blokno 07.03.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 o tyle dobrze, że bzik na punkcie lepszych okien sprzyja środowisku Także o tyle, że za 5-6 lat standardowo wbudowywane będą okna o wsp. Uw<0,8. Oczywiście wbudowywane będą w warstwie ocieplenia, bo takie są wymagania budownictwa niskoenergetycznego. To dlatego rozmawianie dzisiaj o lepszych oknach i montazu warstwowym ma sens, choć dywagacji na temat strat cieplnych na kotwach w tym miejscu zupełnie nie popieram... Ale rzeczywiście dzisiejsi inwestorzy już powinni zastanawiać się nad tym jak będą prezentować się te ich okna za 5-6 lat na tle przyszłej oferty rynkowej i wymagań energetycznych stawianych budynkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 blokno - wyjaśnijmy sobie tylko jedno, dziś postawiona chałupa stać będzie, nikt nie będzie burzył domów nie spełniających norm które i tak systematycznie będą coraz bardziej rygorystyczne - z różnych powodów, nie tylko oszczędności energii - ale to inny temat. Nie sposób nikogo zmusić do wybrania rozwiązań przyszłościowych - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.03.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 wątpię. Kogo będzie stać na ponoszenie opłat za CWU i CO to będzie je ponosił, teraźniejsze domy w swej większości są już na tyle energooszczędne, ze ewentualne zmiany dopiero przy kapitalnym remoncie czyli za 20-30 latZobacz, wokoło jeszcze ogrom domów wybudowanych za czasów Gomólki, gdzie im do dzisiejszych wymagań, ile z nich nie będzie wogóle termo modernizowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombelo 07.03.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 wycieczki wycieczkami czyalem twoj dziennik i ogladalem zdjecia z montazu okien widze ze to ciekawa alternatywa dla kotew jbd ale konsultowales to z kims - bo moze potem beda wytykac ze ci sie okna wybanowaly jak uzytkownikowi j-j ktory montowal okna takze na podobne kontowniki no i ze je tak troszke rdza toczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 09.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 ; miałem miniować ale za leniwy jestem po tym jak "producent" stwierdził, że w warunkach ciągłego moczenia-suszenia nie zeżre ich rdza i za 300 lat a mój horyzont prognozowania nie sięga 10% tego:) No i wreszcie rozsądek zwycięża. Planowanie do domu elementów, które mają żywotność dłuższą niż sam budynek także uważam za zwykłą rozrzutność. Podobnie rzecz ma się np. ze zbrojeniem betonu, w który ładuje się tak "na wszelki wypadek" dwa razy więcej stali niż to wynikałoby z wyliczeń (i tak robionych z zapasem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.03.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Konsultowane z montażystami, nie powinny "wybananować" się bo są odp. dylatacje; miałem miniować ale za leniwy jestem po tym jak "producent" stwierdził, że w warunkach ciągłego moczenia-suszenia nie zeżre ich rdza i za 300 lat a mój horyzont prognozowania nie sięga 10% tego:) A jaką grubość (mm) miały te kątowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 10.03.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 6mm To duży "zapas". Ostatnio czytałem wyliczenia, że kątownik ciesielski z blachy 2,5 mm ma "nosność" 49 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 11.03.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Warsztat zaprzyjaźniony robił - taką blachę mieli na "wierzchu" to takie zrobili:) .. a dotarłem i do takiego wyliczenia ITB, gdzie kątownik grubości 6,2mm o wymiarach 250x140x60 mm ma dopuszczalne obciążenie 64 kg. Zastosowano to na jednej z budów w W-wie i działa od 3 lat bez zarzutu. Edytowane 11 Marca 2012 przez blokno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 a mostki liczyli? ale ciiii... Toż to mosty a nie mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 13.03.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Toż to mosty a nie mostki Dajcie spokój, katowniki przykręcane są do muru z zewnatrz, więc o mostkach wogóle nie ma mowy.. Na warsztatach w Sosnowcu jedna z firm wykonała z kantówki klejonej antyramę przytwierdzoną do muru i dopiero w niej zamontowała okno. Taniej, pewniej i na pewno bez mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 13.03.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 .. Na warsztatach w Sosnowcu jedna z firm wykonała z kantówki klejonej antyramę przytwierdzoną do muru i dopiero w niej zamontowała okno. Taniej, pewniej i na pewno bez mostków. masz jakas fotke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 14.03.2012 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 masz jakas fotke ? Na razie w relacji z Warsztatów znajdziesz jako pierwsze zdjęcie (i chyba 22-gie), ale wkrótce mam dostać więcej zdjęć ze szczegółami tego montażu. Ale to nie jest nic specjalnego: zaimpregnowana, 3-warstwowa klejonka sosnowa (kantówka), zamocowana do ściany (tu akurat drewnianej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 16.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam Dajcie spokój, katowniki przykręcane są do muru z zewnatrz, więc o mostkach wogóle nie ma mowy.. Na warsztatach w Sosnowcu jedna z firm wykonała z kantówki klejonej antyramę przytwierdzoną do muru i dopiero w niej zamontowała okno. Taniej, pewniej i na pewno bez mostków. to bardzo typowy montaż dla krajów północnej europy, tam okno wstawia się w dodatkowej, drewnianej ościeżnicy właśnie w celu eliminacji mostków termicznych. tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=S7V_PjtZPj8&feature=channel możecie zobaczyć jak to się robi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 całkiem ciekawy film tylko jak on się ma do montażu w warstwie ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 16.03.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam Ostatnie wypowiedzi odbiegły odrobinę od głównego tematu, stąd mój post z załączonym filmikiem. a jak się ma do montażu w strefie ociepleniowej? - uzyskuje się zakładany efekt - brak mostków termicznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) tylko że do tego filmu przydałby się lekki komentarz gdyż nie jest to montaż okien w warstwie ocieplenia. Ale sam pomysł na wykorzystanie skrzynki - czemu nie MNie natomiast zaciekawił inny aspekt - tu z racji technologi ościeżą są różne i gładkie ale kiedy doprosiły się od inwestorów by na naszych budowach porotermy czy inne były zaciągnięte zaprawą i gładkie, przygotowane do montażu np, warstwowego o wysunietym nie wspomnę http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=NmujbJ8Hx0o i co teraz, nasze realia budowania są takie, że nie sposób mieć identyczne wymiary otworów okiennych i co? każde okno inne? na różnych poziomach? Edytowane 16 Marca 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 17.03.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam Ostatnie wypowiedzi odbiegły odrobinę od głównego tematu, stąd mój post z załączonym filmikiem. a jak się ma do montażu w strefie ociepleniowej? - uzyskuje się zakładany efekt - brak mostków termicznych. Pozdrawiam MMichal, nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że okno w tym systemie jest osadzone w płaszczyźnie muru a nie w warstwie ocieplenia. Wykonanie dodatkowej skrzyni do ramy okiennej też nie jest prostą sprawą, a tak osadzone okno wygląda jak otwór strzelniczy. Z prostej sprawy osadzenia okna wychodzi tu praca doktorska. Wprawdzie czysta, bo samo przyklejanie taśm i wiercenie z przykręcaniem, ale 15 mb taśmy po 15 zł to już jest 225 zł + "trumna" i robocizna, więc chyba wyjdzie 500 zł, po 100 zł za metr ramy. Jeszcze trzeba okno i otwór strzelniczy pomalować. Co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 17.03.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 MNie natomiast zaciekawił inny aspekt - tu z racji technologi ościeżą są różne i gładkie ale kiedy doprosiły się od inwestorów by na naszych budowach porotermy czy inne były zaciągnięte zaprawą i gładkie, przygotowane do montażu np, warstwowego o wysunietym nie wspomnę nasze realia budowania są takie, że nie sposób mieć identyczne wymiary otworów okiennych i co? każde okno inne? na różnych poziomach? Jareko, złej baletnicy to i rąbek spódnicy przeszkadza. Dzisiaj okna są robione na wymiar do 1mm, i jeżeli okna będą zrobione według dobrze pomierzonych otworów okiennych, to różnicę wymiarów okien 3cm nie zauważysz. Tylko trzeba osadzić właściwe okno do pomierzonego otworu, a nie na patałacha jak leci. Wprawdzie przyjdzie kit i będzie git, ale to jest drogo i źle. Dzisiaj elementy budowlane są zrobione z dokładnością do 1mm i można je ciąć z taką samą dokładnością, więc zakładając maksymalny luz między ramą a murem na 2cm, można uzyskać dobrą jakość wykonania. Tylko trzeba mieć dobry pomysł na proste osadzenie okna ale w warstwie ocieplenia a nie w murze nośnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 to ty jeszcze tu się pojawiasz? Miałem nadzieję że dostałeś wiecznego bana - szkoda dla wątku i wyrazy ubolewania dla Administratora Forum MURATORA - dobrze by było by Admin sobie przypomniał co to słowo oznacza i jaki cel przyświecał i przyświeca istnieniu Forum. W sieci pojawił się film o Twoim montażu - zainteresowani niech sobie go odszukają, niech popatrzą na przygotowanie otworów, niech bawią się sami w to rzemiosło, bo cenowo taki montaż tani nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 17.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 W sieci pojawił się film o Twoim montażu - zainteresowani niech sobie go odszukają, niech popatrzą na przygotowanie otworów, niech bawią się sami w to rzemiosło, bo cenowo taki montaż tani nie będzie Jareko, ja nie przewiduję żadnej obróbki ani przygotowania wstępnego otworu okiennego. Jest to zbędna robota i wyrzucone pieniądze. Ten film musiałeś pomylić z montażem własnym, bo tylko tam zalecana jest obrzutka framug i ich wyrównanie pod taśmy paroszczelne. Ja wydumanych prac nie polecam i nie popieram. Musi być prosto a więc szybko, więc jest 3x taniej niż Tobie się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts