Krzysztof49 21.07.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Strona internetowa jest z lat 90-tych, bo i ja mam swoje lata i praktykę z doświadczeniem. Wszystko jest rzeczowo wyłożone, żadnych przekłamań i naciągań. Fartuchy z EPDM? Kto mu to doradził? A potem to smarowanie szuwaksem. Że te ramy się uchowały. A jaka cena jest tej robocizny? Pożal się Panie Boże. A DLACZEGO NIE, MATERIAŁY SĄ SPRAWĄ DRUGORZĘDNĄ. To pisze najlepszy doradca na tym forum. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ........ Koszt systemu JB-D to 100 zł za metr bieżący ramy, z możliwością późniejszej regulacji na emeryturze. BRASS, to nie ma nic wspólnego z ciepłym montażem okien w warstwie termoizolacji. Łączysz stalą bezpośrednio i to podwójnie, ocieplony mur wewnętrzny z ramą, która jest wystawiona na mróz. W narożach możesz mieć szron. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska edytuj post zamiast pisać kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Koszt systemu JB-D to 100 zł za metr bieżący ramy, z możliwością późniejszej regulacji na emeryturze. BRASS, to nie ma nic wspólnego z ciepłym montażem okien w warstwie termoizolacji. Łączysz stalą bezpośrednio i to podwójnie, ocieplony mur wewnętrzny z ramą, która jest wystawiona na mróz. W narożach możesz mieć szron. widać że system Fentech czy JB-D jest ci totalnie nieznany i gadasz naprawdę głupoty. Możliwość regulacji JB-D (tu jest przewaga nad Fentechem) ułatwia pracę montażyście, zwłaszcza w ścianach 3W gdzie dostęp do ustawiania i kontrowania śrub w Fentechu często jest niemożliwy lub bardzo mocno utrudniony Już nie raz prosiliśmy cię o zdjęcie z termowizji gdzie widać ten szron Połączenie kotwy ze wzmocnieniem profila okna to na 1 kotwę dwa samonawierty Powiem ci tak. Gdybym chciał zdyskredytować jakiekolwiek rozwiązanie konkurencji i wypromować swoje najpierw przygotowałbym się merytorycznie i posiadał atuty w ręku choćby w postaci zdjęć udowadniających głoszone tu przez ciebie tezy o wyższości jednego nad drugim. Niestety, ty tylko powtarzasz te same słowa (niezgodne z prawdą) manipulując naszymi wypowiedziami, czepiając się i tak naprawdę nie znając się na rzeczy o której piszesz No chyba że masz w tym cel, reklamę swego produktu w imię zasady nie ważne jak się pisze i co ważne że temat ciągle w czołówce FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 MATERIAŁY SĄ SPRAWĄ DRUGORZĘDNĄ. To pisze najlepszy doradca na tym forum. Panie Krzysztofie, czy w Pańskim umyśle pojęcie "drugorzędny" jest równoznaczne pojęciu "mniej wartościowy" albo "drugiego gatunku" ?! Jeśli tak, to wszystko jasne!!!. Drugorzędny, to raczej synonim pojęcia "o mniejszym znaczeniu". I tak właśnie jest w montażu warstwowym. Ma być zachowana zasada, o której pisałem. Materiały, których użyje się do wykonania montażu zgodnie z tą zasadą, o ile zostanie spełniona, mają naprawdę znaczenie drugorzędne. A tytuł? Hm... nie ja go sobie nadawałem. Na tym forum moje nicki i tytuły zależą od administratora:-):-). Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ........ Panu, czy mnie?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.07.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 O szronie to pisałem oglądając powyższe zdjęcie BRASS'a. Ale widzę duże zamieszanie w sprawie taśmy rozprężnej i taśmy paroprzepuszczalnej. Pierwsza jest w szerokości do 2 cm i przyrasta w objętości, druga to membrana z klejem na bokach o szerokości do 15 cm. Pytałem się, mając na uwadze tą drugą, i węgarek z wełny mineralnej. To rozwiązanie mnie interesuje. Przyjdzie zima to porównamy zdjęcia systemu JB-D i AD z tego samego pomieszczenia. Teraz trzeba zachować spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.07.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Cały ten montaż w warstwie ocieplenia można wykonać tak jak to zrobił J-J. http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57429.jpg Zrobione jest tu kilka błędów, ale można ich łatwo uniknąć i wykonać to dobrze, skutecznie a przede wszystkim tanio. No według mnie zasadniczy błąd to blokada ruchów równoległych do profilu. Naprawienie tych błędów sprowadza nas do rozwiązania a'la jbd czy fentech. Dżejdżej miał jak sądzę z tego powodu "przeciągi" w tych passivach. Krzysztof, koszt jb-d jest mocno zależny od warunków (rodzaj muru, stopień wysunięcia), błagam to nie zlot emłeja, tu nie kupujemy takich uproszczeń. Z kosztem sprzętu można wyjść chyba od ~30-40zł/mb do okolic stówy. Koszt wykonania jest zależny od fury innych czynników, począwszy od przygotowania murów, a nawet projektu (co wiąże się z kosztami innych robót itp itd.). Natomiast sama idea podpór z tworzywa sztucznego mnie przekonuje, choć AD całkiem możliwe nie jest doskonałe i tak "przetarte" jak np. jbd (ze swoimi wadami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.07.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Koszt samych konsol oraz kotw bocznych i górnych na przeciętne okno to 50zł. Dalej to zalecenia: wyrównanie framug tynkiem, (nie wiadomo po co), oraz okno węższe o 10 cm od szerokości ościeżnicy, (żeby było miejsce na regulację), taśma z foli paroszczelnej na klej do muru (drugie 50 zł). Niech nikt nie mówi o targowaniu, bo to jest Polska a nie Maroko. W końcowym efekcie mamy: kotwy boczne przysłonięte taśmą paroszczelną, a niezatynkowane (okno stoi na szczudłach), i dodatkową obróbkę framug ościeży. Albo to będzie tynk grubości 6cm, albo płyta kartonowo-gipsowa z prusakami. Za to płaci się dodatkowo. Cena końcowa? Bóg raczy wiedzieć. Zapomniałem dodać, że powyższe ceny dotyczą metra bieżącego ramy okiennej. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez joliska edytuj post zamiast pisać kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 21.07.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 To ja wam powiem ciekawostkę ze swojego podwórka- niedawno odbył się u mnie montaż drzwi zewnętrznych w ścianie 3W- otwieranych na zew. i umówiłem się z montażystami ( na moje nieszczęście), że ja dostarczę im taśmę rozprężną aby ładnie uszczelniła ościeżnicę przylegająca do klinkieru i tu wielki zonk................- dzień przed montażem przejechałem pół powiatu w poszukiwaniu tejże taśmy- myśląc ze pierwszy lepszy montażysta okien ma tego na pęczki---DUPA --- - w jednym "salonie " okien pani podczas jedzenia kanapki mało się nie udławiła, że pierwsze słyszy o jakichś taśmach, - w drugim "salonie" pani mówi że z niczym podobnym się jeszcze nie spotkała, - ja pytam, że może jej montażyści mają-- " proszę pana my od lat montujemy tradycyjnie bez udziwnień" - więc przeprosiłem, że żyję - kolejny "salon " - pytanie o taśmę rozprężną, to taka gąbka która rośnie itd.... - odpowiedź : " mamy na magazynie tylko taśmę dwustronną" Zacząłem sobie wmawiać że wymyśliłem sobie jakąś kosmiczną technologię...... - next "saloon drzwi i okien " - " ...my montujemy tylko na piankę montażową " - a jak mam ścianę 3W?- "... to wtedy przycinamy piankę i wykańczamy silikonem albo akrylem" - to mnie wykończyło ..... Z okolicznych landów wjechałem do samego Poznania w poszukiwaniu tejże magicznej, udziwnionej taśmy.... kolejne "saloony" , składy budowlane- no kur.....- nie ma tej taśmy - stracone ponad 4 godz jazdy!!!!! Może jestem tępy i nie potrafię się wysłowić - co ja chcę???? W końcu w salonie Drutexu skumali o co chodzi - "...ale to jest bardzo rzadko stosowane i my tego nie mamy"- ale przynajmniej słyszeli .... Kiedy minęło 5 godz poszukiwań trafiłem w końcu na hurtownię która miała ten magiczny produkt- a i tak pan się dziwił "czy na pewno chce taką taśmę bo generalnie to mało co jej schodzi....." moje szczęście po nie miało końca i wróciłem zadowolony do domu z zakupami za 28 zł..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Czyli w twoim systemie osiągasz podobna cenę za 1mb jak przy JBD-ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.07.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 farmi piękna historia. Dobrze ze uświadomiłeś. Widzicie w doopach nam się poprzepalało. Mnie czeka to za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Bez przesady. Kilka razy montując w Poznaniu czy Wrocławiu czy Oleśnicy zbraklo nam taśmy czy folii i bez większych kłopotów kupiłem w składzie budowlanym więc nie wiem w czym problem. No poza tym ze naprawdę niewiele jest ekip ktore wiedza co i jak przy takim 'wydumanym' montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 21.07.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jeżeli system jest prosty i przejrzysty, to i ceny są niższe. Zawsze mówiłem, że systemy JB-D i Fentech są wydumane, pracochłonne, i zimne bo stalowe. W systemie AD robocizna jest tradycyjna 20-25 zł za metr bieżący, plus podpory i kotwy z tworzywa, 15 zł za metr bieżący ramy okiennej. To co napisał FARMI, świadczy o świadomości rynku budowlanego w części osadzenia drzwi i okien. Wszyscy znają zalety pianki poliuretanowej, ale mało kto stosuje: Taśmę rozprężną (do styropianu i cegły elewacyjnej), listwy PVC przyokiennej z siatką (do tynków na wełnie mineralnej), listwy PVC przyokiennej z uszczelką do tynków wewnętrznych. Te wszystkie rzeczy drogo nie kosztują, a dają SZNYT wykończenia. O tym na forum doradcy nie piszą. Nieświadomość czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.07.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jarku, Ty może wyczuwałeś, gdzie to cudo jakim jest taśma rozprężna można znaleźć. Poza oknami czasem jest stosowana jako dylatacja między murami, więc dobre składy mogą ją mieć szybciej niż przeciętne firmy okniarskie. Farmi, niezła historia:) Następnym razem zacznij od allegro? albo jakiś hurtowni z artykułami okiennymi typu VBH, LOB, Sparta, Winhaus. Ew. czasem u Producentów okien - oni mają z zasady lepsze zaopatrzenie. Ps. Gdyby ktoś potrzebował pilnie-awaryjnie - zwykle mam pod ręką parę metrów. Ps 2. Krzysztof, nie odzywam się w temacie bo się na nim nie znam na tyle by zabierać głos, Twoje myślenie jest bliskie wielu montażystom, ale nie znaczy to że każdy skrót jest godny promocji. I jeszcze jedno - nie Ty jako Producent będziesz określał koszt robocizny, a ludzie, którzy to faktycznie na codzień robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 22.07.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Cenę określa stopień trudności robocizny, czas wykonania i konkurencja. Ale jeżeli z prostej czynności montażu okien w warstwie ocieplenia robi się pracę doktorską, to musi mieć to cenę wysoką, odpowiednio umotywowaną, aby inwestor spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 22.07.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 finlandia- ja widziałem tę taśmę na allegro ale montaż drzwi miałem mieć na następny dzień- więc pomyślałem sobie (głupio), że dostanę to u pierwszego lepszego okniarza. Dodam tylko, ( i to mnie przeraża) że wchodziłem do "salonów" okiennych gdzie oferują super ciepłe okna K=0.7 K=0.9 i spotykałem się z wielkim zdziwieniem - o co ci gościu chodzi???? Odważę się postawić tezę ponad połowa tych "sprzedawców " nie odróżnia K-okna od K-szyby. Może się czepiam ale jak można sprzedawać okna ultra-mega-iglo-termo n-komorowe i przynajmniej nie słyszeć o ciepłym montażu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 farmi, można uwierz mi, można nie mieć zielonego pojęcia o oknach i dość skutecznie sprzedawać. I muszę ci przyznać rację - to przeraża, naprawdę przeraża i przerażają później zdjęcia z termowizji jak to jest montowane Szkoda, że Pchełek tak rzadko już tu zagląda, pokazałby wiele ciekawych fotek, można się doprawdy załamać To jedna strona medalu A druga? Jak ma być dobrze zamontowane jak w większości wypadków, przy wybieraniu oferty do realizacji, nic nie jest brane pod uwagę jak tylko rzut okiem na podsumowanie i cenę końcową jaka ma się zapłacić za okna i montaż Często po przesłaniu oferty dostaję pytania, gdzie odpowiedź jest właśnie w tej ofercie. Gdzie oprócz oferty standardowo wysyłam przekrój profilu i zdjęcia pokazujące profil bazowy i poszerzenia jakie u mnie standardowo są pod balkonami czy innymi konstrukcjami opartymi na chudziaku i te załączniki często wogóle nie są otwierane skoro pada pytanie - jak Pan podeprze balkon jak nie ma wylewki ? Gdzie jest informacja o wyposażeniu standardowym okien. Właściwie jest wszystko co klienta powinno interesować a tu kicha Klient nawet tego nie czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.07.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Odważę się postawić tezę ponad połowa tych "sprzedawców " nie odróżnia K-okna od K-szyby. Może się czepiam ale jak można sprzedawać okna ultra-mega-iglo-termo n-komorowe i przynajmniej nie słyszeć o ciepłym montażu ??? Odważę się bronić honrou sprzedawców:) Sądzę, że współczynnik okna i szyby odróżniają. I ciepły montaż pewnie też w zasadzie znają - powierzchownie, ale znają. Z tym że montaż na ogół wykonują ekipy podwykonawcze i sprzedawca nie zagląda na pakę auta montażowego, więc tak na prawdę może nie wiedzieć jak wygląda taśma. Inna sprawa, że podwykonawca - montażysta raczej by to wiedział i być może miałby ją na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 22.07.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Odważę się bronić honrou sprzedawców:) Sądzę, że współczynnik okna i szyby odróżniają. I ciepły montaż pewnie też w zasadzie znają - powierzchownie, ale znają. Z tym że montaż na ogół wykonują ekipy podwykonawcze i sprzedawca nie zagląda na pakę auta montażowego, więc tak na prawdę może nie wiedzieć jak wygląda taśma. Inna sprawa, że podwykonawca - montażysta raczej by to wiedział i być może miałby ją na stanie. Piękna obrona Fin:-), ale nie do końca. Sądzę, że tenże sprzedawca w półgodzinnym wystąpieniu opowiedział klientowi o ilości komór, Uw, Ug, a potem w 2 minuty uzgodnił również sposób montażu. Tylko jak to możliwe, że sprzedawca uzgadnia z klientem sposób wykonania montażu nie mając pojęcia przy użyciu jakich materiałów można go wykonać? Ups... chyba źle postawiłem pytanie:-). Jest to "normalnie" możliwe i powszechnie praktykowane, ale czy tak powinno być? Czy właśnie dlatego cena montażu jak by go nie wykonywać oraz jakich by materiałów nie stosować jest brana z kapelusza i rzadko adekwatna do nakładów (rzeczowych i pracy) wynikających z warunków występujących na danym konkretnym placu budowy, u danego konkretnego klienta? Jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 myślę sobie, że oferta jest przygotowywana w ciemnoRzadko zdarza się by sprzedawca zapytał o konstrukcję ściany, o wybrany system wentylacji (konieczne nawiewniki czy też nie ? ), o planowany docelowy poziom posadzki itdUwielbiam robić oferty dla klientów którzy oprócz wykazu stolarki dodają jeszcze rzuty (wiem jak widzi usytuowanie okna w murze architekt) i w mailu dostaję informację o użytym (bądź planowanym) materiale na mur, o grubości i materiale na ocieplenie, o wentylacji (mechaniczna czy gawitacyjna) i wogóle mieć do czynienia z choć odrobinę wyedukowanym Inwestorze. Nie powiem, wiedza jaką dysponują czytelnicy Muratora czy FM jest wielka, nie zawsze zgodna z prawdą ale choćby "glif", "węgarek" nie są dla nich pojęciami z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 22.07.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Panowie, to są dywagacje, które nic nie wnoszą do sprawy montażu okien w warstwie ocieplenia. Inwestor nie musi się na wszystkim znać, bo by mu głowa pękła. I jaki byłby z tego pożytek? Zamiast wesela i wianka jest pogrzeb. Jednego stać na drogie okna, drugiego na tańsze, ale jedno i drugie powinno spełniać podstawowe normy w emisji ciepła. To samo dotyczy montażu, ale norm, które by określały, że z rokiem 20...... takich okien nie wolno produkować i montować nie ma. Dlatego jest wolna amerykanka. Można bajerować i wozić się, jak długo się da. To nie motoryzacja, która normami EURO 6 tnie wszystkich producentów po łbach. Klient nawet nie musi wiedzieć, ile g/km dwutlenku węgla wydala jego nowy nabytek. Ale jedno jest ważne, z roku na rok musi być dwutlenku coraz mniej. Więc okna i montaż ich, z roku na rok musi być coraz lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 22.07.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Odważę się bronić honrou sprzedawców:) Sądzę, że współczynnik okna i szyby odróżniają. I ciepły montaż pewnie też w zasadzie znają - powierzchownie, ale znają. finlandia uwierz mi- w październiku ub roku zapadała decyzja o wyborze okien ( nie zapraszałem przedstawicieli producentów garażowych)- przyjechał m.in przedstawiciel Rehau i na moje pytanie - w której komorze okna 3-szybowego umieszczony jest szpros - powiedział : hmmm bardzo dobre pytanie - ale sprawdzę odpowiem w najbliższy poniedziałek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts