finlandia 21.03.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie zamiesciłem go tu by patrzeć krytycznie ani o nim dyskutować czy doszukiwać się błędów. Jeśli uważasz, że nikt nie widzi jak odwracasz kota ogonem, to chyba masz nas idiotów. Ja tu mówię o FAKCIE zalecanego przykręcenia kotwy do wzmocnienia. Dla mnie KŁAMIESZ W ŻYWE OCZY mówiąc, że producent nie pozwala na przewiercanie ramy. Świeże instrukcje też mają taki sam rysunek (mam wersje PDF + druki, a skanować dla Ciebie mi się nie chce. Sięgnij do podręcznika ZSM który masz. Na pewno znajdzie się tam podobna fotka. Możesz twierdzić że obecny montaż szambo, ale jeśli uważasz, że swoimi BĄKAMI zmienisz atmosferę na przyjazną to jesteś w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.03.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Panowie Z ILOZACYJNOSCIĄ PROFILA TO Krzysztof może mieć rację w profilu izolatorem jest powietrze im wiecej wilgoci tym gorzej malux20, a ja Cię tak ostrzegałem:-). Ten Pan jest zagrożeniem dla szarych komórek i zdrowego rozsądku, a jego wypowiedzi zakrawają o trolling. Nie karmię trolli. Jedno co Ci powiem, to że jeśli producent kształtownika poda wartość Uf, to jego odpowiedzialność na pewno nie będzie wynikała z gwarancji jakości, a raczej z rękojmi, ale to przecież to samo, no nie?. Weź się też zastanów nad związkiem podawanej przez producenta wartości Uf, a zmianą tej wartości na skutek techniki i sposobu montażu okna oraz ewentualną odpowiedzialnością z tego tytułu producenta tegoż kształtownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.03.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 "Jeżeli kupiłeś okna o określonym Uf ramy, i przewiercisz ją przykręcając kotwy do kształtownika w ramie, to zmieniasz parametry Uf. Pogarszasz go. Producent daje gwarancje Uf na kotwy wpinane bez ingerencji w ramę." sruba mocujaca kotew nie zmienia Uf ramy - jest to nawet nieprzeliczalne O takich "gwarancjach" tez jeszcze nie slysalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.03.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A tu sa czterynieprawdy." Pierwszy błąd - kotwy żeby przenieść siłę wzdłużną muszą być proste. Drugi błąd - blaszana kotwa nie powinna być przykręcona do ramy i kształtownika w ramie, gdyż staje się mostkiem termicznym. Wystarczy ją wpiąć, a jeszcze lepiej jak byłaby z tworzywa. Dwa dyble 10, to o jeden za dużo, przy zagiętej kotwie." Kotwy nie musza byc proste - nawet nie moga. Sa wygiete bo szczelina na pianke ma okreslona szerokosci.Kotwy powinno sie dokrecac srubami - jak nie sa wpinaneKotwy nie przenosza zadnych sil wzdluznych - praktycznie zadnych - kotwy stabilizuja osadznie okna w murze. Okno stoi na klockach.Kazda kotwa powinna byc mocowana na dwie sruby [dyble].Kotwy z tworzywa to nieporozumienie - nie mozna ich wygiac i tym samym dopasowac do szerokosci szczeliny - mur tez nie jest idealnie rowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.03.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 nawet nie wiesz co potrafia wykombinowac montazysci - ewentualnie domorosli wynalazcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Z mojej wiedzy wynika, że np. SFS zwracał się do DIBt o dopuszczenie systemu do stosowania już w roku 2001 i otrzymał odpowiedź, że to zbyteczne. Stanowisko to DIBt potwierdził także w późniejszym terminie. Reasumując, gdybyś Ty był właścicielem takiego systemu, wydałbyś kupę kasy, aby zlecić wykonanie badań lub obliczeń i otrzymać "dopuszczenie", którego nikt od Ciebie nie wymaga? T12345T, widzę że nie orientujesz się w materii. SFS jest korporacją handlową, w ramach której znalazła się firma produkująca elementy w systemie JB-D. To nie korporacja zwraca się do ITB, tylko powinna zrobić to firma. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby producent tą aprobatę uzyskał. Dla mnie to jest problem, bo firma mała a kasa duża, ale chcę to mieć. JB-D stać na to ale ITB nigdy nie da aprobaty na stalowe mostki termiczne. A to jest problem tej firmy, bo dzisiaj wszystko stawia się na oszczędność energii i ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.03.