Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a co ci pianka przeszkadza? Bardzo dobry materiał i dobrze wykonany montaż na piankę będzie tak samo długo służył klientowi jak teraźniejsze wynalazki

Zaryzykuje wręcz twierdzenie iż o wiele lepiej gdyż ekip umiejących stosować montaż I3 jest naprawdę niewiele

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki

Jak zaczną montować to się odezwę i na bieżąco powiem jak to robią to może uchronicie mnie przed takimi błędami z których niektórzy tu już musieli sami wychodzić

Pozdrawiam

Mam pytanie dotyczące konsoli dolnych w JBD - co dokładnie oznacza podana wartość "HV" ?? Jest tam że max 3cm.

Czy to oznacza że mając pod balkonem ok. 2-2,5cm miejsca (poziom wylewki) - właściwie dobrano wysokość tego okna do montażu z tą konsolą ?

(wyjaśniam że okno jest drewniane bez żadnych listew parapetowych itp)

• 3 weeks później...
Ja bym to zrobił tak:

[ATTACH=CONFIG]15393[/ATTACH]

Panowie,

A jak to zrobić w przypadku ściany trójwarstwowej aby z zewnątrz okno wyglądało estetycznie?

powiedzmy że mamy ścianę nośną, później 16 cm styropianu, a później 12 cm ściany klinkierowej. Jak zamontować okno i tarasy aby było estetycznie w takiej konstrukcji, tzn czy wysunąć okna na kotwach jbd do styku ościeżnicy i klinkieru (wtedy węglaryk tylko 12 cm, oczywiście między ościeżnicę i klinkier damy taśmę rozprężną) czy robić tak jak rysujecie i dać najpierw 3-4cm II warstwy styro nachodzącej na ościeżnicę a dopiero póżniej na II warstwe styro wymurować węglarek z klinkieru?

Witam,

Planuję montaż na kotwach JB-D. Ocieplenie 30cm styropianu.

Mam mieć duże okno balkonowe 3220x2400 [mm], jednak po zmierzeniu okazało się iż rzeczywista wielkość otworu to 3225x2470 [mm].

Planuję 5cm wylewki - po wylewce okno powinno mieć wysokość 2420[mm].

Z tego co pamiętam maksymalna wysokość okna balkonowego to 2400 (planuję okna Jezierskiego).

Da się jakoś zamontować okno o wysokości 2400mm na kotwach JB-D w takim otworze?

Podrawiam,

Gul1337

Witam,

Planuję montaż na kotwach JB-D. Ocieplenie 30cm styropianu.

Mam mieć duże okno balkonowe 3220x2400 [mm], jednak po zmierzeniu okazało się iż rzeczywista wielkość otworu to 3225x2470 [mm].

Planuję 5cm wylewki - po wylewce okno powinno mieć wysokość 2420[mm].

Z tego co pamiętam maksymalna wysokość okna balkonowego to 2400 (planuję okna Jezierskiego).

Da się jakoś zamontować okno o wysokości 2400mm na kotwach JB-D w takim otworze?

Podrawiam,

Gul1337

Jeżeli otwór po zrobieniu wylewek będzie miał 2420 wysokości to zmieszczenie w nim balkonu wysokości 2400 w montażu na kotwy JB-D będzie praktycznie na styk. Lepiej byłoby zrobić trochę niższy balkon. Na szerokości to też chyba coś pomieszałeś... Tylko 5mm luzu? Sama kotwa zajmuje prawie 2cm. Przy montażu w tym systemie okno powinno być węższe o minimum 5cm od otworu by możliwe było ustawienie pionu.

Jeżeli otwór po zrobieniu wylewek będzie miał 2420 wysokości to zmieszczenie w nim balkonu wysokości 2400 w montażu na kotwy JB-D będzie praktycznie na styk. Lepiej byłoby zrobić trochę niższy balkon. Na szerokości to też chyba coś pomieszałeś... Tylko 5mm luzu? Sama kotwa zajmuje prawie 2cm. Przy montażu w tym systemie okno powinno być węższe o minimum 5cm od otworu by możliwe było ustawienie pionu.

Czyli nie przekroczę granicznych wymiarów dla wielkości okien :)

Okna jeszcze zamówione nie są,

Mam jeszcze pytanie odnośnie szerokości -

W projekcie miałem okna dzielone na 3 części 2xfix+RU, ale coraz bardziej zastanawiam się nad oknem przesuwnym, dzielonym na 2 części, ale z tego co się orientuję maksymalny wymiar to 3000x2400.

Czyli aby wstawić takie okno (lub odpowiednio mniejsze) na kotwach JB-D należało by zmniejszyć wielość otworu. Przemurować cegłą z obydwu stron? 3225-(125x2)= 2975mm

Jak się nie da to będzie trzeba dzielić na 3 części :/

Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

Gul1337

w HKS-ie maksymalna szerokość okna po ościeżnicy to 3000

czyli z kotwami JB-D otwór minimum 3040 ale jak zastosujesz kotwy boczne z wysunięciem 60 mm to maksimum otworu w murze 3120 ale... ale później kłopot z obróbką wewnętrzną

w HKS-ie maksymalna szerokość okna po ościeżnicy to 3000

czyli z kotwami JB-D otwór minimum 3040 ale jak zastosujesz kotwy boczne z wysunięciem 60 mm to maksimum otworu w murze 3120 ale... ale później kłopot z obróbką wewnętrzną

A gdyby przemurować cegłą lub silikatem z dwóch stron aby zmniejszyć otwór? czy takiego rozwiązania się raczej nie stosuje ?

stosuje się różne patenty, z przemurowaniem także. Ważne by to przemurowanie było solidne i wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną by później, jak ktoś mocniej trzaśnie skrzydłem ściana ci nie spękała w miejscu przemurowania
  • 3 weeks później...

Jareko, czemu ja Cię nie znalazłam wcześniej?:((((((

Tyle czasu szukałam dostawcy i montażysty okien, co za pech. Pozostaje mieć nadzieję, że Ci, których wybrałam zrobią mi to porządnie.

Czy jest sens/potrzeba robienia paroizolacji od wewnątrz dla okien z wysuniętym do połowy poza lico ściany profilem? A jeśli tak to może można by od wewnątrz zamiast przyklejać folię paroizolacyjną (pewnie dość kosztowną) użyć tzw. folii w płynie używanej do izolacji np w łazienkach, tak żeby pokryła część ściany, piankę i trochę profila?.. możliwe że folia wypełni obciętą piankę jeśli nie to pomalować kilka razy, profil zabezpieczyć taśmą papierowa i po pomalowaniu zerwać....

patent który zastępuje zalecane silikonowanie piany po jej obcięciu - jestem za :)

ale nawet jak tego nei zrobisz i dokładnie opianujesz okno zarówno w murze jak i warstwie ocielenia będzie dobrze - warunek - ociepleniem nie może być wełna

Zasada mówi, szczelniej od wewnątrz niż na zewnątrz. Tyle. Ile razy szczelniej? Faceci zza Odry mówią, że 10x. Technologia? Każdą technologię można udoskonalić, a zalecenie ominąć. Zamiast oleju napędowego, rzepakowy itp. itd. Wszystko z zastrzeżeniem pamięci o tym, że eksperymenty bywają kosztowne.

Test - nie przesadzaj :)

Ja swego czasu, jak waha była na kartki do swojego PF125p lałem benzynę ekstrakcyjną i terpinol - wiesz jakie miał kopyto? Zapłon lekko przestawiony i rakietę miałem. Silnik przeżył samochód mimo takiego traktowania

Całą tą zasadę w wielu wypadkach o kant .... potłuc gdyż w rozważaniach teoretycznych wogóle nie uwzględnia się wpływu tynków i wentylacji - o ile wogóle działa ;)

Ja będę miał styropian, chyba 15 cm i nie wiem ile mam wysunąć okno żeby nie wyglądało to z zewnątrz źle..myślę o 4-5 cm (tradycyjne kotwy)... Edytowane przez ramko
  • 2 weeks później...

Witam.

Mam pytanie do Jareko lub innych osób dobrze obeznanych z montażem okien w warstwie ocieplenia. Dokładnie chodzi o miejsce przyklejania taśmy paroprzepuszczalnej na zewnątrz okna. Na fotach i filmach w necie widać, że taśma jest przyklejana do zewnętrznego lica ściany a dopiero potem obrabiana np.przyklejonym styropianem. Mój wykonawca ma inny sposób. Przykleja on taśmę do ramy okna, następnie dosuwa styropian do ramy, przykleja taśmę do styropianu i zabezpiecza ją styropianowym węgarkiem (czyli taśma jest przyklejona jakby do styropianowego ościeża). Nie wiem czy to dobry sposób i czy ma on sens. Proszę o szybką odpowiedź, bo okna wchodzą już jutro i nie chcę popełnić błędu.

Pozdrawiam.

Rafał.

• 2 months później...