Krzysztof49 23.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 czyli circa 7 kw na okno - zaiste GIGANTYCZNA strata - ile to bedzie - 14 zeta ???? na rok na okno ??? wiecej ciepla wyleci przez szczeliny na uszczelce przy zawiasach albo jedno otwarcie okna na pol godziny potwierdzam ze do zakrycia dziur w porotermie by nie wpadala tam zaprawa wystarczy gesta siatka - taka podtynkowa - i nie aluminiowa jak ktos zaleca Pchelek, tak jest w moim wykonaniu. Ale czytaj uważnie, to dotyczy metra bieżącego ramy, a nie metra kwadratowego okna. Bo straty montażowe są na obwodzie okna. Przy innym osadzeniu straty są 10x większe. Ale jesteś mądry. Chcesz partolić robotę, i głosić, że straty z tego tytułu są pomijalnie małe. Bo co to jest 14 zł- pięć piw, ale 140 zł daje do myślenia. A 10 okien w domku jeszcze bardziej. Gęsta siatka i położenie zaprawy też zatka dziury, ale nie rozwiązuje problemu z osadzeniem dybla na głębokość 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Umiesz czytac ???????????1 KW na 1 metr bieżacy ramy. czyli dla okna dwuskrzydlowego 150 -180 jest to ok 7 m biezacych ramy, czyli 7 KW na okno, czyli 14 zeta.Zawyzyles dane o 1000 %. Nic dziewnego ze te twoje sposoby montazu to nie tylko daja oszczednosc energii. One tą energie produkuja - okna - solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.03.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 "nie rozwiązuje problemu z osadzeniem dybla na głębokość 6cm"Nie ma zadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 23.03.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 "Czy przy montażu z licem muru, można przykleić taśmę wewnętrzną paroszczelną po montażu? " Mozna. Bez trudu. Tak sie robi. Pchelek, jak są chęci, to wszystko można zrobić, ale czy jest sens robienia coś od końca ? i jak to będzie wykonane. Jeżeli tak się robi jak piszesz to chyba po piwie. 26 lat jesteś w branży, i nie masz odwagi powiedzieć, że kierunek wykonania pracy jest jeden, a reszta to kombinacje. Widać, że w nich siedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 23.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam Przed chwilą wpadliśmy na genialny patent z kolegą Starym Tyle jest certyfikatów, rankingów, zrzeszeń.... od jutra startujemy z nową inicjatywą - powstaje kapituła pt. "Ch... Firma" Przychodzimy do klienta i informujemy go że za darmo jest już na naszej stronie Natomiast jeśli sobie tego nie życzy.... tak z 10 tyś na rok powinno nas zadowolić by wpis usunąć Mamy już pierwszego kandydata na wizytę - K49 Wiem, że jestem tu "NOWY" i daleko mi do Kolegów ale jeżeli będzie możliwość przyłączę się do inicjatywy "Ch... Firma" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 23.03.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Umiesz czytac ??????????? 1 KW na 1 metr bieżacy ramy. czyli dla okna dwuskrzydlowego 150 -180 jest to ok 7 m biezacych ramy, czyli 7 KW na okno, czyli 14 zeta. Zawyzyles dane o 1000 %. Nic dziewnego ze te twoje sposoby montazu to nie tylko daja oszczednosc energii. One tą energie produkuja - okna - solary. Pchelek, masz rację, dobrze liczyłeś, ja źle zrozumiałem. Ale teraz uważasz, że 14zł to jest 100% za dużo ? To konkretnie ile ma być, bo coś musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 23.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 A twoje pomysły odnośnie plastikowych kotew zostawiam sobie na najsmutniejsze chwile...po prostu sama myśl o tym że wszystko wokół nas może być z plastiku jest o tyle zabawna , co na równi wieje zgrozą jak pomyślę, co na to nasza kochana ekologia. Hobbitko, ekologia nie powinna być przerażona plastikiem, który idzie w mur na 50 lat. Ona jest przerażona masą jednorazówek plastikowych i metalowych, wyprodukowanych na 5 minut życia, a potem lata degradacji. To jest problem i zgroza. Plastikowe kotwy siedzą sobie cichutko w tynku, zadowolone, że mogą być tak długo przydatne. Nie przewodzą ciepła na podgrzanie atmosfery Świata, tylko podnoszą temperaturę Ogniska Domowego. Trzeba to docenić, a nie lekceważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 ... nie wiem czy wiecie, czy nie, ale zdaniem wszechwiedzącego i najmądrzejszego Krzysztofa 10 okien obsadzonych z licem muru kosztuje Was rocznie 1400 zł.........dyskusja też właśnie zatoczyła koło i wróciła do punktu wyjścia jakim jest głupota wyliczeń Krzysztofa...nic dodać nic ująć. Pewnego dnia miałem trochę wolnego, pomyślałem sobie by każdą wypowiedź K49 wyłuskać, zaznaczyć największe głupoty tam wypowiedziane, ale jak po godzinie dostałem oczopląsu, jak zapełniłem dwie strony Worda, doszedłem do wniosku iż mija się to z celem, zajęłoby to z kilka kolejnych stron i nic nie wniosło do dyskusji - bo tu nie ma dyskusji - tu jest pier...nie głupot przez K49 i nic więcej Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek, pamiętaj, nie karm trola... Jarek!!! Pamiętaj !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 23.03.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 @jareko, pomysł na wyrównanie porthermu siatką z klejem prosty i wystarczający. Stronę oknotest.pl znam. Świetna. Dzięki. "Czy przy montażu z licem muru, można przykleić taśmę wewnętrzną paroszczelną po montażu? " Mozna. Bez trudu. Tak sie robi. @pechelek, można jaśniej? Dotej pory widziałem rysunki, na których taśma paroszczelna była przyklejona jedną stroną „pod” profil okna, z drugiej do muru. Inne rozwiązania to kit elastyczny (cokolwiek to znaczy) lub sznury dylatacyjne (polietylenowe). Tu kilka rysunków. Strona 19(13). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 24.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Wybaczcie, że zamiast przeczytania całego tematu, który pewnie rozwiązałby moje wątpliwości, zapytam, ale za tydzień montaż okien i rozpoczęcie tynkowania, a przede mną 7 dni na położenie wszystkich instalacji w domu - nie mam czasu na czytanie całego tematu.Nie decydowałem się na montaż w warstwie ocieplenia (głównie z powodu kosztów systemu), ale zainspirowany przez Arturo72 pozwolę sobie poprosić o mały instruktaż (choćby link lub odnośnik do nr postu), jak wykonać to w licu ściany minimalizując mostek termiczny, czy jednak przenieść w warstwę ocieplenia (nie zwiększając znacząco kosztów)? Ściana BK 24 cm, okna 3-szybowe (17 szt.), duże formaty to fix. Montaż będzie wykonywał mój zaprzyjaźniony kuzyn, więc na 99% będę uczestniczył w pracach (co osobiście mnie bardzo cieszy). Z góry dziękuję i lecę na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 24.03.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ...zaczyna się... moi drodzy, nie wiem czy wiecie, czy nie, ale zdaniem wszechwiedzącego i najmądrzejszego Krzysztofa 10 okien obsadzonych z licem muru kosztuje Was rocznie 1400 zł... wiem, że są tacy, którzy tyle wydają na cały sezon grzewczy, jednym słowem - Krzysztof znowu rozpoczął dowodzić tezę, że w zasadzie jedynymi stratami ciepła, które narażają Was na koszty (kilkaset tys w kilka lat) jest styk ramy z murem, a w zasadzie jakieś metalowe śrubeczki, całą reszta się nie liczy - zaraz wspomni niechcący, że jak zastosujecie jego kotwy to zarobicie kupę kasy.... Zabanowany, piszesz nerwowo jakbyś miał ADHD lub owsiki w d..... Wymiar okna 1,5 x 1,8 przyjąłem od Pchelka, taki wymiar rzucił. On także przyjął cenę 1kWh na 2zł podczas gdy 1kWh kosztuje 0,5 zł. Nie zauważyłem Jego przekrętu. Więc do zaoszczędzenia jest suma 350zł na sezon grzewczy w przeciętnym domu jednorodzinnym. To jest prawda. Jareko pisze, że straty ciepła montażowe mogą być zredukowane do ZERA!!!, ale jak niech pokaże. Może w tej materii masz coś do powiedzenia Ty, więc napisz spokojnie, bez nerwowej atmosfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 24.03.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ...jeszcze nie tak dawno temu twierdziłeś, że przez każdy inny montaż poza Twoim każdy traci po kilkaset tys w kilka lat, teraz już zacząłeś głosić, że jest to kilka tys na ten sam okres czasu... wytłumacz nam co się stało? czyżbyś sam zauważył jakie totalne bzdury wypisywałeś i nagle zmieniłeś front? i nie oskarżaj Pchełka o krętactwo bo jedynym krętaczem i manipulatorem jesteś Ty i jak na razie Twoja pozycja w tej materii jest niezagrożona... a teraz zapytam Cię jak Twoim zdaniem kształtują się straty całkowite na całych oknach ? ile one wynoszą ? Zabanowany, strach z Tobą korespondować. Jeżeli zawyżenie ceny prądu przez Pchełka 4X nie nazywasz manipulacją, To co nią jest ? Na ten rok podali wzrost cen gazu do ogrzewania domów na 10%. Jeżeli przyjmiesz sumę wyjściową oszczędności na 350 zł, i wzrost cen energii na 10% rocznie, to po 30 latach wychodzi Ci suma 52 000 zł. A dom budujesz przynajmniej na 50 lat. Napnij się, skup i policz sobie dalej jaką sumę będziesz miał w kieszeni po 50 latach. Nie pytaj się mnie o straty ciepła na całych oknach, bo o tym decydują producenci okien a nie ja. Nie chcę się pogłębiać w Twoich bezpodstawnych zarzutach. Pchełek zmanipulował cenę prądu, a Ty masz pretensję do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.03.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ....Pchełek zmanipulował cenę prądu, a Ty masz pretensję do mnie.Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.03.