Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie plusfoto, nie raz udowodniono tu że będziesz miał dom plus energetyczny. Sam montaż okien w systemie sunrisa da Ci takie oszczędności, że będzie zarabiał Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że On tego nie rozumie. NIe przyjmuje do wiadomości, że ludzie płacą o wiele mniej za ogrzewanie niż on wylicza tu straty.

Dlaczego kłamiesz? Płacić to zawsze można mniej, jak się zastosuje pompę PC za 30 000 zł, tylko po co wydawać takie pieniądze, skoro za dużo mniejsze można docieplić cały dom i osadzić okna w warstwie ocieplenia, ciesząc się czystymi zyskami ciepła przez następne 30 lat. Gdybyś cały dom ocieplił 30cm styro (ściany, dach, podłoga) + reku a okna osadził w warstwie ocieplenia w systemie AD, to i tak wyjdzie Ci roczne zapotrzebowanie na ciepło w wielkości 30kWh/m2. To gdzie jest ten dom plus energetyczny? Trzeba jeszcze dobrze głową ruszać, aby zejść dalej do 15kWh/m2. Dlaczego tylko mącisz, zamiast pokazać co i jak.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chłopie, lecz się, doprawdy lecz

Kilkaset stron wstecz udowadniałeś że straty na montażu innym ,niż AD, są ogromne, podane przez ciebie wartości przekraczały kwoty jakie ludzie na wszystkie koszty bytowe. Ani razu nie ustosunkowałeś się do tych zarzutów, że kłamiesz i manipulujesz.

Szkoda czasu na szukanie, tyle tu głupot napisałeś, że człowiek się już w tym gubi

chłopie, lecz się, doprawdy lecz

Kilkaset stron wstecz udowadniałeś że straty na montażu innym ,niż AD, są ogromne, podane przez ciebie wartości przekraczały kwoty jakie ludzie na wszystkie koszty bytowe. Ani razu nie ustosunkowałeś się do tych zarzutów, że kłamiesz i manipulujesz.

Pisałem i piszę wyraźnie: osadzenie przeciętnego okna 2m2 w murze nośnym ocieplonym styropianem przynosi roczne straty ciepła w wysokości co najmniej 163kWh. Prosiłeś o wyliczenia to je podałem. Nie zgadzasz się z tym, to napisz w którym miejscu się mylę i podaj własne wyliczenia. Nie umiesz liczyć, to pokaż zdjęcia termowizyjne, które poświadczą że racja jest po Twojej stronie. Więc kto tu kłamie i manipuluje?

Dla okna 2m^2 policz chyba 6mb. Inna sprawa że @sunshine nadal plecie i zawyża, choć kiedyś zawyżał chyba znacznie bardziej. Tak czy siak jego "obliczenia" można sobie w buty wsadzić, jak zwykle. Jakby był bardziej zaradny, pociskałby kity w innym miejscu a nie na forum dla hobbystów i pro, tu każdy bez trudu te brednie oceni...

No to liczmy ... PSI niech by 0,2 dla całego okna razy mp 4mb ramy to jest 0,8 W/K * średnia dt 18 st =14,4 wata * 24 * 220 dni =76,03 kWh ...

Licz sprawiedliwie:

1.- przeciętne okno ma 6mb ramy

2.- przeciętna temperatura to 20*C

Co czyni: 0,2 dla całego całego okna x 6mb = 1,2W/K x 20*C = 24W x 24h x 220 dni = 126,7kWh to jest roczna strata ciepła na liniowym mostku termicznym słabo ocieplonej ościeży (max 5cm)

3.- dodatkowa strata ciepła z tytułu osadzenia poszerzonej ramy okiennej (teraz 9-10cm) w murze nośnym, który dobrze ocieplony (teraz 20-30cm) ma temperaturę co najmniej 19*C - 60kWh/rok (wyliczenia są dwie strony wcześniej)

Razem to: 187kWh strat ciepła rocznie przez przeciętne okno 2m2 osadzone w murze nośnym. Dlatego dzisiaj w murach 2W okna powinno się montować tylko w warstwie ocieplenia. Od tego jest to forum.

Jak widzę problem ? że dostaje okna "pasywne" ale dla mnie to jest jak łopata z niehartowanej stali.

Lub miedziane dłuto. I każda poprawa parametrów jest ok.

