Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Panie Krzysztofie a ja mam pytanie CO dało niby zdjęcie termowizyjne, z którego odczytano temp. zewnętrznej strony profilu okiennego?

Nie jest to wszak ŻADEN wyznacznik, jeżeli na zewnątrz będzie temp. dużo niższa to i profil będzie zimniejszy a odpowiednie zaizolowanie połączenia okno-mur ma zapewnić komfort wewnątrz. Co bardzo istotne w samych zdjęciach to aparatura jaką się je wykonuje i z informacji jakie posiadam od firmy zajmującej się takowymi urządzeniami zdecydowana większość takowych wykonywana jest sprzętem nie przeznaczonym do tego tupu badań. (jeżeli będzie konieczne wyjaśnienie dlaczego służę)

W montażu w strefie ociepleniowej chodzi o maksymalne przesunięcie na zewnątrz izoterm poprzez minimalizację, wręcz likwidację liniowych mostków termicznych. Bierze się przy tym pod uwagę dwie izotermy 10 i 13 stopni C. (nie będę rozwijał tematu bo experci wiedzą co i jak:P)

Dodatkowym czynnikiem, który jest równie istotny jest materiał, z którego zbudowany jest sam mur, są spore różnice np między absorbowaniem ciepła różnych materiałów tz pojemność cieplna.

Temat moi drodzy Panowie jest bardzo złożony a rozwijanie go tutaj dla czytelników forum zbyteczny - tak myślę - informacje tutaj zawarte mają wszak pomagać a nie mieszać w głowach.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja po prostu czekam aż drogi Krzysztofie zamieścisz tu fotkę okna na swoim systemie i udowodnisz swoje tezy. Póki co posiłkujesz się pierwszymi lepszymi fotkami i ich wyniki dopasowujesz pod swoje rozumowanie.

Forum Branżowe jest dla mnie medium niezależnym i uważam że stać ich na to, by poddać profesjonalnej ocenie te wszelkie cudowne nowości.

Owszem, ja zawsze mówię że jestem przywiązany do starych, sprawdzonych metod.

Ps. Olewam Twoje wywody na temat przewodzenia kotwy, bo ja na codzień żyję z drewna. Chyba że drewniane okno też ssie ciepło z muru?

Temat moi drodzy Panowie jest bardzo złożony a rozwijanie go tutaj dla czytelników forum zbyteczny - tak myślę - informacje tutaj zawarte mają wszak pomagać a nie mieszać w głowach.

Uwaga jak najbardziej trafna, stąd jeszcze raz apeluję o to, by nie polemizować z Krzysztofem. On ma swoje przekonania, sprzeczne z doswiadczeniem i zaleceniami najpoważniejszych Instytutów, więc pozwólcie mu przy nich pozostać. Tematem wątku jest "Jak dobrze zrobić montaż w warstwie ocieplenia?" - i przy tym pozostańmy, a ignorujmy po prostu niemądre wpisy. pzdr

a ja po prostu czekam aż drogi Krzysztofie zamieścisz tu fotkę okna na swoim systemie i udowodnisz swoje tezy. Póki co posiłkujesz się pierwszymi lepszymi fotkami i ich wyniki dopasowujesz pod swoje rozumowanie.

Forum Branżowe jest dla mnie medium niezależnym i uważam że stać ich na to, by poddać profesjonalnej ocenie te wszelkie cudowne nowości.

Finlandia, Forum Branżowe nie jest medium niezależnym jak piszesz, bo by dawno oceniło inne systemy montażu okien, a tego nie zrobiło. Towarzystwo Wzajemnej Adoracji ciężko jest rozbić. Nie ma różnicy w idei osadzenia okien w warstwie ocieplenia w systemach JB-D i AD . Tu są konsole dolne a tam podpory. Kotwy boczne występują tu i tu. Więc jaka jest różnica ? Pierwszy jest metalowy, (skomplikowany regulacyjnie), i tworzy mostki termiczne (trzeba dodatkowo bawić się w doszczelnianie), drugi tworzywowy, prosty regulacyjnie podkładkami, bez mostków termicznych. Różnica w materiale, idea ta sama

Więc o co idzie wojna ? Dzisiaj w wielu miejscach metal jest zastępowany tworzywem, więc jest to walka starego z nowym. Spójrz na Sławka, zachowuje się jakby miał ADHD, nie ma się do czego przyczepić to zarzuca mi kłamstwa temperaturowe, potem miejsce pomiaru temperatury itd.... Rozwadnia problem tych zdjęć, a on jest jeden : najcieplejsza rama na rynku VEKA 90 osadzona z licem muru generuje duże straty ciepła na bokach i górze. Ta sama rama na dole przy parapecie zewnętrznym ma straty pomijalnie małe. O tym trzeba rozmawiać To nie są manipulacje to są fakty. Co na to Forum Branżowe? Forum czuje zagrożenie i milczy. Nie oczekuję merytorycznej dyskusji, bo z Kim na tym forum, jeżeli po ukazaniu faktów, poszczególni dyskutanci zabierają zabawki i odchodzą.

