Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koleiny - zasypać czy przekopać?

Recommended Posts

Mam sporą część działki pociętą koleinami zrobionymi przez ciężki sprzęt, który kilka razy wjeżdżał na działkę. Chcę to jeszcze w tym roku podrównać, nie jakoś przesadnie płasko, wystarczy że przestaniemy sie potykać i będzie mozna normalnie jeździć kosiarką.

Jak podejść do tematu (w sposób ekologiczny). Kiedyś wydawało mi się, że najlepiej byłoby wszystko przekopac, odchwaścić i wyrównać, jako, że mam wrażenie, że ziemia nie tylko została sprasowana w koleinach ale tez część wypchnięta na boki. Rodzinka natomiast chce uzupełnić koleiny ziemią, co w sumie jest najprostsze, poza tym mamy trochę ziemi, z która nie wiemy co zrobić. Część dzialki z koleinami jest cała w chwastach (bodziszek, mlecze, żółtlica, tasznik, rozchodniki ze dwie odmiany plus sporo jeszcze niezidentyfikowanych), trawa tam w ogóle nie występuje. Trochę trawy tam chciałabym mieć ;-)

1. Przekopać czy uzupełnić ziemią?

2. Jeśli uzupełnić to czy wcześniej wcale/trochę/wszystko wyplewić ?

3. Jaka pora roku najlepsza (czy jak np. na jesieni zasypię ziemią to jakieś chwasty pod nią mają szansę paść?)

4. Jeśli przekopać to jaką metodą? Koleiny łopatą? Zaorać całość i postępować jak przy zakładaniu trawnika?

Czy połowa działki w rozchodniku (a wlaściwie w plackach z rozchodnika, bo są jeszcze chwasty pomiędzy rozchodnikiem) to wada czy zaleta działki? Tępić poza rabatami czy zostawić niech się rozrasta zamiast trawy?

Edytowane przez OlaK

Hmm... Wszystko zależy, co wolisz ;) Jak chcesz mieć trawniczek z rabatami, to jak dla mnie najlepiej było by postąpić jak przy zakładaniu trawnika, czyli wytruć wszystko, przeorać, ubić, zasiać, zgrabić, ubić, podlać, czekać i kosić :) Ew. rabaty zaplanować tuż przed wysiewem trawy i otoczyć jakimiś palisadkami, czy borderami i po wzejściu trawy można sie nimi na spokojnie pobawić, ale już własnymi nasionkami.

Chyba, że takie place z rozchodników Ci się widzą, to nie widzę problemu, aby wytruć dookoła tych placków i tam założyć trawniczek... Jednak w tym przypadku raczej przekopanie ręczne bedzie wchodzić w grę, bo nie sądzę, aby komuś się chciało lawirować ciągnikiem z pługiem pomiędzy tymi plackami ;)

Dzięki, ja w sumie też uważam, że przekopanie jest właściwsze ale z drugiej strony tak sobie myślę, że może dosypanie ziemi nie zaszkodzi? Glebę mamy mega przepuszczalną, woda wsiąka błyskawicznie, mozna podlewać do woli, kałuże i to niewielkie widziałam jedynie po tegorocznych roztopach własnie w koleinach a i te szybko znikneły (tzn. kałuze znikneły). Może takie dosypanie ziemi na tą zbitą pogorszy przepuszczalność czyli polepszy warunki i trawa bedzie lepiej rosnąć?

Czy taka sprasowana ziemia ma szansę sama z siebie kiedyś sie podnieść?