To widać jak na parchate okna nasypie śniegu i aż po szybę sięga ... zupełnie inna jest temperatura.

Przecież trzeba sobie zdawać sprawę że to co jest na rynku ... to jest liche.

Osadzenie szyby w ramie, tak symbolicznie że szkoda mówić. Lepiej niech siedzi sobie na murze, ale izolacja zajdzie bardzo wysoko na ramę niż

montaż w izolacji, gdzie parapet wchodzi pod okno, a na ramie nie ma izolacji wcale.

187kWh strat ciepła rocznie przez przeciętne okno 2m2 osadzone w murze nośnym.

To teraz Ci wyszło jeszcze lepiej jak przed tem. Mam ponad 33m2 okien Czyli straty z tego tytułu bedę miał w okolicach 3000kWh. Gdzie straty całkowite bez wentylacji mam na poziomie 3800kWh. Powiedz że ciągniesz dalej primaaprylis bo inaczej już całkiem się ośmieszysz

Ja bym tak jednoznacznie nie powiedział. Co najmniej dla gazobetonu np. myślę śmiało można licować z murem lub wysunąć symbolicznie (bez konsoli), szczególnie jak ktoś nie ma "pasywnych zamiarów".
to nie jest wypowiedz jednoznaczna. To tylko informacja do naszego forumowego komika, że nikt nie podważa jego zdania w tym momencie. Może powinienem dodać, że nie zawsze taki montaż ma sens ekonomiczny ale to znów wywoła burzę i naszego nawiedzonego.

Zobacz, znów wyliczył cuda. Znów okazało się, że okna generują straty równe bądź większe niż zapotrzebowanie na energię całego domu, uwzględniające nie tylko straty budowli lecz także potrzeby bytowe.

Śmiech na sali ale cóż

Mnie to bawi, ponieważ jak patrzę na te okna to nie wiem czy to nie jest plan wilczego szańca czy co ..

jakieś komory itp normalnie wypada dodać że komarom cyki rosną jak widzą takie okno.

http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okna-pvc/iglo-energy-pl.html tylko szyby szkoda .. a rama to jak by ktoś napróty tanimi winem robił.

Ale mega mocne jest robienie z tego marketingu ... to nasz nowy za je .. profil .. przedtem miał 5 komór teraz ma sześć i normalnie osiąga prędkość światła:lol2:

Nowe okno IGLO ENERGY to autorski produkt DRUTEX S.A. zaprojektowany, by dostarczać klientom satysfakcji z użytkowania nowoczesnego produktu, będącego wyrazem zaawansowanej myśli technologicznej i restrykcyjnych wymagań rynku. IGLO ENERGY to produkt o najniższym współczynniku przenikania ciepła na rynku Uw = 0,6 W/(m2K)*. To absolutny rekord w zakresie energooszczędnych okien potwierdzający doskonałe właściwości izolacyjne. Okno posiada innowacyjny system uszczelnienia, dostępny wyłącznie w ofercie DRUTEX S.A., będący gwarancją najlepszych parametrów pod względem energooszczędności. Jest to pierwsze rozwiązanie na świecie wykorzystujące uszczelkę centralną ze spienionego EPDM. IGLO ENERGY to inwestycja w ponadprzeciętną jakość i najwyższy stopień energooszczędności. To okno, które pozwala zatrzymać ciepło w każdym domu, niezależnie od warunków atmosferycznych.

*dla okna o wymiarach 1230mm x 1480mm (szyba Ug=0,3 W/(m2K) z ramką Swisspacer, wzmocnienie z włókna szklanego).

aż musiałem zacytować ..

bo komary w okolicy nie będą miały problemu z erekcjom na widok takich okien.

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/rehau-geneo-phz tu krok w dobrą stronę.

Edytowane przez מרכבה

no tak .. sprawdziłem jakiegoś vertexa .. też przestawienie .. premium, diamentum, super cykum itp

:lol2: takie samem gebelsowskie metody jak ma nasz kolega sun i kolega TB powtarzają w koło swoje hipotezy i lipa

Człowiek bez zastanowienia, może ulec, są jak guru w sekcie.

Musisz się podporządkować, lub opór nie ma sensu i tak będzie z asymilowany ... "borg" akurat lubię star treka i się tego nie wstydzę.