Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IMHO zasłony i firany to za dużo do nowoczesnego wnętrza

O wiele lepiej wyglądałyby jasne, proste zasłony, np. z surowego lnu

no tak, ale zasłony są ze względów praktycznych, salon jest bardzo słoneczny i to ukłon w stronę męża, może oglądać tv nawet w dzień ;) a nie przyszło mi do głowy, żeby firanek nie wieszać /przyznam szczerze :D/

podoba mi się połączenie z zielonym, mam je w korytarzu i wiatrołapie, dlatego może tutaj by coś innego?

I najlepiej jakbym nie musiała wywalać tego co już mam, wiem, że proszę o dużo ale dopiero co kupiliśmy ten narożnik ;)

może ścianę z tv pomalować na czerwono i dodać w kąciku jadalnym czerwone krzesła?

któreś z tych pasuje?

http://www.demico.pl/img/product/20973/kind/1

http://www.demico.pl/img/product/22211/kind/1

http://www.demico.pl/img/product/21726/kind/1

albo może na żółto?

http://www.demico.pl/img/product/14568/kind/1

oczywiście stolik pod tv i jakiś barek przy tym w kolorze ławy i mebli kuchennych bym widziała, ale to ja, mogę się oczywiście mylić :)

no i jeszcze klatka schodowa, marzy mi się taka fototapeta :D

http://ip2.0ct.pl/schodyv2.jpg

i oczywiście jestem przygotowana na przygaszenie moich zapędów, chętnie posłucham waszych opinii :)

Joliska a taka pani na filarze? ;>

http://ip2.0ct.pl/ladies2.jpg

Edit: Elfir różowy stanowczo, kategorycznie i obiema rękoma odrzucam, nie jesteśmy z różem kompatybilni ;)

Edytowane przez Euni

podobnie jak dziewczyny, jestem totalnie anty-naklejkom. jakieś literki owszem, ale to pasuje do kuchni czy pokoju-biura. te jak na załączonym obrazku - uznałabym za tandetne (bez urazy)

pójście w żółty uważam za fenomenalny pomysł (czerwone detale są niemal niedostrzegalne), uważam że ten kolor wygląda super z szarością w szczególności, gdy występuje obok bieli. na twoim miejscu nie przemalowywałabym żadnej ze ścian, a jeśli już musisz, to nie czyniłabym tego poprzez wprowadzenie 2 kontrastowych kolorów (szary + żółty/czerwony) a ew. jaśniejszego tonu szarości. w waszym pokoju brakuje dodatków - jeśli na ścianę w narożniku powiesisz zegar i kilka białych ramek ułożonych niby przypadkiem, na istniejące zasłony naszyjesz żółte wstążki (żeby tworzyły pasy) i do narożnika dostawisz staromodny lub prosty żółty fotel... stolik kawowy widzę w lakierowanej bieli, zaś ten pod tv - szarość nawiązująca do koloru ścian. plus jakiś fajny wysoki biały wazon z żółtym słonecznikiem w kącie, może jakiś obraz w soczystych żółtych barwach i biel lub żółć przeniesiona do kuchni/jadalni w postaci nowoczesnych krzeseł czy podkładek pod talerze.

tu masz znalezionego przypadkiem wnętrzarskiego bloga o kolorze żółtym

http://naszemieszkanie.wordpress.com/2010/02/02/zolty-intensywnie-radosne-dodatki/

pomysł z żółtymi wstążkami w zasłonkach nie powiem podoba mi się, tylko trochę fizycznie nie wiem jak to wykonać :)

kupić w pasmanterii kawał szerokiej (ok. 4-5 cm) atłasowej, aksamitnej lub innej (miękkiej) wstążki. zanieść do najbliższej "pani-firanki" lub "pani-igiełki" (hyhyhy), poprosić o naszycie na istniejące firany lub zasłony pionowych pasów, poczynając od krawędzi w odstępach co ok. 20 cm (żeby równo było)

30 zł (+ za wstążkę) później - powiesić :)))

(myślę, że jeśli twoje zasłony są takie sztywne i sterczące, to naszycie wstążek "ogładzi" je, ale w tej kwestii, to już odsyłam na konsultację do "pani firanki"/"pani igiełki", która po macaniu tkaniny podpowie ci jakiego efektu się spodziewać)

alternatywą może być oczywiście zakup gotowych pasiastych firan (choć w przypadku takich kombinowanych można uzyskać ciekawą strukturę). tyle, że te twoje mają w sobie coś takiego, co mi się bardzo podoba - ich sztywność i połysk w gruncie rzeczy mi się podobają

edit:

pomysł z obszyciem dołu też mi się bardzo podoba! rozważam taki bajer na jedno okno, ale głupi egzamin uwiązał mnie przy komputerze na najbliższe 3 tyg, a jeszcze nie wymyśliłam czym by można było zrealizować moją wizję takiego dolnego obszycia.

