pablix 08.06.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam, Skoro to mój pierwszy post to chciałbym serdecznie wszystkich powitać ale to rzeczy.. chciałbym założyć firmę zajmującą się min koszeniem trawy, przycinaniem drzew itp. w gminach i osiedlach mieszkalnych. słyszałem jednak iż do wykonywania powyższych rzeczy potrzebne są jakieś specjalne uprawniania ? Orientuje się ktoś może jakie to uprawnienia ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 chyba szkolenie BHP dla pracowników?Jest kurs na pilarki spalinowe - ale dotyczy to drwali (w rozporządzeniu ministra jest o "pozyskiwaniu drewna"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 09.06.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Do koszenia trawy to tylko badania pracowników jak do każdej innej fizycznej pracy + szkolenie BHP. Z przycinaniem drzew jest już trochę trudniej nie wiem czy jest konieczny kurs obsługi pilarki spalinowej, ale szkolenie BHP na pewno i zezwolenie na pracę na wysokości na pewno. Do tego oczywiście środki ochrony osobistej i atestowany sprzęt żeby Cię nie zamknęli w razie jakiegoś wypadku. Był w 2006 roku pomysł żeby pielęgnacją drzew zajmowały się tylko firmy legitymujące się odbyciem kursu lub szkolenia w zakresie prawidłowej pielęgnacji drzew. Takie szkolenia organizuje „Polskie Towarzystwo Chirurgów Drzew – NOT”, „Międzynarodowe Towarzystwo Uprawy i Ochrony Drzew” i „Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa”.Z tego co wiem to wymaganie nie weszło w życie i jak na razie dotyczy tylko pielęgnacji pomników przyrody. Może Mirek coś więcej w temacie cięcia drzew powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 09.07.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Do obsługi pilarki spalinowej zarobkowo zawsze były potrzebne odpowiednie uprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkoziol11 27.06.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Jakieś szkolenia [spam] z zakresu bhp, też trzeba przejść. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts