Podoba mi się ostatnio stosowanie mieszanych stylów, kolorów, bądź faktur, czyli np. kanapa w jakimś jednolitym kolorze, a do tego fotel np. w kolorowe pasy..

Specyfika mojego salonu polega na tym, że jest on połączony z korytarzem, w którym ścianka ma fakturę beżowo - brązowych cegiełek. Stojąc zatem pod oknem w salonie widzę to "cegiełkowe" wejście, a chcę się skupić na urządzeniu kącika, który jest we wnęce na przeciwko okna w tym właśnie salonie. Czyli stojąc pod oknem w salonie widzę wejście z korytarza i tę wnękę w salonie, którą chcę urządzić.

Chciałabym ustawić w tej wnęce sofę, która mogłaby też służyć do spania, jakąś pasującą lampę, a gdzieś w okolicy wygodny, ale niezbyt obszerny fotel. Na podłodze będzie dywan. Problem jest w kolorystyce i w tym, aby zaaranżować coś w ciekawy sposób, bo wiem, że szczegóły są dopełnieniem wszystkiego, czyli co np. powiesić na ścianie itd... wszystkie ściany mają kolor ecru, ale jestem gotowa zmienić kolor we wnęce lub w innej części pokoju, aby nadać temu kącikowi swoisty klimat. Mam też problem z wybraniem kolorów mebli.

Dodam tylko, że nad murkiem przy wejściu w korytarzu wiszą bordowe lampki.

Poniżej przesyłam rzut mieszkania:

rzut mieszkania

Z góry bardzo dziękuję za opinie i ciekawe pomysły. Pozdrawiam

przy tak małych wnętrzach sugerowałabym się stylistykę skandynawską. IKEA ma doskonale obmyślane aranżacje do małych przestrzeni.

Moim zdaniem inaczej powinnaś rozplanować wnętrze - siedząc na kanapie nie masz dobrego miejsca do oglądania TV.

Proponuję tak:

http://img16.imageshack.us/img16/876/rzutp.jpg

TV obudowujesz ściankami z cegiełek, jak w korytarzu, by zrobić nawiązanie. Nad stołem zawieszasz wysoko białe szafki jak tu:

http://bi.gazeta.pl/im/6/7506/z7506086X,Salon-z-funkcja-sypialni.jpg

możesz zrezygnować z fotela i postawić przy kanapie komódkę, a u szczytu stołu krzesło wyściełane z podłokietnikami, które fotel zastąpi

Edytowane przez Elfir
Chciałabym zobaczyć te cegiełki ... W jakim stylu jest kuchnia, jakiego koloru są/będą meble? Jaką masz podłogę, jakie drzwi?
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witajcie. Stoję przed zadaniem umeblowania salonu w bloku. W pokoju ma się znaleźć narożnik, stolik kawowy, niski regał pod telewizor, jakaś witrynka na kieliszki oraz stół z krzesłami (na około 6 osób). Biorę pod uwagę jedną z trzech opcji lokalizacji narożnika (ten na obrazku to Vero Amarylis o wymiarach 2,35m x 1,75m). Doradźcie proszę.

http://imageshack.us/photo/my-images/190/naronikopcja1.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/440/naronikopcja2.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/822/naronikopcja3.jpg

Przy okazji mam pytanie. Czy ktoś z Was użytkuje meble firmy Vero, jak wrażenia? waham się między skórą a materiałem o nazwie carabu (podobno czyści się równie łatwo jak skóra i jest bardzo wytrzymała).

Będę wdzięczna za rady.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem forum i mam problem z wykończeniem salonu, który wraz z mężem zaczęliśmy urządzać,ale nie udało nam się skończyć ze względu na brak pomysłów.

Obecnie salon wygląda tak jak za zdjęciach. Pomysł jest taki, aby wykończyć go w kolorze jasnego błękitu/ mięty, brązu oraz srebra.

1. Jedyna rzecz, której nie możemy i nie chcemy wymieniż, to brązowe meble wraz z szafą muszą pozostać-jest to kolekcja BRW Creatio (ew. możemy doposażyć salon w dodatkową komódkę)

2. Narożnik idzie do wymiany, zajmuje stanowczo za dużo miejsca, planujemy wymienić na kanapę trzyosobową + dwójkę, lub + fotel.

3. Stół możemy wymienić na większy.

Zależy nam, żeby było jasno i przytulnie, ale jednocześnie nowocześnie i elegancko.

Szafa która teraz stoi na ścianie obok TV, zmieści się jeszcze jedynie na ścianę obok okna.

Serdecznie prosimy o porady, sugestie i wskazówki!

325.jpg

329.jpg

324.jpg

326.jpg

322.jpg

lampa zdecydowanie nie jest nowoczesna.

Czy na pewno musicie mieć tyle miejsca do siedzenia (w sensie dwie kanapy?)

Co jest w szafie? Czy pokój jest również sypialnią?

Możesz wrzucic rzut z wymiarami, możesz go nawet zrobić w paincie