...w rzeczywistości ten zakres jest inny, jesteś zwykłym manipulatorem i kłamcą i teraz zaczynam rozumieć decyzję jareko i jego nawoływania do admina o posprzątanie tutaj... za chwilę sam zacznę to robić....

I może najwyższy czas by Administrator tego Forum coś z tym zrobił - Panie Andrzeju P - po raz kolejny proszę o interwencję w imię dobrego imienia Forum MUratora

nie jestem zwolennikiem takich kroków ale odpowiedź moderatora mnie z lekka zmroziła - cytuję

Moderacja ma prawo ingerować wyłącznie w sytuacji łamania regulaminu.

Każdy na forum ma prawo do własnych opinii.

Jakbyśmy wprowadzili cenzurę zaraz powstałby zarzut, że promowane są tylko wybrane firmy.

Jednym słowem, kochani Forumowicze, w imię nie łamania regulaminu możecie tu uzyskać porady gówno warte, bo każdy ma prawo do szerzenia własnych opinii, nawet gdy będzie mówił, że ziemia to talerz podtrzymywany przez trzy słonie bądź Atlasa.

Szkoda, że Moderator nie rozumie jednego - tu nie chodzi o promowanie kogokolwiek tylko o SZERZENIE GŁUPOT przez K49.

Szczerze?

Postawa Moderatora zaskakuje mnie ogromnie i sprowadzając forum budujących ze swym poziomem do Forum na temat np. pryszczy czy kataru

jareko, sławek, ja się nie dziwię adminowi, dziwnej selekcji oczekujecie, świata nie uratujecie. Wysmarujcie(my) jakiegoś posta-oświadczenie "wszystkie wypowiedzi K w naszej opinii mijają się z prawdą i zdrowym rozsądkiem itp itd" czy jakoś tak i wrzućcie linka w stopce, a nie bluzgi czy fochy czy które generują smietnik. Nie gadajcie z facetem, a w rzeczowych postach w stopce będzie link "moja opinia o K".

Witam

Z takiego podejścia administracji wnioskuję, że albo nie widzą nic złego we wprowadzaniu czytelników w błąd, albo może nie mają pojęcia o czym się tu mówi i nie wiedzą, że to co piszą "pseudo experci" jest błędne?

Co do WOLNOŚCI forum to OK zgoda jednak może by tak odpowiednio ZAZNACZAĆ forumowiczów, których porady są delikatnie mówiąc nietrafione?

To załatwi sprawę i każdy nowy użytkownik będzie widział z kim ma do czynienia np:

- niekompetentny !!!

- agent reklamowy

- itp itd

Pozdrawiam

Sławek, na FM jak i wszędzie bzdur jest bez liku. Jak ktoś zajrzy i bezkrytycznie-ostatecznie uwierzy w histerie Krzysztofa to sam sobie winien, wystarczy chęć i inteligencja ziemniaka aby zważyć kompetencje K i np. Jareko czy T1234T.

Od spamu masz taki guzik z wykrzyknikiem, ale jak wróciłeś tu trochę undercover to może się nie narzucaj dyrekcji :D

Sławek - dostałeś bana? W takim razie czekam kiedy ja także zostanę zbanowany

tym większy mój szok. Pomijam fakt, że Admin nie reaguje na nasze wezwania, pomijam fakt, że ani razu nie wyjaśnił PUBLICZNIE tutaj dlaczego tak postępuje - cóż jego Forum i może dopuszczać do stawiania na głowie wszelkich zasad fizyki ogólnej, fizyki budowli, termo fotografii przez Krzysztofa49 w imię - zacytuję - Każdy na forum ma prawo do własnych opinii.

