Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wymiary mogą się trochę różnić, bo nie mierzyłam co do milimetra. Mniej więcej cały salon ma 21 m2. Tak po lewej stronie i ma ok 13-14 cm. Tak ściana z jenda framugą i drzwiami są między wymiarem 150 a 126 cm. Reszta nie ma drzwi. Zostawiłam je bo za dużo będzie z nimi problemu i ściany będą krzywe i do tego pewnie szybko się będą brudzić. Myślałam żeby może je czymś zabudowac, nie wiem.

KOLOR ZE ZDJĘĆ ODPADA!!!!!

Wysokość jak w bloku chyba ok 220-245cm, nie wiem dokładnie bo nie mierzyłam nawet;/

Tak karnisz będzie, może jakiś metalowy.. bez zasłon, rolety

A podłoga to parkiet, taki stary parkiet jeszcze..

Też tak się właśnie boję ze mogą się gryźć, no ale może w przyszłości uda mi się zmienić na panele.

Proszę o pomoc w sprawie oświetlenia..

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z takim bałaganem niczego nie ustalimy :)

ściana z oknem ma, od lewej: 25cm,360cm40cm. = 425 cm

ściana tam gdzie są 2 futryny ma: 90cm, 70cm,290m,70cm,22cm = 542 cm

ściana z 1 futryna: 126cm, 70cm,150cm = 346 cm

ściana najdłuższa z uskokiem: 70cm, uskok ma 13 cm,473cm = 556 cm

Zmierz wysokość pokoju - u mnie w bloku jest prawie 260 cm :)

Oświetlenie zostaw na sam koniec, wyprowadź najpierw pokój ze stanu norki. Poza tym oświetlenie dobiera się do całości, a Ty ma tylko podłogę...

Ja nie wklejałam linków po to by je wiernie kopiować.

Chodziło o zaprezentowanie stylistyki i kolorystyki takich małych pokojów.

Jak widać na zdjęciach, dominuje kolor biały. Kolorystycznym akcentem jest obraz albo jakiś mebel (np. sofa)

Hm.. Ale jakie mam meble dobrać. Nie stać mnie na mega drogie, i nie chce rudych, ani czarnych.. Ten kolor co zasugerowałam mi się bardzo podoba..

Sofa ma być codziennego użytku, spanie codzienne.

Elfir, ok i dziękuję, ale ja właśnie mam problem z doborem kolorów, wiem co mi się podoba itd, ale czy to będzie do siebie pasować, nie wiem.. Tak jak już wyszło,że chyba parkiet nie pasuje do tych mebli, a tam mi się podobają;/

co do wymiarów ścian, no jakoś tak mierzyłam kurde..;/ Ale obiecuje ze pomierzę dokładnie w piątek i dam a teraz proszę chociaż bazujmy na tym, ok:) Wiem ze okno ma na pewno ok 360cm, uskok na pewno 14 cm ściana między dwoma wejściami ma 290cm,.. I chyba się pomyliłam bo drzwi mają 80cm,a nie 70. A wysokość to skoro blok to być może że ma 260cm tak jak mówisz.

Białe meble w IKEA nie sa drogie. A ulubiony kolor możesz wykorzystać np. do obicia sofy lub tylko w dodatkach: poduchy, obraz.

Swoja drogą. Narysuj porządny plan pokoju z wymiarami, nanieś okna i drzwi. Bo po zdjęciach to można sobie gdybać.

Edytowane przez Elfir

Coś nie tak jest z wymiarami - ściana z oknem: 25+350+40 = 415 cm, naprzeciwległa ściana: 15+147+70+126 = 358 cm

Jeśli nie chcesz białych mebli to może jasna brzoza? jesion?

Edytowane przez Elfir

Elfir, no dziękuje Ci ogromnie że się wypowiadać na moim poście, ale Ty w ogólnie NIE czytasz moich poprzednich postów!!!! Piszę, że są błędne wymiary, a Ty mi zwracasz na to uwagę..Przeczytaj wcześniejsze.

Co do mebli, jeśli masz jakieś fajne daj linka, zobaczę:) Ale jasne ( nie chodzi mi teraz o białe) mam w 2 pokoju, w salonie chce inne.:)

Edytowane przez skarbek2312

Witam, przeczytałam wszytskie posty, i tak sobię myślę, czy nie zastanawiałaś się nad wyburzeniem, ewentualnie powiększeniem wejścia do kuchni? Wydaje mi się że to trochę powieszyło by przestrzeń i sprawiło by, że pokój stałby się mniej przytłaczający:) Ale wiadomo czasem nie pozwalają nam na to koszty, a czeasem konstrukcja ściany.

Co do podłogi, to nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chyba zastanawiasz się nad zmianą parkietu. Według mnie on pardzo pasuje do tego pokoju, zwłąszcza jeśli go wyceklinujesz jak radziła "joliska".

Jeszcze jedno, czy ten układ mebli jest ostateczny, czy jesteś otwarta na zmiany?:)

Prawie wszystko jest do zrobienia :) Na pierwszym miejscu powiększyłabym wejście do kuchni tak jak pisała anika. Co do parkietu to nie usuwałabym go tylko wycyklinowała i pomalowała. Meble niekoniecznie jasne, jak dasz jasne ściany to meble mogą być ciemniejsze i będzie ok. Tapeta może być, jaka nie wiem ale nie dawałabym tapety za TV, będzie się gryzło.

Patrycjo,

kwestia podstawowa: dlaczego chcesz mieć w każdym pokoju inny kolor mebli? Przy niewielkich mieszkaniach (a Twoje pewnie takie jest, skoro planujesz sypiać w salonie) wspólny mianownik w postaci identycznych podłóg, mebli i kolorystyki ścian działa na korzyść wnętrza, optycznie je powiększając.

Skoro nie będzie drzwi, przy urzadzaniu salonu musisz wziąć pod uwagę kolory w przyległych pomieszczeniach - jak one wyglądają?