Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mleko + woda na mszyce??

Recommended Posts

Znalazłam w książce o uprawie ziół metodę na mszyce: woda z chudnym mlekiem pół na pół i tym opryskać. Efekty ma byc widac po 1-2 dniach, ponowny oprysk wzmacnia działanie. Zastosowałam w niedzielę na ałyczy, która miala młode przyrosty całe oblezione przez mszyce (a może to nie mszyce, bo jeszcze sporo czegoś czarnego było) a pod którą nieopacznie posadziłam zioła. Poszedl litr UHTego (czyli najbardziej szkodliwa odmiana mleka ;-DD), spryskałam bardzo solidnie.

Wczoraj sprawdziłam parę galązek - gałązki dalej oblepione ale życia na nich nie było widać (więcej nie sprawdzałam, bo grzebanie się w tym co jest na tym drzewie jest mało apetyczne) :-o

I aż mi się nie chce wierzyć... Przypadek? I tak by robactwo padło?

Słyszał ktoś o tej metodzie?

OlaK. napisz czy to mleko działa długoterminowo. Wczoraj ścięłam starą śliwę przeznaczoną do wycięcia ale w późniejszym terminie - była tak oblepiona mszycami, że aż biała. Tydzień temu nie było tam ani jednej bestii a dzis mam ich całe chmary :( Moje dziecko wpadło na pomysł, żeby łapac biedronki i zmuszać do wyżerki ;) jednak wizja poszukiwania tony biedronek nie bardzo mi sie widzi. Z tym mlekiem było by ok, jeśli to coś da.

No tak, ale Decis i Mospilan to chemia. Nie ma nieszkodliwej chemii, kiedyś te decisy i Mospilany muszą odbić sie na zdrowiu :-(

Dla wielbicieli chemii polecam przeczytanie chociaż części ksiązki 'Swiat według Monsanto' (dostępna np. w Merlinie), ja przeczytałam do połowy, bo Teściu po SGGW książkę zabrał co by się nią potorturować; odechciało mi się chemii, sztucznych nawozów, roundapów i tego typu podobnych.

Jak mleko faktycznie działa (jutro będziemy na działce to poogladam dokładniej spryskane drzewo i dam znać) to po co wydawać 10 razy więcej na oprysk i truć siebie i środowisko?

My pryskamy wywarem z pokrzyw - świeże pokrzywy zalewa się wodą (na oko - pół wiaderka pokrzyw zalewamy do pełna wodą), zostawia na 24 godziny i można pryskać. Po opadach deszczu trzeba pryskanie powtarzać. Można dodać trochę mydła ogrodniczego w płynie, żeby roztwór lepiej przylegał do liści (i mszyc) :) Działa i nie śmierdzi!

Też to stosujemy- działa.

Głównie do jadalnych- maliny, jeżyny i inne.

Ale śmierdzi niemiłośiernie, trzeba trzymać z dala od tarasu

Ale TO to znaczy co? Mleko czy gnojówka?

My pryskamy wywarem z pokrzyw - świeże pokrzywy zalewa się wodą (na oko - pół wiaderka pokrzyw zalewamy do pełna wodą), zostawia na 24 godziny i można pryskać.

To nie wywar, tylko wyciąg, o ile się nie mylę. Wywar się gotuje :p

• 2 weeks później...

jako że nie stosuję absolutnie żadnej chemii (nawozy także organiczne) walczyłam z plagą mszyc przy pomocy oprysków :

1. 1 litr wody plus 1/4 łyż. sody oczyszczonej+ 1/2 łyżeczki oleju jadalnego

2. 1 litr wody plus 1 litr mleka chudego z woreczka

do obu oprysków dodawałam : kilka kropli olejku lawendowego (z apteki), propolisu, olejku pichtowego i co mi tam podeszło pod rękę

Wywarem z czosnku i cebuli też pryskałam.

MSZYC NIE MA!!

Nie wiem , który ze sposobów jest lepszy i bardziej skuteczny, pryskałam naprzemiennie, raz tym, raz tym. Na pewno działa woda z sodą, mszyce padły, ale trzeba uważać, by nie dać za dużo sody, bo zbrązowieją młode pąki. Nie wiem, o co chodzi w mleku, chciałabym się sama dowiedzieć :) Ważne jednak, że działa, bez zatruwania przyrody.