Krzysztof49 29.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 udowodnij, pokaż dwa zdjęcia tego samego okna - jedno prostopadle, drugie pod kątem Po raz kolejny szerzysz tu głupoty Jareko, jestem na etapie oswajania się i nauki robienia zdjęć kamerą termowizyjną. Jak masz skończoną budowę z oknami osadzonymi w systemie JB-D, to z wielką chęcią zrobię zdjęcia prostopadle i pod kątem żeby je porównać. Wówczas sam ocenisz swoją robotę, bo nie będzie żadnych manipulacji. Nie będzie też szerzenia głupoty, ale musisz mieć odwagę i mnie zaprosić, wówczas będziemy wiedzieć jaka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.03.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 "bo zrobione na wprost wskazywałoby o wiele większa temperaturę."nawet nie jestem w stanie tego skomentowac - bo to mnie po prostu rozwalapr\eplyw ciepla przez okna zalezy od kata ustawienia kamery termowizyjnej - ustawmy kamere prostopadle - przeplywy znikna tak na serio to te dwie fotki roznia sie miejscem ujecia - jedno jest od zewnatrz - to gorne gdzie cieplo uchodzi na mostku ramki i na stykach w przylgach, jedno od wewnatrz - to dolne gdzie zimno wchodzi pod oknem nadal czekam na odpowiedz co to jest ten "wspolczynnik szczelnosci"jareko - przyjmij ze jestes w kabarecie - za darmow naszym nudnym zyciu montazu [u Ciebie] i oceny montazu [u mnie] to forma rozrywki i zaufaj mi ze ten system nie ma szans bytu - nie takie cuda widzialem a jaka kasa probowala te cuda wprowadzic to sobie wyobrazic trudno gdyz potezne firmy z wielkim kapitalem padly probujac wprowadzic swoje wynalazki - tu tzreba milionow i wsparcia wielkich odbiorcow jak VEKA, KBE, Aluplast - a oni te wynalazki to czniaja i sie na smiesznosc nie narazaja admin nie reaguje bo to forum mu odzylo - bylo spokojne i doradcze i w zasadzie nudne - a teraz zobacz ile tu wpisow Zaczynalem w 2002 jako jeden z pierwszych na sasiednim "szukam dobrych okien" - jest juz ponad 1000 stron - to nasz dorobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.03.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 P.S. pana Andrzeja P. znam - to zacny czlowiek - wiem ze jest czujny i na smiesznosc forum nie naraziZe nie wycina tego rozmowcy - nie widzi potrzeby bo wie ze nasze wypowiedzi w kontrze punktuja kolejne brednie naszego wynalazcyNie ma lepszego sposobu na obnazenie bredni jak publiczna dyskusja.tak by wynalazca dzialal i czynil realne szkody.A tak kazdy kto tu wejdzie widzi i czyta ze "cieplymontaz" to fantazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.03.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 "daję gwarancję szczelności i strat ciepła w wielkości 1kWh/mb ramy na sezon grzewczy" Prosze o wyliczenia - realne i rzetelne w tym "gwarancje szczelnosci" - jak jest okreslana i w jakich jednostkach. jaka aparatura do tego sluzy. Proszae o ten "wspolczynnik szczelnosci" Ale Krzysztof go nie poda bo to jest belkot jak nie oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 i jeszcze to skomentuje zamin pojde na kolacje"osadzenie okna o poszerzonej ramie z licem muru przynosi takie straty." kazde okno od 3-komorowego do 7-komorowego czy z licem muru czy bez lica przynosic bedzie podobne stratySa to straty na mostkach ramek szyb zespolonych - tu montaz nie ma nic do rzeczy - przeplyw bedzie taki samSa to tez straty przez przylgi gdzie przeplywy beda takie same dla kazdego systemu okien - moga byc tylko mniejsze przy trzech uszczelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ...ja już kiedyś pytałem, ale jeszcze raz podłączę się pod pytanie kolegi i poproszę o wyjaśnienie w jaki sposób odbywa się pomiar gwarantowanych strat ciepła w wielkości 1 kWh/mb na sezon grzewczy, jak można po sezonie sprawdzić ile tych kWh uleciało bezpowrotnie?mam nadzieję szanowny inż. Specjalisto Do Spraw Montażu w Warstwie Ocieplenia, Doradco w tym zakresie, że doradzisz nam i specjalistycznie rozjaśnisz nasz brak wiedzy w tym temacie, tylko mam prośbę, nie pieprz już o ciepłej szerokiej ramie Veki, która ssie ciepło z muru w takim tempie, że aż się w całym domu tworzy podciśnienie, które zaburza pracę wentylacji mechanicznej , tylko skup się na tym o co pytamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 29.