Tylko zawsze mi się wydawało, że Forum Budowlane to nie Forum Kołka Gospodyń Wiejskich gdzie faktycznie każda ma prawo do wyrażania swojej opinii np. jak wykonać ruskie pierogi

Szkoda, że nie mam zbyt wiele czasu na zabawę ale postaram się znalęźć i od pierwszego wpisu K49 wyłapać konkretne manipulacje, kłamstwa, przeinaczanie faktów, BRAK WIEDZY !!!! w temacie montażu i wszystkich spraw z nim związanych

Zarzucanie nam, że, znów cytuję - Jakbyśmy wprowadzili cenzurę zaraz powstałby zarzut, że promowane są tylko wybrane firmy. - jest totalnym nieporozumieniem. Od początku mówimy - promuj swój system, opowiadaj co i jak wykonać TWOIM zdaniem trzeba ale na litość Najwyższego nie kłam, nie gadaj głupot, skup się na swoim wynalazku

Nie płaci mi ani Fentech, Heico czy SFS ze swym JB-D

Nikt nie płaci mi za cokolwiek związanego z FM

Jestem kretyńskim pasjonatem tego miejsca i tym bardziej wq...ia mnie takie osoby jak K49, poprzednio od Regulusów - Bogusław ileś tam

Czasem się mylę, ale zawsze znajdą się osoby, które mnie poprawią bo nikt nie jest alfą i omegą ale.... ale przy takim wspólnym buncie przeciwko K49 i głupot tu wypisywanych przez niego nie mogę pojąć postawy Admina

Poproszę o stałego bana bo postawy jak i gęby w tym temacie nigdy nie zamknę

Witam Panie Krzysztofie a ja mam pytanie CO dało niby zdjęcie termowizyjne, z którego odczytano temp. zewnętrznej strony profilu okiennego? Nie jest to wszak ŻADEN wyznacznik, jeżeli na zewnątrz będzie temp. dużo niższa to i profil będzie zimniejszy a odpowiednie zaizolowanie połączenia okno-mur ma zapewnić komfort wewnątrz. Co bardzo istotne w samych zdjęciach to aparatura jaką się je wykonuje i z informacji jakie posiadam od firmy zajmującej się takowymi urządzeniami zdecydowana większość takowych wykonywana jest sprzętem nie przeznaczonym do tego tupu badań. (jeżeli będzie konieczne wyjaśnienie dlaczego służę)

MMichal, ten kto się interesuje tym problemem, to bardzo dużo. Tylko na ten temat nikt nie chce rozmawiać. Wszyscy boją się tego tematu jak diabeł święconej wody Te dwa zdjęcia, dotyczą tej samej ramy VEKA 90, dołem osadzonej na ciepłym parapecie, a bokami i górą, z licem muru nośnego. Zostały zrobione przy temperaturze - 2*C , z podobnej odległości. Jeżeli weźmiemy pod uwagę różny sprzęt, to w dzisiejszej globalizacji, różnica jest tylko w obudowie, programie, i nazwie Firmy, a sedno kamery termowizyjnej, czyli matryca, układ scalony i optyka pochodzi od globalnego producenta. Tak jak z telewizorami, są droższe i tańsze, jedne robione w garażu drugie w dużej firmie, ale wszystkie oparte o globalne podzespoły. Wracając do skropionych wodą święconą zdjęć. Na dole przy parapecie zewnętrznym (parapet blaszany, zagięciem podchodzi pod ramę, więc cała szerokość ramy jest odsłonięta) temperatura ramy wynosi -1,2*C i rama podgrzana jest o 0,8*C. Na górze temperatura tej samej ramy (osłoniętej do połowy jej szerokości węgarkiem 20cm grafitowego styropianu) miejscami wynosi +6,6*C, czyli rama została podgrzana o 8,6*C. Ta sama rama na dole ma różnicę temperatury 0,8*C a na górze 8,6*C. Dlaczego ? Bo na dole jest osadzona na ciepłym parapecie- i to jest dobrze, a bokami i górą z licem muru- i to jest źle. Bo współczesne coraz grubsze i cieplejsze ramy nie powinno się osadzać z licem muru nośnego. Te zdjęcia jednoznacznie to wskazują. Merytorycznej dyskusji na ten temat nie ma, bo wszyscy wokoło tak osadzają okna, psując ciepłe właściwości ramy.

Uwaga jak najbardziej trafna, stąd jeszcze raz apeluję o to, by nie polemizować z Krzysztofem. On ma swoje przekonania, sprzeczne z doswiadczeniem i zaleceniami najpoważniejszych Instytutów, więc pozwólcie mu przy nich pozostać. Tematem wątku jest "Jak dobrze zrobić montaż w warstwie ocieplenia?" - i przy tym pozostańmy, a ignorujmy po prostu niemądre wpisy. pzdr

Blokno, podaj dane tych Instytutów, niech one nie będą anonimowe !!!! W poradniku Zrzeszenia Montażystów Stolarki powstałym dla programu Mistrzowie Montażu na stronie 10 pisze: w ścianie z ociepleniem zewnętrznym okno ustawia się przy zewnętrznej krawędzi ściany z dosunięciem do warstwy ocieplenia lub w strefie izolacji termicznej Nic dodać, nic ująć. Jak można dobrze zrobić montaż okien w warstwie ocieplenia skoro nie jest wiadome po co to się robi !!!!!! Dlatego ta dyskusja na tym forum jest taka ostra, bo wszyscy robią po staremu a złoto w gębie mają po nowemu. Właśnie polemika ze mną wniesie trochę świeżego powietrza do tego szamba.

Sprawy związane z moderacją*czy też banowaniem proponuję przenieść do działu "Uwagi o naszym forum" - jest tam np.: taki temat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183958-Moderacja-forum&p=5279503#post5279503

Blokno, podaj dane tych Instytutów, niech one nie będą anonimowe !!!! ..

Np. Instytut Techniki Budowlanej http://www.itb.pl/

Laboratorium Techniki Budowlanej http://www.ltb.org.pl/

Mobilne Laboratorium http://www.mobiltb.pl/

Dziwię się, że jako twórca nie zgłosiłeś się do tych jednostek o zaopiniowanie nowego produktu. Ich pozytywna rekomendacja zamknęła by usta większości krytyków - ja także bym wtedy uwierzył.

Ps. Szukam Tego biura Meteorologii na Polskę. Chcę*kupić dane dot. swojego regionu. Może ktoś mnie wspomoże linkiem? Krzysztof?

Witam

MMichal, ten kto się interesuje tym problemem, to bardzo dużo. Tylko na ten temat nikt nie chce rozmawiać. Wszyscy boją się tego tematu jak diabeł święconej wody Te dwa zdjęcia, dotyczą tej samej ramy VEKA 90, dołem osadzonej na ciepłym parapecie, a bokami i górą, z licem muru nośnego. Zostały zrobione przy temperaturze - 2*C , z podobnej odległości. Jeżeli weźmiemy pod uwagę różny sprzęt, to w dzisiejszej globalizacji, różnica jest tylko w obudowie, programie, i nazwie Firmy, a sedno kamery termowizyjnej, czyli matryca, układ scalony i optyka pochodzi od globalnego producenta. Tak jak z telewizorami, są droższe i tańsze, jedne robione w garażu drugie w dużej firmie, ale wszystkie oparte o globalne podzespoły. Wracając do skropionych wodą święconą zdjęć. Na dole przy parapecie zewnętrznym (parapet blaszany, zagięciem podchodzi pod ramę, więc cała szerokość ramy jest odsłonięta) temperatura ramy wynosi -1,2*C i rama podgrzana jest o 0,8*C. Na górze temperatura tej samej ramy (osłoniętej do połowy jej szerokości węgarkiem 20cm grafitowego styropianu) miejscami wynosi +6,6*C, czyli rama została podgrzana o 8,6*C. Ta sama rama na dole ma różnicę temperatury 0,8*C a na górze 8,6*C. Dlaczego ? Bo na dole jest osadzona na ciepłym parapecie- i to jest dobrze, a bokami i górą z licem muru- i to jest źle. Bo współczesne coraz grubsze i cieplejsze ramy nie powinno się osadzać z licem muru nośnego. Te zdjęcia jednoznacznie to wskazują. Merytorycznej dyskusji na ten temat nie ma, bo wszyscy wokoło tak osadzają okna, psując ciepłe właściwości ramy.

No z jednym się zgodzę, ciepły parapet to dobre rozwiązanie jednak najlepszy do zastosowania w ścianie 3 warstwowej ze względu na pkt podparcia i możliwość zamontowania okna w strefie ociepleniowej. Przy ścianie 2 warstwowej mamy ciepły parapet i montaż w murze, jak na tym rysuneczku:

http://www.e-izolacje.pl/a/4974,cieply-parapet1

Dodatkowo to CO POWINNO a JAKIE SA MOŻLIWOŚCI to zupełnie inna kwestia, chodzi o to aby w miarę możliwości i zastanej sytuacji zamontować stolarkę w najlepszy sposób wg mnie.

Pozdrawiam

PS: z ciekawości jaką kamerą robione były te zdjęcia ?

Edytowane przez MMichal

Sławek - dostałeś bana? W takim razie czekam kiedy ja także zostanę zbanowany

No właśnie! Już dawno powinieneś mieć piękny nick J12345J (na przykład):-). Ja tam nie musiałem się prosić o bana. Dostałem go w prezencie 2 razy.

