Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tworzyliśmy gazetę forum

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

dorobek forum sprowokował pomysł, by powstała gazeta z Waszymi tekstami. Formy różne - dzienniki, wpisy, tematy, także galerie. Chcemy przedstawić autorów, pokazać smaczki forum. Gazeta oczywiście zostanie wydrukowana.

Na tym etapie tworzymy "radę programową". Prosimy o zgłaszanie tekstów i Autorów, których cenicie. Prosimy o Waszą pomoc.

Jednym słowem - zapraszamy do współpracy i zabawy, choć praca jest na poważnie - redakcja tekstów, honoraria, sława, itp.

Redakcja

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Szanowna redakcjo, ciekawy pomysł. Proszę tylko powiedzieć jak to technicznie ma wyglądać. Czy mamy w tym temacie wklejać i prezentować jako propozycje odnalezione konkretne teksty danych autorów? Niektóre są długie. Czy to nie zaśmieci tematu? Czy może wysyłać propozycje na jakiś odrębny adres? Czy są jakieś kategorie tekstów np. "najbardziej fachowy", "najbardziej zabawny" a może "srebrne usta" jak w radiowej Trójce? Jesli chodzi o fachowość to na razie podaję samego autora. Last Rico. Jeśli chodzi o wymiar nieco filozoficzny to Adam mk (nie wiem czy dobrze napisałem nick). Filozoficzny bo jak pada pytanie albo problem to nie odpowiada on wprost lecz często poprzez zadawanie kontrpytań próbuje naprowadzić pytającego na odpowiedź. Czasami jest to wręcz irytujące że nie wyjaśnia wprost co jak powinno być ale co tam ma swój styl. I ten obrazek mistrza Jody naprawdę pasuje do tego stylu. Jeśli chodzi o propozycje artykułów do gazetki i nie tylko (może i do głównego czasopisma) brakuje mi takich tematów gdzie konkretnie przedstawia się jakiś problem budowlany i za pomocą opisu, rysunków a także zdjęć pokazuje się jak ten problem rozwiązano, chodzi mi o dokładne zobrazowniae a nie kilka zdjęć na cały artykuł. Chodzi o wyjaśnienie krok po kroku jak daną rzecz zrobiono i za pomocą jakich narzędzi. Na pewno są takie narzędzia o których zwykli śmiertelnicy nie mają pojęcia a znacznie ułatwiają wykonanie czegoś i nie zawsze są to drogie narzędzia. Nie wiem co jeszcze może przydały by się testy jakichś materiałów budowlanych, narzędzi tak jak w czasopismach komputerowych dokonuje się porównania np. drukarek. Np. byłby to test młotowiertarek.

A ja bym chętnie poczytała o alternatywnych rozwiazaniach. Ale nie napomknięcia, że istnieją, ale dokładnie co i jak. Muratora przestałam kupowac, bo ile mozna czytać w kółko o poddaszach i więźbie dachowej, czy klasycznym murowaniu z pustaków ceramicznych i betonu komórkowego? Akurat bede miała dom z płaskim dachem i silikatów :D I w dodatku na płycie a nie na ławach.

Hej,

Chętnie wyżyłabym się twórczo w takiej gazetce :) Może to tak średnio zgłaszać własną kandydaturę ale co mi tam. Zapraszam do zerknięcie w dziennik - a w nim próbka mego - z wykształcenia- dziennikarskiego pióra ;) Może i czai się tam sporo literówek i jakieś błędy stylistyczne, ale to wszystko wina pisania w pracy pod bacznym okiem kierownika... Zgłaszam się sama bo jestem stosunkowo nowym użytkownikiem forum, a przynajmniej od niedawna zaczęłam się ujawniać :) Chętnie zrobiłabym jakieś korekty, redagowanie teksu a i jestem też w stanie sama coś popisać.

Poza tym - mam sporo wolnego czasu pomimo budowy :)

• 2 weeks później...