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Witam, ja jeszcze w temacie montaż w warstwie ocieplenia + rolety integro. Mam taki pomysł na montaż. Zakładam cofnięte nadproże i wysunięcie całego okna w warstwę izolacji (godzę się na grube ocieplenie, albo na widoczną skrzynkę przy wysokich oknach). Proszę o ocenę. 1. Montaż okien w warstwie ocieplenia - ale ocieplenia jeszcze nie ma. Od wewnątrz folia paroizolacyjna.2. Ułożenie ocieplenia. Równiutko - wg wypoziomowanej stolarki okiennej. Nad oknami wypełniona ociepleniem wnęka po cofniętym nadprożu + dokładam ocieplenie na grubość ramiaka. Nad oknami pozostawienie miejsca na skrzynki rolet.3. Wypełnienie szczeliny pomiędzy ociepleniem a oknami pianą.4. Wycięcie nadmiaru piany.5. Przykręcenie prowadnic rolet z jednoczesnym uzupełnieniem szczeliny pomiędzy prowadnicą a ociepleniem taśmą rozprężną.6. Dodatkowy węgarek nie ma sensu - i tak pomiędzy nim, a profilem okiennym jest zimna, aluminiowa prowadnica. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Dlatego nie mogę reagować. Póki ktoś jest kulturalny, nie klnie, nie reklamuje siebie mam związane ręce. ...wiadoma osoba robi to non stop, nachalnie niczym akwizytor handlujący podrabianymi perfumami... żeby osiągnąć swój cel czyli sprzedaż swojego badziewia manipuluje faktami, ogłupia czytelników i podważa wszystko co do tej pory jest potwierdzone naukowo... I ja się teraz pytam: czy to jest jeszcze za mało żeby się go stąd pozbyć raz na zawsze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 szkodnikow trzeba ujawniac a nie ukrywac czy eliminowacz ukrycia stanowic moga zagrozenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 29.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Stary, krótko, węzłowato i na temat: 5. Ocieplenie musi być zrobione wcześniej, bo to jest montaż okien w warstwie ocieplenia, a nie kombinowane ocieplanie okien wystawionych z lica muru... Wreszcie dowiedziałem się, dlaczego montuję tak jak sąsiedzi zza Odry, czyli długo przed ociepleniem. Bo montuję w strefie ocieplenia.To mi wolno. I od razu wniosek po obejrzeniu stronki pewnego "doradcy w tym zakresie". Gdyby mi ktoś na ślepaka gdzieś,tam,pod oknem,przez szczeliny, pianował tak powycinane kliny 8x8 w ociepleniu, to jak ja bym go tym certyfikatem przez ... !!! A czarodziejski wężyk do prawidłowej aplikacji w te przestrzeń to chyba tylko pewien inż. jest w stanie "skonstruować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 1. Montaż okien w warstwie ocieplenia - ale ocieplenia jeszcze nie ma. Od wewnątrz folia paroizolacyjna. bardzo dobrze, realnie przy każdym wysunięci poza lico ściany całej ościeżnicy powinno się stosować folię paroszczelną - wbrew temu co pierniczy tu Krzysztof49 że zamiast folii wystarczy folia w płynie - co za kretyńska propozycja, widać że człowiek nie ma zielonego pojęcia o materiałowce 2. Ułożenie ocieplenia. Równiutko - wg wypoziomowanej stolarki okiennej. Nad oknami wypełniona ociepleniem wnęka po cofniętym nadprożu + dokładam ocieplenie na grubość ramiaka. Nad oknami pozostawienie miejsca na skrzynki rolet.nie wolno dosuwać ocieplenia bezpośrednio do okna, musisz zostać minimum 10 mm na zaaplikowanie piany która to połączenie dokładnie uszczelni 3. Wypełnienie szczeliny pomiędzy ociepleniem a oknami pianą.oczywista oczywistość 4. Wycięcie nadmiaru piany.oczywista oczywistość 5. Przykręcenie prowadnic rolet z jednoczesnym uzupełnieniem szczeliny pomiędzy prowadnicą a ociepleniem taśmą rozprężną.biorąc pod uwagę punkt następny całkiem rozsądne rozwiązanie zwłaszcza ze i tak całej prowadnicy zakryć nie możesz bo musi pozostać dostęp do rewizji 6. Dodatkowy węgarek nie ma sensu - i tak pomiędzy nim, a profilem okiennym jest zimna, aluminiowa prowadnica.dla estetyki jednak wrzuciłbym na prowadnicę listwę dylatacyjną - chyba wiesz co to takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Witam Jareko, jestem na etapie oswajania się i nauki robienia zdjęć kamerą termowizyjną. Jak masz skończoną budowę z oknami osadzonymi w systemie JB-D, to z wielką chęcią zrobię zdjęcia prostopadle i pod kątem żeby je porównać. Wówczas sam ocenisz swoją robotę, bo nie będzie żadnych manipulacji. Nie będzie też szerzenia głupoty, ale musisz mieć odwagę i mnie zaprosić, wówczas będziemy wiedzieć jaka jest prawda. no niestety z mojej skromnej wiedzy wynika, że musisz odrobinę poczekać ... tak do przyszłej zimy robienie zdjęć, oswajanie, nauka itp no bardzo dobry pomysł jak na te pory roku, które przed nami a pomysł ze stosowaniem folii w płynie również bardzo trafiony, z drobnym ale: 1 ale, kwestia powierzchni na które ma się ją nakładać 2 ale, kwestia elastyczności połączenia to jak stosowanie liści do podcierania się, niby można no fakt ale jakość "podtarcia" będzie kiepska i po co liść skoro KTOŚ wynalazł papier do tego celu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.03.