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) ...wszystkie kwoty to kwoty za 50 lat: cena paliwa: 858 zł/l .... czyli rocznie będę wydawał na samo paliwo (przy moich przebiegach) ponad 8.000.000,- zł na rok ???? Jak to dobrze, że nie przewiduję przekroczenia 100 lat życia Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... JAREK !!! daj pożywienie trolowi Powiem Powiem szczerze, jak K49 bierze się za swoje wyliczenia to śmiech mnie ogarnia, tak smutno wokoło, chociaż tutaj się pośmiać można do rozpuku. Ludzie, skąd Wy bierzecie kasę na ogrzewanie swoich domów przy montażu w licu muru lub co gorsza w ścianie jednowarstwowej !!! Jesteście bankrutami !!! Zdradźcie mi tajemnicę - jak żyjecie i za co ? Proszę, oświećcie mnie Edytowane 24 Marca 2012 przez jareko ortografia :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.03.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Jarek, karm trola, będzie weselej.... Musicie się z nim tak rzeczowo kopać, to wzbogaca ten wątek? ...jak wykonać to w licu ściany minimalizując mostek termiczny, czy jednak przenieść w warstwę ocieplenia (nie zwiększając znacząco kosztów)? Ściana BK 24 cm, okna 3-szybowe (17 szt.), duże formaty to fix. ... Przy BK bym nie panikował. Klasik - montaż w licu plus węgarek dostawiony na kilka cm ramy, starannie wykonane i heja. Jest jeszzce ew. sparawa estetyki przy gruuubym ociepleniu (nie piszesz ile planujesz, pewnie nie więcej jak 20cm), ale to inna histeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.03.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) grzeniu, ten wątek został już tak spierniczony jego rewelacjami że wzbogacić się już go nie da. Niestety nie da a nowy zakładać gdzie on znów się pojawi - mija się z celem. Jak ktoś zapyta - poradę otrzyma, jak choćby twoja powyższa Karlsen - jeśli masz kumatą ekipę od ociepleń i podobnie kumatych montażystów okien to możesz pokusić się o wysunięcie okna poza lico ściany o 20-30 mm, wbrew pozorom to już obniżą straty ciepła w tym miejscu, podwyższa temperaturę wnęki okiennej o 1-2 stopnie a to już wbrew pozorom dużo Edytowane 24 Marca 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 24.03.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witam Karlsen - tak jak piszą koledzy, najprosciej będzie jak montażyści przykręcą u dołu otworu okiennego od strony zewnętrznej element drewniany (np z krokwi budowlanej - zaimpregnowany już) co pozwoli na bezproblemowe wysunięcie okna w strefę ociepleniową, może nie w 100% bo trzeba by brać już pod uwagę czy ta beleczka drewniana da radę utrzymać całość okna ale można. Można również pokusić się o wykonanie drewnianej ościeżnicy dodatkowej i dopiero w niej osadzić okno, oczywiście zależy ile masz miejsca, ale takie rozwiązanie zapewnia praktycznie likwidację liniowych mostków termicznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 24.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 czy jednak przenieść w warstwę ocieplenia (nie zwiększając znacząco kosztów)? Ściana BK 24 cm, okna 3-szybowe (17 szt.), duże formaty to fix. Montaż będzie wykonywał mój zaprzyjaźniony kuzyn, więc na 99% będę uczestniczył w pracach (co osobiście mnie bardzo cieszy). Z góry dziękuję i lecę na budowę... Karlsen, na tym forum jest dużo doradców, każdy ma swój sposób dobrego osadzenia okna w murze, ale tylko w słowach bez odpowiedzialności. Jeżeli chcesz to zrobić w sposób prosty i cenowo przystępny, wejdź na stronę ciepły montaż okien AD, lub podpory okienne AD. Znajdziesz tam odpowiedź dlaczego okna powinny być osadzone w warstwie ocieplenia, jakie są straty ciepła przy osadzeniu z licem, na podporach JB-D czy AD. Znajdziesz także rysunki różnych rozwiązań technicznych osadzenia okien w murach, zdjęcia montażowe i gwarancje na minimum strat ciepła. Okna osadzasz na 50 lat, więc musisz podjąć dobrą decyzję, bez nacisków, że ma być to za tydzień. Z rozwiązaniami technicznymi musisz się przespać. Ale pamiętaj droga montażu ma być jedna i prosta, a nie oparta z doskoku na kilku doradcach, bo każdy to widzi inaczej, a konsekwencje poniesiesz Ty i Twoja kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 24.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Po całym dniu układania przewodów w domu bez okien jestem "przewiany" - jutro dzień odpoczynku i podejmowania strategicznych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 25.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Ja jeszcze w temacie ciepły montaż + rolety Integro.Rozumiem, że wysunięcie okna w warstwę ocieplenia daje także możliwość cofnięcia nadproża i dodatkowego zwiększenia warstwy izolacji.Ale w miejscu, gdzie jest normalnie materiał paroprzepuszczalny (taśma rozprężna) jest prowadnica rolety. Czy to nie problem dla odparowania wilgoci? Jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts