Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a propos ceglanej sciany i zawieszenia na niej tv - ja też bym wolała albo wyeksponować ścianę ładnym podświetleniem, albo powiesić na niej tv. tego ostatniego nie traktuję jak picassa, a podświetlanie ściany z tv uważam zwyczajnie za bzdurę.

@samur_aj - polecam ci polskiej meble firmy sits (http://www.sits.pl chyba). jeśli lubicie nowoczesne wzorki na bank spodoba się wam ich seria tokio, zresztą inne meble też mają bardzo ładne wzorniczo. cenowo - powiedziałabym, że bardzo atrakcyjni.

w chwili obecnej czekam na moje cudo ale na firmę zdecydowałam sie pod wpływem 5 znajomych, którzy sadzają na sitsach swoje pupy i bardzo mi sie te meble zawsze podobały.

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styl i meble może i fajne, lecz ja wyznaje raczej zasadę że jak nie dotknę i pomacam to nie kupię, a przedstawiciela w Szczecinie to niestety nie mają.

W tych sklepach niby tyle a jak coś trzeba kupić to nic nie ma :(

Myśleliśmy ostatnio nad czymś takim:

http://www.mebelstyl.pl/pics/zestawy/hf/wypoczynkowe_nowoczesne/Paris.jpg

Muszę z żoną podjechać do sklepu i posiedzieć na takich sofach, a nóż się spodoba i będzie wygoda - tyle że ostatnio usłyszałem że do sklepu to mamy iść aby kupić a nie sobie posiedzieć i pomierzyć :)

Lecz dalej problem pozostaje co kupić narożnik, 2+3 a może 3+1

Już przekonałem żonę że salon robimy pod siebie a nie pod gości i nie musi być funkcji spania. My spać mamy gdzie a jak przyjadą goście to pod nosem jest drugi dom więc mogą się przenieść na noc :)

Zacznę może od krótkiej historii tego salonu:

miał być w kolorach szarości dlatego takie płytki. Potem potrzebowaliśmy na szybko narożnika. Nie miałam nadal pomysłu na wystrój to kupiłam szary bo sobie pomyślałam, że akurat ten kolor jest świetnym tłem do wszystkiego :) Salon mam od strony południowo zachodniej, więc pół dnia świeci w nim ostre słońce, musiałam zasłonić okna i stąd zasłonki, kolor oczywiście z powodów j.w., przy czym zasłonki nie układają mi się zupełnie, materiał jest sztywny i mimo kilkakrotnego prasowania zamiast spływać sterczy w różnych kierunkach, myślę o obciążnikach ale czy to wystarczy?

http://img821.yfrog.com/slideshow/webplayer.php?id=img1273w.jpg

myślałam o tapecie za narożnikiem, ale jaką tu wybrać jak zasłonki w paski a na poduszkach kwiaty. Na filarze (kiedyś miał być to kominek ale sił i pieniędzy nie wystarczyło :) ) wymyśliłam sobie szablon malarski w podobnym stylu do tego http://www.szablon-studio.pl/foto/mini/1216633404206.jpg tylko na czerwonym tle, a może bardziej na ceglanym?

planuję jeszcze jakieś meble koło telewizora i stół z 4 krzesłami koło barku. Myślałam o jakichś drewnianych, ciemnych może... tylko czy nie będzie za ponuro? na schodach marzy mi się fototapeta z golden bridge albo jakimś szczytem górskim, tak żeby idąc po schodach stąpało się po chmurach, taki ukłon w kierunku dziecięcych marzeń :D

Z góry dziękuję za wszelkie rady bo przyznam szczerze, że trochę mnie to przerosło, myślę już nawet o projektancie ale to ostateczność bo boję się wyczerpać, ogromne jak do tej chwili, pokłady cierpliwości męża ;)

Pozdrawiam :)

To nie szary jest problemem, a kolor kuchni. Na razie udajemy, że go nie ma... Koral na dobranoc :)

http://cdn.mydeco.com/media/data/rooms/images/_thumbs/imxz3l4xalukvs6b.jpg_569x527_q85.jpg

Edytowane przez joliska

wprawdzie o koralu nie pomyślałam, ale 1 co rzuciło mi się na oczy to pustka - meble pod tv, moze jakaś komoda lub witrynka w cieplym odcieniu miodu. i oświetlenie dodajcie - na razie jest surowa żarowka, a to nigdy nie wyglada ok

czy wy macie wyszlifowany sufit? czy to tylko złudzenie ze jest nierówny? a może celowo?

Ja się zgadzam z joliską podoba mi się wersja pierwsza, też od razu pomyślałam, żeby rozświetlić to wnętrze dodatkami w tonacji czerwieni lekkiej, koralowy jest fajny..

ale ja bym pomyslała nad jedną scianą, żeby coś może na kawałku tej z tv coś wykombinować, ale nie naklejki tylko może kawałek tapety właśnie dobranej pod ten koralowy... bo wnętrze jest smutne..

co do mebli to może nowoczesne szare jakieś, bo to drewno to mi się dziwnie wydaje do tej pierwszej wersji, do drugiej lepiej..

dziękuję za zainteresowanie :)

szary wybrałam świadomie ponieważ mieszkałam 30lat w beżach i postanowiłam coś zmienić, problem pojawił się na etapie dodatków właśnie. W mojej wersji też pomyślałam o odcieniu czerwonego żeby jakoś wstrzelić się w te podciągi z kuchni stąd czerwone kwiaty na poduszkach :)

to teraz po kolei:

@duś sufit jest nierówny, tak wygląda połączenie tynku z piaskiem kwarcowym i białkowania wapnem, niestety dobre rady nie zawsze kończą się dobrze ;) faktem jest, ze przy normalnym świetle tego nie widać, cienie pojawiają się przy kierunkowym.

@joliska podoba mi się ten pomysł szaro-srebrny ale jak ja do tego dobiorę stolik i krzesła przy barku? poza tym zostają te czerwone kwiaty na poduchach, może da się to jednak połączyć?

@tosia125 o to mi właśnie chodzi, jakąś tapetę na ścianę z tv lub za narożnikiem, tylko jaki wzór by do tego pasował? iść dalej w paski?

@konfident o żółtym nie pomyślałam wcale a przecież może to dać fajne efekty, poszukam czegoś szaro-żółtego na wzór, może mnie olśni :D a może całą ścianę z tv pomalować na żółto? I do tego żółte krzesła przy barku?

Aaaa dlaczego szablony nie są fajne? ;>

nie jestem ekspertem wnętrz nowoczesnych, preferuję bardziej rustykalne salony i pastelowe kolory.. i może dlatego wydaje mi się u Ciebie bardzo ciemno.. tak się zastanawiam i myślę, że może chodzi o zasłony? może to one są takie przytłaczające?

poduchy na razie zostaw, a na końcu zobaczysz, czy pasują szkoda na początku wywalać tym bardziej, że to komplet z narożnikiem..

na razie to pooglądaj wątek, w którym były szarości

naprawdę świetne niektóre aranżacje

ja pomyślałam o ładnej nowoczesnej tapecie, ale chyba nawet nie na całości tylko jakiś pas, na tej ścianie telewizyjnej, ale szablon to chyba jeszcze gorzej wyjdzie, jakoś mi się nie widzi..

co do cegły lub płytek dekoracyjnych i tv to mi tam pasuje, sama zamierzam na kawałku ściany własnie za tv tak zrobić..

wybrałabym jednak narożnik, tylko że na Twoich zdjęciach to on mi nie pasuje, bo oparcie jest w takim miejscu, że dla mnie to nie by nie było funkcjonalne, albo trzeba z drugim bokiem (nie tym) i wtedy oparcie masz "na ścianach", albo wybrać taki, żeby od strony od której się wchodzi nie było takiego oparcia..

co do zdjęcia, w którym pokazywałes podłogę to zauważyłam tam kwiatka.. błagam przesadz go do większej doniczki, raz, że nie będzie się męczył, a dwa, że nawet optycznie mi nie pasuje taka doniczka do takiego dużego kwiata (przepraszam, ale jestem "kwiaciarą" :)