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja się boję tu zaglądać możecie podać w kilowatach straty okna w licu o polowę wysunięte i całkowicie? pozdrawiam wszystkich z tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja się boję tu zaglądać możecie podać w kilowatach straty okna w licu o polowę wysunięte i całkowicie? pozdrawiam wszystkich z tego wątku Z certyfikatem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.03.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 no podparte jakimś stopniem naukowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.03.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 no podparte jakimś stopniem naukowymniestety tylko technikiem elektronikiem jestem-ni pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.03.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 "o polowę wysunięte i całkowicie?"Identico - bo tak samo uszczelniasz praktycznie i tymi samymi materialami. Udzial innych mocowan jest niepoliczalny, zreszta kotwy i tak siedza w ociepleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.03.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 "bo zrobione na wprost wskazywałoby o wiele większa temperaturę." nawet nie jestem w stanie tego skomentowac - bo to mnie po prostu rozwala pr\eplyw ciepla przez okna zalezy od kata ustawienia kamery termowizyjnej - ustawmy kamere prostopadle - przeplywy znikna tak na serio to te dwie fotki roznia sie miejscem ujecia - jedno jest od zewnatrz - to gorne gdzie cieplo uchodzi na mostku ramki i na stykach w przylgach, jedno od wewnatrz - to dolne gdzie zimno wchodzi pod oknem nadal czekam na odpowiedz co to jest ten "wspolczynnik szczelnosci" Pchelek, nic nie zrozumiałeś, albo manipulujesz. Jeżeli kamerę skierujesz na wprost źródła ciepła to będziesz miał pełną wartość, jeżeli kamerę przechylisz o 90 stopni, to będziesz miał część wartości albo wcale. Spójrz na całe otoczenie tych zdjęć, jest ciemne, bo Inwestor pisał że robi zdjęcia z zewnątrz przy -2*C. Gdyby to było zdjęcie od wnętrza, jak piszesz, otoczenie byłoby jasne +21*C, a tam kamera była ustawiona na zakres -4*C +8*C. Pasek boczny to wskazuje. Widać, że prawdę naginasz i manipulujesz, albo nie umiesz czytać zdjęć. Co do szczelności, to skontaktuj się z firmą LUFTHAUS-energie, ona Ci udzieli dokładnych informacji, nie czepiaj się mnie. Nie ma lepszego sposobu na obnażenie bredni jak publiczna dyskusja. To są Twoje słowa, ale dyskutuj poważnie i nie przekręcaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.03.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 biorąc pod uwagę punkt następny całkiem rozsądne rozwiązanie zwłaszcza ze i tak całej prowadnicy zakryć nie możesz bo musi pozostać dostęp do rewizji dla estetyki jednak wrzuciłbym na prowadnicę listwę dylatacyjną - chyba wiesz co to takiego Jareko, prowadnica nie może być zasłonięta nawet na 1mm, nie otworzy się rewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 30.03.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam, pomysł ze stosowaniem folii w płynie również bardzo trafiony, z drobnym ale: 1 ale, kwestia powierzchni na które ma się ją nakładać 2 ale, kwestia elastyczności połączenia to jak stosowanie liści do podcierania się, niby można no fakt ale jakość "podtarcia" będzie kiepska i po co liść skoro KTOŚ wynalazł papier do tego celu. MMichal, dobrze osadzone okno z wystawieniem na szerokość ramy, ma luz na bokach poniżej 2cm, to gdzie tam jest miejsce na folię paroszczelną o szerokości 15cm ? I po co, skoro wysuwając okno w warstwę ocieplenia, unikamy wyziębienia muru i kasujemy punkt rosy. Folia w płynie jest dodatkiem jak listek figowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts