Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

dopiero jak wybudowalismy to widze ze jednak salonik jest malutki, nie mam pomysły jak to urządzić zeby było dobrze

z tej ścianki na środku juz zrezygnowaliśmy, ale i tak jest ciasno :(

moze jakies pomysły?

w kuchni chciałabym zabudować całą tą ściane od wiatrołapu, na całej wysokosci, a ściane tą od frontu tylko dolna zabudowa

boje sie jednak o ten salon, ze bedzie ciasno

a chciałabym jeszcze zmieścić stół z krzesłami

mam nadzieje ze bedzie dało sie sciagnac w pdf'ie

https://docs.google.com/leaf?id=0B7h6fD93z5ztMzUxZjIwMjEtNDFjYS00NTRhLTkzMjUtMjJkYzc1ODU3ODZj&hl=pl

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W której wnęce będzie kominek? Czy obok miał być telewizor? Czy ma w ogóle gdzieś być tv? Z której ścianki zrezygnowaliście? Co będzie w terrarium? :)

Na początek radzę dwie krótsze kanapy zamiast tej jednej długaśnej. Będzie więcej kombinacji ustawienia. Pewnie więcej i bardziej detalicznie podpowiedzą forumowe specjalistki od wnętrz.

w terrarium jest legwan, ale własnie okazuje sie ze terrarium nie moze byc w tym miejscu co w projekcie bo za nisko nam wyszly schody i sie tam nie zmiesci, musi gdzies stanąć luzem

wiec ta sciana w salonie bedzie cala z kafli, na płasko zabudowany kominek i gdzies tam tez telewizor

a zrezygnowalismy z tej scianki na srodku miedzy salonem a kuchnią

Na tym projekcie, który jest w linku już nie ma ścianki, tylko jakiś mebel. :)

Trochę problem z legwanem - może jego dać właśnie na tej granicy kuchnia - salon? Chyba chciałabym dwie sofy naprzeciw siebie, tylko waham się jeszcze, w którą stronę - obie z widokiem w bok na kominek, czy obie z widokiem w bok na ogród. Albo tak - sofa trójka pod ścianą z widokiem na kominek i tv, a dwójka prostopadle do niej, z widokiem na ogród i jeszcze fotel by wtedy wszedł. W kącie na terrarium rośliny cieniolubne, a w drugim słonecznym też jakaś fajna roślina w ciekawej donicy (a w zimie choinka :) ).

nie za wąski garaż - tylko 2,70? jak tam chcecie drzwi otworzyć od samochodu? IMHO parkować będziecie na dworze a w garażu będzie graciarnia. Garaż powinien mieć min 3,20 szerokości.

Dziwi mnie, że garaż nie jest oddzielony od domu ocieploną ścianą, tylko zwykłą działówką. Przecież tamtędy będzie uciekać mnóstwo ciepłego powietrza z domu!

Co to za projektant robił ten rysunek? Płyta grzejna w świetle okna? To musiał projektować chyba facet, co nigdy niczego nie smażył!

Edytowane przez Elfir

Można to zrobić tak, o ile nie macie jeszcze okien:

Kuchnia: zabudowa wzdłuż wiatrołapu po sufit, pośrodku wyspa ze zlewem i płytą, oddzielona niewysoką ścianką od części salonowej, pod oknem drugi blat roboczy - przestawiłam lustrzanie wyjście na ogród z kuchni.

Salon: na granicy stół dostawiony do ścianki oddzielającej kuchnię. Kominek przeniosłam na narożnik przy wejściu do salonu. Wkład powinien być panoramiczny, oglądany z 3 stron. Podłączenie do komina górą, zamaskowane zabudową z płyt. W narożniku kanapa dwu i trzyosobowa. Znów przeniosłam drzwi tarasowe. Między kanapami, częściowo pod schodami terrarium dla legwana. Na przeciwległej ścianie miejsce na kino domowe.

http://img804.imageshack.us/img804/4766/beztytuuwj.jpg

Wąska działka nie jest wytłumaczeniem dla oczywistych fuszerek w projekcie. Ocieplana ściana nośna powinna stać między garażem a domem a nie w wiatrołapie.

A wybudowanie garażu w bryle budynku, z którego i tak nie będzie można korzystać, to marnowanie kasy.

Edytowane przez Elfir

No to nie dawajcie tam szafek, a przesuwny blat na kółkach. Coś w rodzaju barku-pomocnika, tylko utrzymanego w stylistyce mebli kuchennych.

Do mycia okna, się go po prostu odsunie.

Albo nie dawajcie nic, tylko powiększcie wyspę.

Nie rysowałam w skali, tylko w paincie. Trzeba było rozrysować salon w skali, z uwzględnieniem konkretnych mebli, modelu kominka i ich rozmiarów, by się przekonać jakie tam będą odległości pomiędzy poszczególnymi elementami.

Sama nie mam kominka, więc nie wiem jak grzeje. Mój kontakt ogranicza się raz w roku do otwartego kominka, przy którym fotel stoi jakieś 50 cm z boku.

Na zdjęciach poniżej widać, że meble są całkiem blisko

http://www.szumlin.pl/galeria/kominek.jpg

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2010/01/kominek-na-drewno.jpg

http://www.emen.pl/files/Image/galeria/miniatury/thumb_form_0651456001233616275_big_0359948001208129878_kominek%20narozny%202.jpg