W końcu sami mi wymyślili nick i teraz są zadowoleni. A ja pognębiony:-):-):-).

Np. Instytut Techniki Budowlanej http://www.itb.pl/

Laboratorium Techniki Budowlanej http://www.ltb.org.pl/

Mobilne Laboratorium http://www.mobiltb.pl/

Dziwię się, że jako twórca nie zgłosiłeś się do tych jednostek o zaopiniowanie nowego produktu. Ich pozytywna rekomendacja zamknęła by usta większości krytyków - ja także bym wtedy uwierzył.

Ps. Szukam Tego biura Meteorologii na Polskę. Chcę*kupić dane dot. swojego regionu. Może ktoś mnie wspomoże linkiem? Krzysztof?

Finlandia, przytaczając te instytuty, wprowadzasz ludzi w błąd. Np. Instytut Techniki Budowlanej nawet nie wie, że na rynku jest jakiś system JB-D czy Fentech osadzenia okien. Mocno się zdziwili, jak przesłałem im swoje papiery z wiadomością o konkurencji. Oni nigdy nie daliby Aprobaty Technicznej na stalowe mostki termiczne. Do tego dochodzi przewiercanie ram z przykręceniem kotew do kształtownika stalowego, a więc zmiana parametrów Uf ramy, a na to nie ma zgody producenta okien. JB-D nawet nie próbował uzyskać aprobaty, bo na co ? na mostki termiczne. Natomiast Laboratorium Techniki Budowlanej przeprowadza tylko badania poszczególnych elementów budowlanych, a nie ich zastosowania. Papier związany z moim systemem, to jest duża kasa i nic więcej. Tutaj pękam, ale może z czasem przy dobrej woli inwestorów w inowację Bóg da. Co do Instytutu Meteorologi to jest w każdym województwie, w Łodzi na Maczka 35, a cena za zebranie danych to podałem, od każdego miesiąca osobno, do tego trzeba napisać podanie, bo to są instytucje państwowe.

Wprawdzie jestem pewien, że dyskusja z tobą ma tyle sensu co z blokiem betonu, jednak pozwolę sobie na kilka zdań.

Oni nigdy nie daliby Aprobaty Technicznej na stalowe mostki termiczne.

Tu wyjątkowo piszesz prawdę. Nie wydaje się aprobat na zjawiska fizyczne.

Do tego dochodzi przewiercanie ram z przykręceniem kotew do kształtownika stalowego, a więc zmiana parametrów Uf ramy, a na to nie ma zgody producenta okien.

Tu już nie piszesz prawdy. Raz już ciebie odsyłałem do dowolnej instrukcji montażu okien jednak jak zwykle zignorowałeś niewygodną dla ciebie radę.

JB-D nawet nie próbował uzyskać aprobaty, bo na co ?

No właśnie... Po co aprobata?

Za to badania, którymi nas straszyłeś od dawna jakoś się rozmyły...

Witam No z jednym się zgodzę, ciepły parapet to dobre rozwiązanie jednak najlepszy do zastosowania w ścianie 3 warstwowej ze względu na pkt podparcia i możliwość zamontowania okna w strefie ociepleniowej. Pozdrawiam PS: z ciekawości jaką kamerą robione były te zdjęcia ?

MMichal, ciepły parapet, jak każda rzecz, ma wady i zalety. Zalety widziałeś na zdjęciu. Wady, że ma małą nośność więc musi być podparty od dołu murem nośnym. Przy ciężkich oknach bez demontażu skrzydeł i fix'ach, ciężko jest osadzić okno na listwie progowej, która należy do parapetu, bez jej uszkodzenia. W murach 3W nie ma zastosowania z racji dużego podbicia muru elewacyjnego o grubość parapetu. Takie zdjęcia uzyskasz z każdej kamery najtańszej jaka jest na rynku. Tą kamerę kupił Inwestor, chcąc sprawdzić swój montaż okien, przeprowadzony zgodnie z najlepszą sztuką osadzenia okien, ale zrobił to z licem muru, tak jak to robi 95% budujących. Cały proces budowy pokazał na forum. I mimo że ciepłe ramy okien VEKA 90 były osłonięte w połowie szerokości węgarkami o grubości 20cm grafitowego styropianu to efekt tego ocieplenia nic nie dał, bo szeroka rama ciągnie ciepło bezpośrednio z muru nośnego. To widać, ale nikt nie chce na ten temat pisać. Najprościej jest zbanować temat i straszyć zabraniem zabawek. Żeby coś dobrze zrobić, to trzeba wiedzieć dlaczego się to robi.