Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... w salonie powinien znalezc sie jedynie wypoczynek, kominek i TV...

barek się jeszcze przyda :p

a poważnie (co nie znaczy, że barek niepoważny :wink: ) - co jest zaplanowane na tej ścianie graniczącej od strony salonu? jakieś meble, na książki, ubrania, tylko sprzęt tv, audio? A ten dodatkowy pokój jest planowany jako typowo gościnny, taki "na wszelki wypadek"?

Może faktycznie lepiej go zostawić, bo jak pisze Vilemo, masz tam sporo miejsca - kuchnię, osobną jadalnię (więc na pewno stołu kolejnego nie będziesz tam wstawiać). Chyba, że planujesz przyjmowanie sporej ilości gości i potrzebny jest salon dla np. 10 - 12 osób, wtedy większa ilość kanap, foteli.

a moim zdaniem likwidacja tej scianki działowej to swietny pomysł (sama tego nie zrobiłam w odpowiednim cśasie i troche innym proekcie a teraz bardzo żałuje). W miejscu, które powstanie "po pokoju" jest idealna miejscówka na kącik TV, obok okna. Duże kanapy lub narożnik na ścianie bez okien. Albo okono tam przerzucić. I pozostanie ciemny kącik na kino domowe ;-0 mi się ten pomysł podoba!

Zapomnialam dopisac ze na tej sciance na ktorej nie ma okien to jednak sa, :) dwa takie do ziemi a to male okienko w pokoju planuje zlikwidowac. Na pietrze mam 3 pokoje wiec dla mnie to wystarczajaca ilosc, garderoba tez jest, wiec mysle ze ten pokoj na dole jest mi nie potrzebny...

Ale co planujesz zrobić z drzwiami do tego pokoiku? Zostawić dziurę (będą wtedy trzy "dziury" wejsciowe do pokoju). Jeśli zamurować, to ten pokój będzie bardzo wydzielony. Ewentualnie możesz połączyć te dwa otwory wejściowe w jeden, (drzwi+dziura na lewo od drzwi) wyburzając kawałek ścianki pomiędzy nimi, ale wtedy musisz zrobic (zaprojektować + wykonać) nowe nadproże. Ja bym jeszcze wywaliła tę ściankę w jadalni, wtedy stworzy się super przestrzeń z super jadalnią.

• 1 month później...

Chcę urządzić od podstaw duży pokój (salon) o wielkości prawie 20 m2 (4.8 x 4) Nie jest to duża powierzchnia i zdaję sobie z tego sprawę.

Kolor ścian jest jasno (pastelowo) żółty, kolor paneli jasny brąz: przykładowe

zdjęcie tutaj (oczywiście kolory jak to bywa w fotografii lekko przekłamane:

http://img406.imageshack.us/i/pokoj1.jpg/).

Wstępnie po jednej wizycie w kilku salonach meblowych wybrałem taki układ:

http://img207.imageshack.us/i/pokoj3.jpg/

I tu zaczynają się problemy, bo nie dysponuję dużą kwotą (około 6 tysięcy).

Jak wybrałem meblościankę (ponoć dawno wyszły z mody?) http://img502.imageshack.us/i/pokoj2.jpg/

to zaczął się problem z doborem stołu i narożnika.

Nie wiem, jaki kolor ma mieć narożnik: wstępnie upatrzyłem sobie taki narożnik:

http://img134.imageshack.us/i/pokoj4.jpg/

Czy powinien on być ciemno brązowy, bardziej jasny, a może np. zupełnie inny

kolor (przypomnę, że ściany są jaaaasno żółte, taki pastel)

Z kolorem stołu też mam problem, a może zaproponujecie jakąś kompletnie

inną aranżację? Może meblościanka to nie jest trafny wybór?

Chcę jeszcze z 1000 zł przeznaczyć potem na oświetlenie. NIe mam na myśli

lamp, tylko np. podświetlane półki itd. coś klimatycznego, romantycznego,

gdy zgasną światła i zrobi się ciemno ;) Możecie też coś polecić?

