Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kleisz na środku ramy pasek i na środku poszerzenia pasek taśmy.

Słuchaj w każdej firmie która kiedykolwiek zamontowała zestaw balkonowy kupisz tą taśmę ,ta sama taśma jest do łączników.

Wsuniesz spokojnie i przykręcisz od dołu ale do tego momentu okna dołem nie złapiesz czyli raczej odpada

cholera tych wzmocnień też mam od groma ,właśnie zabudowuje nimi wannę jako konstrukcja :D:D:D

Edytowane przez sikorb
  • Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wsuniesz spokojnie i przykręcisz od dołu ale do tego momentu okna dołem nie złapiesz czyli raczej odpada

W sensie nie złapię ramy do poszerzenia? To myślałem aby łapnąć potem, szczególnie przy skrzydle dostęp będzie łatwy.

Natomiast montaż na JBD więc stopka konsoli kręcona do poszerzenia, i akurat tam (tj. w dolnej komorze) stal jakaś jest...

no jak od dołu przykręcasz jbd musisz mieć wzmocnienie a jak od góry ramę też musisz mieć wzmocnienie

No właśnie... mówią mi że tymczasem nie byłoby kręcone poszerzenie do ramy a później po uzupełnieniu tych wzmocnień (przez skrzydło, i chyba fixa też by wyjeli do tego)... gwarancję dają no ale wolałbym nie korzystać...

PS.wysłałem Ci priva

no jak od dołu przykręcasz jbd musisz mieć wzmocnienie a jak od góry ramę też musisz mieć wzmocnienie
nie do konca

W 99% wypadków JB-D podpiera listwę transportową a ona wzmocnienia nie posiada - mówimy oczywiście o dolnym mocowaniu

Reszta masz rację, tak być powinno, by JB-D było mocowane do wzmicnienia profila ale.... ale są już profile gdzie nie ma wzmocnień i mocowanie do nich realnie jest nierealne :) np. Geneo, Si82+ któryś tam Aluplast. I co wtedy? Nie montować w ociepleniu? A montować i się nie przejmować tyle tylko że zagęścić (zwiększyć) ilość kotew dolnych i bocznych

...

A montować i się nie przejmować tyle tylko że zagęścić (zwiększyć) ilość kotew dolnych i bocznych

Mam sztuk 7 na 215cm to chyba się łapie na "zagęszczone"...? ;)

Tamte systemy były chyba projektowane na "nie-stalowe" to chyba inna bajka, listwa jest za to niska (ale pewnie i mniętka)

i jeszcze jedno pytanie do praktyków...

Do balkonu w poszerzeniu wstawili mi tylko jedno wzmocnienie (w zamówieniu są wszystkie cztery), w dolnej komorze. Jak myślicie czy można je tak montować (na JBD) a brakujące wzmocnienia wsunąć później (na wiosnę, ocieplenia jeszcze nie ma więc dostęp od boku będzie)?

Brugmann AD, poszerzenie NP3280, balkon 215x240 fix + skrzydło, trzyszybowe.

Jeżeli okno nie waży "pół tony" to brak wzmocnień w górnych komorach jest zaletą a nie wadą. Ten profil ma przecież likwidować mostek termiczny.

Nie bo system tego nie przewidział

Poszerzenie Brugmanna jak i łączniki to jedna wielka niedoróbka wystarczy przegiąć 0.02 mm i już wyskakuje ,A ty chcesz to dokręcić do okna bez wzmocnienia.

Zresztą te wzmocnienia które oferowałem koledze wyżej pochodzą właśnie z takiego myślenia jak twoje, a po co lepiej to montować w samo pcv lepiej wejdzie wkręt. i nie ma mostka termicznego

Oczywiście długo nie trwało jak klientom się to zaczęło rozłazić.

Edytowane przez sikorb
Zresztą te wzmocnienia które oferowałem koledze wyżej pochodzą właśnie z takiego myślenia jak twoje, a po co lepiej to montować w samo pcv lepiej wejdzie wkręt. i nie ma mostka termicznego

Czytasz wątek czy tylko postawiłeś sobie za cel udowodnić mi brak wiedzy za wszelką cenę?

Jest wzmocnienie w ramie okna, jest wzmocnienie w dolnej komorze poszerzenia. Poszerzenie przykręca się obowiązkowo do okna. Wkręt (odpowiedniej długości) idzie od dołu, przez wzmocnienie w poszerzeniu aż do wzmocnienia w ramie. Co ty ma wyskoczyć?

A! Zapomniałbym... Zadzwoń jeszcze do inżynierów z Brugmanna, że się nie znają i bzdury w katalogach zamieszczają. Przecież ty wiesz lepiej, że tam musi być stal w każdej komorze.

http://images43.fotosik.pl/1676/60f2aac7e54e72dbm.jpg

Oj te inżyniery :( Nie znają się a katalogi systemowe tworzą ;)

bwojtek oj przepraszam cię nie napisałem że się nie znasz ,każdy ma jakieś przejścia i w pewnym stopniu doświadczenie a nie jak Inzynier co w życiu okna nie zamontował.

W ten sposób nieudolny przykręca poszerzenia oknoplus, i uwierz mi przy wkręcie długości 140mm i ściance wzmocnienia szerokości 7mm w ramie jeszcze nie udało im się trafić w zbrojenie już na etapie rozładunku to się rozlatuje.Na 10 okien zawsze 30% się rozlatuje

bwojtek jeszcze raz bez urazy uważam cię za fachowca w temacie ,wyśle ci flachę i będzie dobrze:)

... w ten sposób nieudolny przykręca poszerzenia oknoplus, i uwierz mi przy wkręcie długości 140mm i ściance wzmocnienia szerokości 7mm w ramie jeszcze nie udało im się trafić w zbrojenie już na etapie rozładunku to się rozlatuje.Na 10 okien zawsze 30% się rozlatuje...
Zmień producenta ;) - oczywiście żart.

Poszerzenia bardzo często zamawiam bez wzmocnienia gdyż po bokach i na górze w większości wypadków nie ma potrzeby by ładować tam stal. i uwierz mi kolego, przykręcone jak wspominasz trzyma się wzmocnienia - może jakiś specjalny celownik mają by we wzmocnienia trafiać ?

Nawet ostatnio, od góry poszerzenie 120 bez wzmocnienia zamówione przez Niemców i rozsypało się tylko jedno - przy wyłądunku zaczepiło o budę i zostało wyrwane !!! bo wózkiem dość ostro odjechał. Jeden wypadek - na 100? 200? powiem szczerze, nie zdarzyło mi się by nawet 120 nie była złapana do wzmocnienia ościeżnicy

W ten sposób nieudolny przykręca poszerzenia oknoplus, i uwierz mi przy wkręcie długości 140mm i ściance wzmocnienia szerokości 7mm w ramie jeszcze nie udało im się trafić w zbrojenie już na etapie rozładunku to się rozlatuje.Na 10 okien zawsze 30% się rozlatuje

To, że Oknoplus nie potrafi montować NP328 a do tego stosuje niezgodną z dokumentacją stal (wzmocnienie VS1020 powinno mieć "ściankę" od dołu na zamieszczonym rysunku 16mm a nie 7mm jak piszesz) nie przekreśla jeszcze rozwiązań systemowych Brugmanna. Do tego nie mogę pojąć co zmieni dołożenie dodatkowych 3 wzmocnień w poszerzeniu skodo "ścianka 7mm" pozostanie :(

No i taśmę dostałem w LOBie (dzięki fin za typ), wzmocnienia dowiozą bo reklamację wczoraj "uruchomili" i skręcą całość. Wielkie dzięki też dla Bogadana/sikorb za chęć pomocy. Sam nie widziałem tej karty co ją bwojtek załączył, a w katalogu AD jest to poszerzenie ze wzmocnieniami i tak też mi policzył to MS to świrowałem lekko ;) Do montażu jakoś łapnęli je do ramy i nic nie wypadło (a miało przejścia).

A wogóle to mi dziś montery powiedzieli (ale już jak byli u mnie :bash: ) że mają u siebie takie wzmocnienie ale termo, powiedziałem żeby do tego uzupełnienia wzięli właśnie te (pewnie to kompozytowe a nie pianowo-stalowe, nie dopytałem)?

A co się dzieje z tym nowym systemem montażu okien ILLbrucka bo "cóś" ucichło.

piszesz o MOWO ?

chyba nie ucichło a pomału się rozkręca

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/illbruck-mowo-pierwszy-polski-mowo-dom.php

Znane też są już niemałe koszty tego systemu