patent ze wstążką podpatrzyłam u rokoko, zwiększenie liczby pasów to już mój autorski wymysł skonsultowany z "panią firanką", która ma punkt firankowy i krawiecki pod moim biurem :)

Edytowane przez duś

Moim zdaniem najlepiej szarą przestrzen urozmaicają duuuze kolorowe obrazy. Im bardziej kolorowe, rzucające się w oczy tym lepiej. Do tego kilka dodatków podkreslajacych kolor typu poduszki czy wazony i już mamy piękne, nie smutne szare wnętrze:yes:

W głowie mam sztukę współczesna, żadne kwiaty w wazonach i takie tam. Najlepiej malować samemu. Dużo taniej a człowiek dumny później, gdy ktoś zapyta czyje to dzieło :D

Nie bać się to podstawa. Za 100zl można kupić duze podobrazia i farby na allegro. To najtańszy i najlepszy sposób na wprowadzenie życia do wnętrza. Polecam:D

Przykład znalazłam na Wnetrza w szarosciach :)

92054camasterpiec&#1.jpg

Edytowane przez alladyn71

Też bym pozostała przy białym kolorze ścian, ocieplić wnętrze można dodatkami. Podoba mi się połączenie szarości z pomarańczem, z zielenią, brudnym różem, ewentualnie z odcieniami niebieskiego. Zależy co lubisz. Czyli poduszki, zasłony, może jakieś ciekawe obrazy, dzbany, donice, lampy, dywan. Tak jak na zdjęciach Elfir, klimat pomieszczeń tworzą zarówno meble jak i najmniejsze dodatki.

linki usunięte

Edytowane przez Z***y
uszkodzone linki

Euni, sorry, że tak późno, ale odpowiadam ;)

pomijam kuchnię, skupmy się na salonie.

ja bym w ogóle wywaliła te ciężkie story. strasznie są ponure. rozumiem powody ich zawieszenia, ale przecież można kupić zaciemniające rolety czy żaluzje, i do tego lżejsze firany/zasłony. a jak zaciemnienie przestanie być potrzebne, to rolety można podnieść, żaluzje otworzyć... ja tam bym wolała salon zalany słońcem, nawet ostrym, niż coś takiego, ja teraz.

pójście w ostry odważny kolor to idealne rozwiązanie - nie trzeba nic przemalowywać, zmieniać mebli, wystarczą dodatki - krzesła super wrzuciłaś, ja bym zmieniła poduchy i właśnie zasłony... widziałabym nawet takie szalone wzory - jakiś opart, lata 70-te, psychodelia itp. , czy tam jakieś inne Marimekko ;)

wszystkie opcje kolorystyczne do mnie przemawiają - ostry żółty, koral, ja bym jeszcze dorzuciła mocny zdecydowany turkus.

a jeżeli boisz się takich kolorów i wzorów, to szary można fenomenalnie ocieplić drewnem - na wizualce joliski widać to idealnie. ale wtedy zamiast tych zasłon też coś naturalnego, jasnego, len czy bawełna... do tego inne naturalne elementy wystroju w stylu eco, jakieś gałęzie, wiklina, biele i ecru, i od razu zrobi się przyjemniej.

a naklejkom i szablonom mówię zdecydowane NIE ;)

Witam,

może ktoś dorzuci pomysł jak urządzić salon ? Rozpoczęłam od narożnika który jest w kolorze czarno - szarym (ciężko określić czy to bardziej szary czy niebieski). Panele mamy jasne jak widać na zdjęciu poniżej. Chcemy dokupić stół oraz szafkę na sprzęt rtv. Brakuje nam pomysłu jak pomalować ściany tak żeby nasz narożnik pasował do całości. Może ktoś ma jakieś pomysły ?

naroznik2.JPG

obraz12.jpg

Witam, bardzo was prosze o pomoc jak urządzić mój salon.

Jakie firanki? Kupiliśmy zasłony białe z czarnymi wzorami i one zostaną - jakie dobrać firanki (te na zdjeciu się nie nadają za bardzo).

Co postawić obok telewizora, ta ściana jest taka pusta? Oraz proszę o wszelkie propozycję. Narazie jest nie za ciekawie

salon4..JPG

salon2..JPG

salon3..JPG

salon5..JPG

salon1..JPG