Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Salon nasz ma ok 20metrów od paru tygodni zastanawiamy sie nad tym jak go urządzić jakie panele i kolory ścian w przedpokoju są kafle jasne 60cm na 60cm czy kolorystycznie zrobić podłogę jasną czy ciemną co by pasowało?? a o kolorach ścian myślę coś w tonacji szarość... nooo i jeszcze lampy to w ogóle już nie wiemy:D

salon2..JPG

salon3..JPG

salon1..JPG

salon4..JPG

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rówież mam beżowe kafle na korytarzu :) u nas będą panele dąb biały http://www.komfort.pl/panele/wyszukiwarkainfo/nazwa/DAB_BIALY/kod/286259/PG/2, jedna ściana szara (jasna raczej), reszta białych :) z oświetleniem sama mam problem... jeśli chodzi o kolor podłóg to bardzo odradzono mi ciemne, każdy pyłek na nich widać, no ale mi się od zawsze podobały jasne więc nie miałam dylematu :) u Ciebie zrobiłabym chyba wszystkie ściany szare, u nas jest aneks i bardziej przekombinowany ten pokój, więc dlatego jedna ;) jakbym miała ewentualnie wybrać inną kolorystykę, to panele w kolorze orzecha i ściany białe :)

Tu masz na przykład: dąb rustykalny, szarości i białe meble:

http://media.onsugar.com/files/2010/12/48/4/959/9593051/a4f9da913374fab2_contemporary_white_sofas_design.jpg

tutaj jasne drewno (jesion lub bambus?) i kremowe ściany, ale kontrastujące meble: ciemne i jasne

http://www.spiti.fi/userpics/24/kohde2_olohuone.jpg

A tutaj wyrazista w kolorze podłoga (mahoń) i dobrana kolorystycznie ściana

http://img16.imageshack.us/img16/5822/luxurylivingroom1.jpg

a tutaj podłoga o wyrazistym rysunku złagodzona szarościami i biela w meblach i ścianach:

http://www.milleniondesign.com/images/2010/12/living-room-1.jpg

W przypadku paneli masz faktycznie nieograniczony wybór. Spójrz - twoje inspiracje mają bardzo neutralne ściany kremowe biele lub szarości. Podobnie meble - szare lub białe. To jest neutralna baza. Dlatego, jak widać na inspiracjach, można zastosować wzór drewna o intensywnym usłojeniu, jak dąb rustikal czy stosunkowo ciemnym, jak drewna egzotyczne.

Ale, jeśli planujesz iść w styl bardziej skandynawski (ikea), to tam najlepsza będzie bardzo jasna podłoga. Na ostatniej inspiracji na podłodze jest beton dekoracyjny.

Naberia pomysl tapety we wnece akceptuje :yes: - jakbym ja tu miala cos do gadania :D

Musisz natomiast pomyslec, czy w przyszlosci ta sciana nie lepiejby bylo gdyby zostala np biala...kupisz jakies ladne nowoczesne meble np taki jakby panel do mocowania z tv jak u wloskich dizajnerow. Zalezy tylko jak odlegla jest to przyszlosc :)

Kuchnia zamknieta to raczej kiepski pomysl, pod wzgledem przestronnosci. Nie wiem co Ty masz za uprzedzenia do tej plyty na widoku? Ona u Ciebie na codzien jest w plamach i z resztkami jedzenia, bo nie rozumiem? ;(

Ech! Półka to pół biedy, nawet gdyby miała być i niefunkcjonalna , ale coś w zamian dawała.

Błąd polega moim zdaniem na potraktowaniu wnęki z tapetą, jako " nieszczęścia , które się niechcący twórcy przydarzyło.;)

Ta wnęka jest teraz miejscem specjalnej ekspozycji a więc i miejscem szczególnej troski, jakkolwiek to by nie zabrzmiało..

Specjalnie ją zamknęłaś i specjalnie ozdobiłaś jej środek .

To co jest w środku musi stanowić przemyślaną i rozsądną kompozycję. Tym czasem znalazły się w niej jakieś sztuki mebla w liczbie 4 +telewizor.

Każdy z mebelków ma inne proporcje, robi się bałagan na miarę grochu z kapustą, który się za ścianą potulnie gotuje.

Nie ma na czym oka zawiesić a powinno być jak w obrazie - punkt centralny ( główny -nie koniecznie na środku gdzie oko najpierw spoczywa), odpowiednie kierunki, plamy i podziały no i tło.

Z tego wszystkiego mamy tylko tło, reszta szaleje samopas jakby chciało ramy porozwalać:yes:.

Ależ się ucieszyłam, jak Was poczytałam. Dziękuję bardzo za opinie :)

Miło, że pomysł z tapetą we wnęce się przyjął. Zminimalizuję jej zawartość ;) Jak narazie do komody i szafki pod tv. Tapeta będzie jaśniutka z lekko połyskującym wzorkiem.

Jak wymienię meble na inne - w zależności od stylu - potem ją dopasuję (na pewno znowu będę prosić na forum o rady) :)

Kuchnia zostaje otwarta. Z tą płytą 50 - za bardzo nie wiem o co chodzi. Co do płyty - często cosik pichcę (albo po prostu gotowanie dużo czasu mi zabiera), a w międzyczasie robię 1000 innych rzeczy - kończy się tym, że często makaron czy ziemniaki mi wykipią albo jak bulgoczą to chlapią... Mam odwrotnie niż Anulek ;) I wkurza mnie ten widok. Co chwilę latam ze szmatką, żeby wytrzeć. Nie jestem bałaganiarą. Wręcz odwrotnie i wkurzają mnie takie widoki. Nie wiem czemu, ale stresowałabym się gdyby ktoś akurat przyszedł i zobaczył takie paćki :o

Ale muszę troszkę wyluzować. Teraz tłumaczę sobie, że innego wyjścia nie ma i pewnie płyta musi zostać tam, gdzie jest (no chyba, że ktoś jakimś cudem wpadnie na inny pomysł, gdzie ją dać ;))