• 4 months później...

Witam,

mam serdeczną prośbę do Was :)

Proszę doradźcie mi jak rozplanować rozstawienie mebli w salonie z aneksem kuchennym?

Głowie sie i troje i ciężko mi znaleźć satysfakcjonujące rozwiązanie :/ pomieszczenie nie jest duże, a chiałabym aby spełniało rolę kuchni, jadalni i pokoju wypoczynkowego... nigdy wcześniej nie urządzałam wnętrz więc brak mi dośiwadczenia i wyczucia w tych tematach... cenna każda wasza rada!

Pomieszczenie ma ok 26 m2,

ściana z meblami kuchennymi ma 3,9 m długości

równoległy do niej barek będzie miał 1,8 m długości

pomiędzy szafkami kuchennymi a barkiem 70 cm dystansu - przejścia.

Poczatkowo planowałam wstawienie do salonu narożnika w miejsce gdzie na zdjęciu znajduje sie kanapa, małego stoliczka, regału rtv po przeciwnej stronie.

Przeglądając róznie gazety zaobserwowałam, że nawet w małych pomieszczeniach ludzie sa w stanie wygospodarowac przestrzeń na sofe, stół, kuchnie i barek... zastanawiam się jak zaplanowac to wnetrze aby móc wstawić jeszcze stolik z 4 krzeslami. Stół na codzien byłby złożony, natomiast można byłoby go rozłożyc na przyjscie gości...

Nie chciałabym rezygnować z barku gdyż będzie on elementem oddzielającym aneks kuchenny od pokoju. Gniazdko RTV chyba też nie jest dużym problemem, zawsze można przeciągnąć kabel w listwie.

Jak uważacie czy barek, stół, narożnika... to nie za duzo na taki pokoik?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

Wklejam plan mieszkania z naniesionymi poprwkami. Problemowy pokoj to ten największy.

Już nie moge sie doczekać aż będzie urządzony i jak będę mogla się do tego mieszkanka wprowadzić :) chciałabym aby było przestrzenne mimo małej jego powierzchni:)

pozdrawiam:)

[/img]http://images41.fotosik.pl/234/7e79eb23eb2a7fabm.jpg

Pięknie dziekuję za pomysły :)

Jestem pod wrażeniem tych wizualizacji... super efekt :)

w jakim programie można takie cuda wyczyniać, może spróbowalabym sama trochę pokombinować jeżeli jest to program do ogarnięcia przez przeciętnego zjadacza chleba... ;)

Myślę, że faktycznie powinnam odpuścić sobie ten stół... nie sztuką jest zagracić pomieszczenie :/ chociaż naprawdę mnie kusi :)

Trochę zmartwiłam się tym, że odległość między kuchnią a barkiem jest za mała :( Planowałam zorganizować miejsca do siedzenia przy barku tylko od strony pokoju (2 - 3 wysokie stołki) , natomiast od strony kuchni chciałam zrobić półeczki, gdzie stałyby koszyczki na różne kuchenne akcesoria. Jak myślicie czy gdyby stołki stały tylko od strony pokoju to czy ta odległośc 0,7m mogłaby pozostać czy i tak powinnam powiekszyć tę przestrzeń? jesli tak to jak myślicie o ile? padła propozycja, że o 1m, ale to bardzo dużo... kuchnia kończyłaby się w przestrzeni ktora mogłaby spokojnie pełnic rolę wypoczynkową...

Co do długości to juz raczej nie moge jej zmienić bowiem zamowiłam już blat na wymiar :/ Myślałam nad dluższym blatem ale balam się efektu długiej a wąskiej lady...

Zastanawiam się jeszcze nad wysokością tego barku? nie chciałam aby był bardzo wysoki, planuje zrobić go ok 10 cm wyżej od blatu kuchennego.

Dobry pomysł?

Raz jeszcze dziękuje za rady :)

• 5 months później...

Witam serdecznie wszystkich na forum. jestem tu nowa Mam na imię Patrycja i potrzebuje pomocy w urządzeniu salonu. Mam małe pomysły ale nie wiem czy są udane. Dodam kilka linków i to co mi chodzi po głowie , proszę poradzcie mi czy dobrze będzie. Otóż salon jest długi i mało oświetlony. aaaa..JPG

Nie moge dodać rzutu mojego ręcznego, nie wiem czemu chyba zły format;/

Chciałam dać sofę na tej dużej ścianie od uskoku wzdłuż- jednak nie wiem jaką dać sofę, ale wiem że chce żeby była wygodna, z funkcja spania( duża), i bez boków.

Chciałabym tapetę,, może taką: http://e-tapety.com.pl/pl,product,513087,tapeta,na,flizelinie,lars,contzen,2,nr,6693,84,tapety,as,creation.html

A mebel takie:

http://www.meblowy24.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=162_454&products_id=2647

Stół pod okno owalny i z 4 -6 krzesel

2..JPG

3..JPG

Chciałam jakiś kawałek ściany przy oknie dać na fioletowo, żeby oddzielić część salonu i dać kawałek części jadalni. Co o tym sądzicie jak wam mam dać wymiary? może napisze ręcznie.

ściana z oknem ma, od lewej: 25cm,360cm40cm.

ściana tam gdzie są 2 futryny ma: 90cm, 70cm,290m,70cm,22cm

ściana z 1 futryna: 126cm, 70cm,150cm

ściana najdłuższa z uskokiem: 70cm, uskok ma 13 cm,473cm

mam nadzieje ze tak zrozumiale trochę to jest

Może ktoś by potrafił zrobić wizualizacje, ja nie potrafię nie mam nawet takich programów;/ Wiem ,że z nią łatwiej, no ale może ktoś mi pomoże..

Będę czekać...Patrycja.

Edytowane przez skarbek2312

Dziękuję za linki, ale proszę zauważ że tam nie ma większego problemu z kontami, a u mnie sa tylko 2, gdzie jedne na wprost wejścia a drugi pod oknem także beznadziejnie...

I co do inspiracji, to mniej więcej wiem co chcę mieć , ale mam problem z poparciem czy będzie dobrze,to co wymyśliłam.

Kolory ścian? I Czy jak dam tapetę na tv to czy nie będzie mnie rozpraszać w oglądaniu , nie będzie mnie męczyć?

Mam podobny problem z tym rozpraszaniem przy wzorzystej tapecie. Co prawda urządzac salon bede dopiero w sierpniu, ale rozglądam się i sama nie wiem jakie kolory wybiorę. Na razie zastanawiam się nad takimi:

http://img404.imageshack.us/img404/4926/59e0544be2c4987b1c87d22.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/1109/bbe8a6a7be6bae8bf4a5eae.jpg

http://img686.imageshack.us/img686/5595/f434480ea0f8cb1c421ad44.jpg

Co do Twojego salonu to pierwsze co mi się nasuwa to to, że jeśli jest słabo doświetlony to może ściany powinny byc jaśniejsze, a np jedna z tapetą ciemniejsza, o ile przemalowanie ich w ogóle wchodzi w rachubę.

Nie mogę się połapać w opisie pokoju: ściana z uskokiem jest po lewej stronie, patrząc w stronę okna? Uskok to wnęka o gł. 13 cm, tak? Ściana z jedną framugą jest naprzeciw okna? Sprawdź jeszcze wymiary, bo z dodawania wynika, że każda ściana ma inną długość :/

Ad rem:

- czy framugi będą wypełnione drzwiami? Jeśli tak, to jakimi? Jeśli nie, to po co je zostawiasz?

- czy kolor ze zdjęć zostaje?

- jakiej wysokości jest ten pokój (wygląda na niski)

- jakiego koloru naprawdę jest podłoga - wygląda na ciepłą żółć z wyraźnym usłojeniem, a z tym pokazane przez Ciebie meble będą się gryzły - do jodełki potrzebujesz gładkich mebli w zimnym odcieniu brązu

- czy planujesz karnisz na okno?

Na razie tyle ;)

Edytowane przez joliska