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie oczekuję aprobaty czy cetryfikatu, a rzeczowej opinii - najlepiej pozytywnej dla systemu. Ale takiej nie będzie, bo dla mnie AD nie daje ŻADNEJ możliwości poprawnego ustawienia okna. Ale pal licho z tym. Ja bym chciał zobaczyć potwierdzenie takich sensacyjnych badań na te straty, którymi straszy Krzysztof. I chciałbym zobaczyć fotkę z termowizji okna na systemie AD. Finlandia, spokojnie, na pewno zobaczysz tylko że na tych zdjęciach nie będzie nic widać. Jak zobaczysz straty, których nie ma. Jareko dłużej jest na rynku i On powinien pochwalić się zdjęciami termowizyjnymi. Gdzie są zdjęcia okien osadzonych przez Niego w systemie JB-D ? Na czym ma polegać dobre ustawienie okna ? Na kręceniu śrubami z dokładnością do 0,1mm, tylko kto to oceni i po co to komu. Świat jest coraz dokładniejszy, ale na litość Boską nie aż tak. Chyba że chodzi o otwarcie okna. Jest duża różnica w ilości powietrza kiedy skrzydło jest uchylone na 20cm a 20,1cm To mogę zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Z mojej wiedzy wynika, że np. SFS zwracał się do DIBt o dopuszczenie systemu do stosowania już w roku 2001 i otrzymał odpowiedź, że to zbyteczne. Stanowisko to DIBt potwierdził także w późniejszym terminie. Reasumując, gdybyś Ty był właścicielem takiego systemu, wydałbyś kupę kasy, aby zlecić wykonanie badań lub obliczeń i otrzymać "dopuszczenie", którego nikt od Ciebie nie wymaga? T12345T, widzę że nie orientujesz się w materii. SFS jest korporacją handlową, w ramach której znalazła się firma produkująca elementy w systemie JB-D. To nie korporacja zwraca się do ITB, tylko powinna zrobić to firma. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby producent tą aprobatę uzyskał. Dla mnie to jest problem, bo firma mała a kasa duża, ale chcę to mieć. JB-D stać na to ale ITB nigdy nie da aprobaty na stalowe mostki termiczne. A to jest problem tej firmy, bo dzisiaj wszystko stawia się na oszczędność energii i ciepła. No cóż, pozostaje mi tylko apelować do Muratora: WYŁĄCZCIE TEMU CZŁOWIEKOWI PRĄD! ODETNIJCIE GO OD FORUM! TO NIEBEZPIECZNY TROLL!!! Wiem, że taki spór Cię nakręca i wiem, że tę moją odpowiedź pominiesz, ale weź Ty chory trollu zastanów się: Czy ja piszę coś o ITB!? Krzysztofie 49 ja wymieniam skrót DIBt, co każdy w miarę kumaty człowiek przy pomocy google'a odszyfrowałby jako: Deutsches Institut für Bautechnik Powiem Ci też w zaufaniu, że jestem w posiadaniu dokumentów, które potwierdzają wszystko co zawarłem w swojej wypowiedzi, a to z kolei skłania mnie do wniosku, że jednak to ja lepiej wiem kto, co, kiedy i do kogo pisał w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Kotwy nie musza byc proste - nawet nie moga. Sa wygiete bo szczelina na pianke ma okreslona szerokosci. Kotwy powinno sie dokrecac srubami - jak nie sa wpinane Kotwy nie przenosza zadnych sil wzdluznych - praktycznie zadnych - kotwy stabilizuja osadznie okna w murze. Okno stoi na klockach. Kazda kotwa powinna byc mocowana na dwie sruby [dyble]. Kotwy z tworzywa to nieporozumienie - nie mozna ich wygiac i tym samym dopasowac do szerokosci szczeliny - mur tez nie jest idealnie rowny. Pchelek, zgadzam się z Tobą, ale jeżeli przykręcane wkrętami to nie stalowe a tworzywowe. Dlaczego każda kotwa ma być mocowana na dwa dyble, skoro jak piszesz, kotwy nie przenoszą żadnych ? Wystarczy jeden, szanuj pracę pracownika. Pamiętaj, kotwę tworzywową zegniesz pod kątem prostym, więc w czym problem. Jak nie miałeś jej w ręku to kłamiesz. Ona lepiej się zachowuje niż stalowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Pamiętaj, kotwę tworzywową zegniesz pod kątem prostym, więc w czym problem. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 21.03.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Czytam i zastanawiam się, jak można po wymianie max 3 postów z kolegą K49 nie odkryć jego permanentnej ignorancji w tematach praktyki budowlanej. Raczej nie można, prawda ? Mimo że każdy ją dostrzega, mało osób sobie z tym widzę radzi. A to pewnie dlatego, że podstawową zasadą jest doceniać oponenta, inaczej przegrywasz. Z definicji ignorancja to "celowy brak woli do respektowania (wiedzy,zdania) innych osób". Zdaje się że ktoś tu stosuje taktykę "ctrlC > ctrlV". I tak do zmęczenia materiału. A nie jeden tu widze umordowany dysputą o ... no właśnie, o czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.03.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Czy ja piszę coś o ITB!? Krzysztofie 49 ja wymieniam skrót DIBt, co każdy w miarę kumaty człowiek przy pomocy google'a odszyfrowałby jako: Deutsches Institut für Bautechnik Powiem Ci też w zaufaniu, że jestem w posiadaniu dokumentów, które potwierdzają wszystko co zawarłem w swojej wypowiedzi, a to z kolei skłania mnie do wniosku, że jednak to ja lepiej wiem kto, co, kiedy i do kogo pisał w tej sprawie. T12345T, jeżeli ktoś chce działać na Polskim rynku, to powinien starać się o Polskie papiery. To jest moim marzeniem. Rozumie, że każdy nabywca ma prawo do gwarancji i instrukcji użytkowania w języku polskim. Tak powinno być z SFS i producentem JB-D. A kto to produkuje i gdzie to nie wiadomo. Aprobata polska powinna być. Nie ma jej to się domyślam, że nie jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 T12345T, jeżeli ktoś chce działać na Polskim rynku, to powinien starać się o Polskie papiery. To jest moim marzeniem. Rozumie, że każdy nabywca ma prawo do gwarancji i instrukcji użytkowania w języku polskim. Tak powinno być z SFS i producentem JB-D. A kto to produkuje i gdzie to nie wiadomo. Aprobata polska powinna być. Nie ma jej to się domyślam, że nie jest czysta. SFS posiada instrukcję i gwarancję w języku polskim, wiem, bo mam:-). Aprobata powinna być wtedy jeśli jest wymagana przez odrębne przepisy. W przypadku kotew nie jest, więc sprawa jest czysta. A co do marzeń, to hm... zniknij! Ale to nie możliwe:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 T12JESZCZE TROCHĘ a dam się zbałamucić że Polska zieloną wyspą szczęśliwościwłaściwie rama pcv to jest podziurowiana dziesiątkami wkrętówja wiem że jak mi wełna zawilgotnieje to znika izolacyjność to co rama momentalnie odprowadza wilgoć problem jakiś jest ale czy istotny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Po raz kolejny prośba za : No cóż, pozostaje mi tylko apelować do Muratora: WYŁĄCZCIE TEMU CZŁOWIEKOWI PRĄD! ODETNIJCIE GO OD FORUM! TO NIEBEZPIECZNY TROLL!!!.... by usunąć tego i....tę K49 z forum bo czyni więcej zła niż pożytku I powrócić do tytułu wątku Wątku na tyle ważnym, że montaży w warstwie ocieplenia jest coraz więcej i będzie więcej gdyż mostek strat liniowych na styku okno-mur z około 0,3 można zmniejszyć realnie do ZERA !!! Pierwsze 11 stron tego wątku naprawdę jest dyskusją o tym z czego i jak wykonać taki montaż - później już tylko trolowanie K49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Starczy, że przestaniecie odpisywać. A wy dajecie się podpuszczać. Moderacja działa tylko w przypadku naruszenia regulaminu i nie wtrąca się w merytoryczną zawartość postów! Możecie co najwyżej spróbować apelować bezpośrednio do admina redakcji (na forum jako "Redakcja" i "admin"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 OK Elfir To mam pytanie, bo do mniej więcej 11 strony toczyła się fajna dyskusja - czy można otworzyć wątek gdzie zablokowane będzie wejście kolegi K? Niech już tutaj dalej tworzy swoje wizje plastikowych kotew które może giąć pod kątem 90 stopni i dalej pełnią swoją funkcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie mam możliwości blokowania wejść. on pisze tylko dlatego, że mu odpowiadacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 22.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 SFS posiada instrukcję i gwarancję w języku polskim, wiem, bo mam:-). Aprobata powinna być wtedy jeśli jest wymagana przez odrębne przepisy. W przypadku kotew nie jest, więc sprawa jest czysta. A co do marzeń, to hm... zniknij! Ale to nie możliwe:-). T12345T, bujasz, to tak jakby Castorama dawała gwarancje na to na to co jest na półkach. Poszczególni producenci wyrobów dają gwarancję. SFS jest tylko korporacją handlową jak Castorama, więc dalej sprawa nie jest czysta. Jeżeli aprobata ITB nie jest wymagana, to dlaczego wszyscy wymagają jej ode mnie ? Moim marzeniem jest ją mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 22.03.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Po raz kolejny prośba I powrócić do tytułu wątku Wątku na tyle ważnym, że montaży w warstwie ocieplenia jest coraz więcej i będzie więcej gdyż mostek strat liniowych na styku okno-mur z około 0,3 można zmniejszyć realnie do ZERA !!! Jareko, cieszę się bardzo z Twojego powrotu. Nie wiem tylko co masz na myśli wprowadzając wartość 0,3. Czy to jest współczynnik przenikalności ciepła przez ocieplony mur ? Do zera nigdy tego nie zmniejszysz, byłoby to "Perpetum mobile" w budownictwie. Ja zakładam straty ciągłe z tytułu montażu okien w warstwie ocieplenia na 0,2W/mb ramy. Daje to 1 kWh/mb ramy na sezon grzewczy. Niżej się nie da. Gruszek na wierzbie nie ma co obiecywać. Jak się osadzi okno z głową to można wystawić Certyfikat, bo jest to podana wielkość z 20% zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts