sunrise121 03.04.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Naście razy tłumaczyłem jak krowie na rowie, że patrzysz na ramki dystansowe w pakiecie szybowym bo ramy NIE WIDAĆ dlatego, że jest prawie cała w ociepleniu! Z Tobą dyskusja jest jałowa, bo za wszelką cenę bronisz swojego montażu okien. Władowałeś 3kg stali w każde okno i dziwisz się, że pakiet szybowy jest tak podgrzany, że ja już ramy nie rozróżniam. Bądź odrobinę krytyczny i porównaj swoje zdjęcia z moimi jakościowo. Na moich widzisz ramę i tynk na którym wykłada się temperatura zewnętrzna. Jest co porównać, a u Ciebie? Chciałeś dobrze osadzając okna w warstwie ocieplenia, ale zrobiłeś to w stali więc wyszło jak zwykle po polsku. Nawet dobrze ocieplona rama, przy pozyskiwaniu ciepła z muru przez kątowniki stalowe przerzuca je dalej do pakietu szybowego. Bo gdzie to ciepło ma pójść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.04.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Naukowcze z bożej łaski,..... jeżeli przy osadzeniu okna w murze nośnym bez węgarka, liniowy mostek termiczny ma wartość 0,19W/mK, a mur ocieplony 30cm styro ma U=0,1W/m2K, to ocieplenie 3cm węgarkiem ramy, daje zmniejszenie liniowego mostka też o 1/10 czyli linowy mostek termiczny dla okna osłoniętego węgarkiem będzie wynosić 0,171W/mK,.....ciekawe teorie tu snujesz. Czyli co? Poradnik "Fizyka Budowli" będący podstawą nauki kolejnej rzeszy Inżynierów Budownictwa jest "naukowy z Bożej łaski" ? Nooooo... teraz przywaliłeś, posikałem się ze śmiechu. Mam nauczkę, zanim otworzę ten wątek muszę albo usiąść na nocniku albo założyć Pampersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.04.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 ....jak zwykle po polsku. ...Mam pytanie - jesteś Polakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.04.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Panowie, proponuję trochę zdrowego rozsądku... dyskusja z tym idiotą to jest kopanie się z koniem - dajcie sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 sunrise łże jak pies .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.04.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą." coś w tym jest, sam swego czasu rozpocząłem "misję" punktowania bzdur wypisywanych przez tego niedouczonego matoła, ale ja nie mam tyle czasu co on i po prostu odpuściłem z drugiej strony może dlatego on tyle pisze bo ciągle ktoś prowadzi z nim polemikę (o ile możliwe jest prowadzenie polemiki z idiotą) i może warto sprawdzić taką taktykę: nie pisać i olać go totalnie... (chociaż jak nikt z nim nie będzie pisał to może zacząć pisać sam ze sobą jak to już kiedyś było w którymś wątku ) to jest ciężki przypadek kliniczny i moim zdaniem powinno się to leczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwi19 04.04.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dla uspokojenia atmosfery , przerwę wam panowie dyskusje o bigosie pytankiem: Czy pianka pod zamontowanym w murze oknem, zabezpieczona z obydwu stron białymi taśmami paroizolacyjnymi powinna prześwitywać ? Okno wschodnie, zdjęcie zrobione o zachodzie więc słońce nie świeci bezpośrednio w okno. Rano te świecące pianki robią jeszcze większe wrażenie. Dodam,że na parterze poniżej tego okna pianka pod oknami światła nie przepuszcza. Zdjęcie 500px na forum:http://images62.fotosik.pl/840/6009c86c5d092e61med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.04.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Kiwi - tam masz całkiem duży luz a listwa jest cienka. Jeśli piana pieniła w duże bańki (np. była zimna), to takie prześwitywanie będzie widać. Na to chyba nie ma norm i nie można powiedzieć, że jest tak powinno być lub nie. Wg mnie punktem wyjścia jest kwesta luzu montażowego. Natomiast wrócę do plastikowych kotew SFS. Zastanawiałem się, czy je wrzucać tu fotki, bo będzie to podpowiedz dla naszych "wynalazców". Ale niech będzie: Jak zauwazyliscie wczesniej 4 cm to "zadne" wysunięcie, ale jest raczej nie zakladane przez żaden standardowy system montażu. Tu jednak bardziej chodzi mi o pokazanie, że niedoskonałe koncepcje można rozwijać a nie zacinać się na jakiś słabym marketingowo tekście. Też już mam dosyć sunrise, bo jego wypowiedzi mają na celu wyłącznie wyrobienie popytu na swój niedopracowany system i to przy zastosowaniu nieuczciwych argumentów i obiecuje sobie, że w wolnej chwili napiszę do redakcji prośbę o zbanowanie tego uczestnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Czy pianka pod zamontowanym w murze oknem, zabezpieczona z obydwu stron białymi taśmami paroizolacyjnymi powinna prześwitywać ?Jeżeli zamówiłeś w tym miejscu izolację transparentną, to powinna . Ile za to zapłaciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 kshu - problem w tym, że nie ma konieczności posiadania żadnych świadectw dopuszczenia do montażu kotew takich, siakich czy owakich. Może to zabrzmi śmiesznie ale nawet możesz zamontować na gwoździe. Co jest błędem montażowym ale czy nie jest niedopuszczalne w świetle prawa? Czekam na opinię kolegi T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 niestety prawda jest taka, że jak nie są wymagane świadectwa to cała reszta nie ma znaczenia, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwi19 04.04.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Jeżeli zamówiłeś w tym miejscu izolację transparentną, to powinna . Ile za to zapłaciłeś ? Okna zamówione z montażem więc ciężko powiedzieć ale montaż innych tez skopany ( ciepły montaż po fakcie). Z ta izolacją transparentną to ironia jest ? Ja się bardziej na transparentnych pudrach znam ( choćby z racji płci ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.04.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Natomiast wrócę do plastikowych kotew SFS. Zastanawiałem się, czy je wrzucać tu fotki, bo będzie to podpowiedz dla naszych "wynalazców". Ale niech będzie: [ATTACH=CONFIG]252917[/ATTACH] Fajne, dzięki A o "wynalazców" (sunshine) chyba nie ma się co obawiać, napisze że do dupy bo okno pękło, co widać na foto, i byłoby również na termowizji To targi w DE? Widać, ściana demo - perfekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 04.04.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 ciekawe teorie tu snujesz. Czyli co? Poradnik "Fizyka Budowli" będący podstawą nauki kolejnej rzeszy Inżynierów Budownictwa jest "naukowy z Bożej łaski" ? Naukowcze z bożej łaski, prosiłeś o wyliczenia strat ciepła, to masz tutaj ciąg dalszy. Okno osadzone tradycyjnie w murze nośnym ocieplonym 30cm styro, prócz tych strat ciepła wynikających z liniowego mostka termicznego ościeży w wysokości 102,6kWh rocznie, przynosi jeszcze straty ciepła z tytułu jego przejścia z dobrze ocieplonego muru przez pianę PUR do zewnętrznej powierzchni ramy na całym obwodzie. Jeżeli przyjmiemy: 1.- odległość między ramą a ościeżą d=1,5cm (0,015m) 2.- szerokość ramy 9cm (0,09m) 3.- długość obwodu ramy 6m 4.- piana PUR o L= 0,025W/mK 5.- przejście ciepła z muru do ramy przy różnicy temperatur T=9*C 6.- okres zimowy 5000h Dodatkowa roczna strata ciepła przeciętnego okna 2m2 to: Q=L x S x T/d = 0,025W/mK x 0,09m x 6m x 9*C/0,015m = 8,1W x 5000h= 40,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 04.04.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A u mnie rama jest schowana w ociepleniu stąd niezmiernie dziwię się jakim cudem gdzieś widzisz straty?!? To może opowiedz jak to jest z tym "przerzucaniem" ciepła prze kotwy? Jak to taka jedna biedna kotwa, oddalona od ramy o ~1-2cm, cała w pianie i głęboko w styro "przerzuca"? A dlaczego zakładasz, że ciepło "ma gdzieś iść"? Małe szanse ma na ruch bo kotwa cała w niezłym izolatorze. Widzisz więc sam, że nie potrzeba plasticzków aby zamontować trwale, bezpiecznie i bez strat. Ciepło przechodzi tak jak w tym powyższym wyliczeniu. Rama jest na samej pianie PUR w odległości 1,5cm od ościeży, a roczna strata ciepła to 40,5kWh.1 - 2 cm izolacji to mały pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Naukowcze z bożej łaski,....Chłopcze, lecz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Muszę się zastanowić bo w moim przypadku to będzie praktycznie 50% wszystkich strat. Chyba poproszę Cię abyś mi poprawił montaż. Wezmę jeszcze do pomocy TB co by mi dołożył styropianu pod podłogę i będę miał domek 0 energetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 nie plusfoto, nie raz udowodniono tu że będziesz miał dom plus energetyczny. Sam montaż okien w systemie sunrisa da Ci takie oszczędności, że będzie zarabiał Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że On tego nie rozumie. NIe przyjmuje do wiadomości, że ludzie płacą o wiele mniej za ogrzewanie niż on wylicza tu straty. W sumie szkoda człowieka, że tak ograniczony jest w postrzeganiu otaczającej go rzeczywistości a;e cóż . . . niech rozśmiesza nas dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Wiesz... Macierewicz porwał za sobą z 30 % Narodu... wszystko w Polsce jet możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 04.04.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Chłopcze, lecz się Prosiłeś o wyliczenia strat ciepła przez okno, a teraz Ty wykaż w liczbach, że ja się mylę. Najlepiej jakbyś pokazał własne zdjęcia termowizyjne z osadzenia okna w murze nośnym to porównamy z obliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts