chemical 08.04.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Poniżej alternatywy sposób montażu okien w warstwie ocieplenia. (przeszukałem temat i chyba o tym nie było) Co o tym sądzicie ? Bardzo proszę o wszelkie opinie. W skrócie, ściana z silikatu 18cm, pod oknem zastosowany bloczek z gazobetonu, docięty z wystającym klienem na zewnątrz. Na nim ustawiamy i kotwimy okno. Gazobeton - bo 5-6 razy niższy wsp. przewodzenia ciepła, łatwo nadać temu odpowiedni kształt. Reszta kotew standardowa mocowanie z boków i góry. Bez stosowania kosztownych kotew systemowych. Okna nieotwieralne więc główne obciążenie to nacisk własny. Generalnie uważam montaż w warstwie ocieplenia za nieopłacalny, ale przy takim nakład kosztów jest nieznaczny (robocizna przy bloczkach). Chciałbym przesunąć okna na zewnątrz ze względów wizualnych (18cm ściana, 30cm izolacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.04.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam Teoretycznie niby można i możesz tak wykonać u siebie w domu. Na moje ten "dzyndzel" jest za słaby i nie utrzyma ciężaru stolarki, szczególnie jeżeli będzie wykonany z gazobetonu o niskiej gęstości. Jak już wykonywać podparcie to stabilne i mocne. Np. tak jak tu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.04.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) A bloczek silikatowy ? Ewentualnie od strony wewnętrznej rzucić 2 kotwy do niżej położonych bloków ?Ale im wyższa przewodność cieplna takiego bloczka, tym mniejszy sens, bo z jednej strony zmniejszamy mostek liniowy, a z drugiej zmniejszamy też grubość właściwej izolacji... Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.04.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 no słusznie zaczynasz rozmyślać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.04.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam Za bardzo skupiasz się nad U wszystkiego, jaki procent całkowitej powierzchni ścian ma betonowa wylewka pod oknami ?I jak wielki to ma wpływ na całość budynku ?I w sumie nie ważne co i jak się wykona to i tak kosztuje, więc ... po co sobie utrudniać ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Montuj okna na samym XPSie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A dokładniej ? Co kolega ma na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A dokładniej ? Co kolega ma na myśli ? zlikwiduj ten klin z gazobetonu i wklej sam XPS. On jest na tyle mocny, że Ci spokojnie utrzyma okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 zlikwiduj ten klin z gazobetonu i wklej sam XPS. On jest na tyle mocny, że Ci spokojnie utrzyma okno. i najważniejsze, miej świadomość że takie eksperymenty robisz na swojej chałupie, za swoje pieniądze i w razie czego Ty sam wydasz kasę na poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 i najważniejsze, miej świadomość że takie eksperymenty robisz na swojej chałupie, za swoje pieniądze i w razie czego Ty sam wydasz kasę na poprawki. Oczywiście, bo sam montuje okna (pakiety szybowe). Póki co prowizorycznie osadzone w XPS pakiety przetrwały niezłą wichurę http://swidnica24.pl/to-byla-straszna-noc-foto/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.04.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 więc nic nam do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SajmonTempler 13.04.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 zlikwiduj ten klin z gazobetonu i wklej sam XPS. On jest na tyle mocny, że Ci spokojnie utrzyma okno. Przy wichurach jakie są teraz i będą jeszcze większe później, to pakiet szybowy musi być przymocowany do muru kotwami. Po za tym, okna trzeba od czasu do czasu umyć, więc jak będą wyglądać framugi zewnętrzne bez parapetu z zaciekami brudu. Uważam, że pakiet szybowy powinien być ujęty w ramę ale już bez kształtownika stalowego w środku. W taką ramę można zapiąć kotwy i dyblami związać ją z murem. Tylko aby nie było mostków termicznych to kotwy powinny być wykonane z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.04.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Krzychu (Sajmonie) właśnie usłyszałem historię, jak kobiecie okno wpadło do wewnątrz (pewnie mocno wiało). Podobno przez jego zamocowanie. Teraz musi mieć spory most termiczny (policzysz?)BTW, było plastikowe (to mocowanie), jakieś skojarzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przy wichurach jakie są teraz i będą jeszcze większe później, to pakiet szybowy musi być przymocowany do muru kotwami. Chciałem od ciebie kupić te kotwy. Pisałem, dzwoniłem i bez odpowiedzi. I wiesz co .. nie żałuję. Wykonany prowizoryczny montaż pakietu w XPS przekonał mnie, że to znacznie lepsze rozwiązanie niż montaż na kotwach. Kotwy mocujesz punktowo. Mój XPS jest klejony powierzchniowo. Chyba nie muszę tłumaczyć w której sytuacji mogą pojawić się "luzy" od tych wichur. Co więcej, doszedłem do wniosku, że XPS wystarczy dać tylko od dołu pakietu. Od góry i po bokach zastosuję płytę poliuretanową dwustronnie laminowaną powłoką alu. Płyta taka ma wystarczającą wytrzymałość (150kPa) a połączenie powłoki alu taśmą aluminową z pakietem szybowym da najlepszą szczelność. Nie wspominając o znacznie lepszej lambdzie płyty PIR (ok. 0,023) względem XPS (0,036). Po za tym, okna trzeba od czasu do czasu umyć, więc jak będą wyglądać framugi zewnętrzne bez parapetu z zaciekami brudu. A dlaczego sądzisz, że nie będzie parapetów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SajmonTempler 14.04.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Krzychu (Sajmonie) właśnie usłyszałem historię, jak kobiecie okno wpadło do wewnątrz (pewnie mocno wiało). Podobno przez jego zamocowanie. Teraz musi mieć spory most termiczny (policzysz?) BTW, było plastikowe (to mocowanie), jakieś skojarzenia? To był tylko Twój sen po powikłaniach grypowych. Rama okienna od środka jest otynkowana na bokach i górze, a na dole listwa progowa opiera się o parapet wewnętrzny, wiec jak to miałoby się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SajmonTempler 14.04.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 A dlaczego sądzisz, że nie będzie parapetów ? Bo jak to zrobić dobrze technologicznie? Zamocować parapet i uszczelnić na styk do pakietu szybowego. Jest to Twoje okno, Twój pomysł i będzie Twoja realizacja. Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcia z takiego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.04.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 To był tylko Twój sen po powikłaniach grypowych. Rama okienna od środka jest otynkowana na bokach i górze, a na dole listwa progowa opiera się o parapet wewnętrzny, wiec jak to miałoby się stać. Do mnie ramy okienne (wraz z oknami) przyjechały bez żadnego tynku, jeszcze nie słyszałem aby ktoś kupil otynkowane u producenta okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.04.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 a skąd wiesz, że nie została otynkowana do brzegu ramy wszystkowiedzący najlepiej Krzysztofie vel K49, simon templer i inne wcielenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SajmonTempler 14.04.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Do mnie ramy okienne (wraz z oknami) przyjechały bez żadnego tynku, jeszcze nie słyszałem aby ktoś kupil otynkowane u producenta okna. To nie chodzi o Twoje okna. Wcześniej pisałeś, że okno wpadło do środka jakiejś kobiecie bo było zamocowane na kotwach z tworzywa. Podaj jej namiar aby to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.04.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Dostałem wycenę alphaline 90+, powierzchnia okien 22m2, obwód 62mb. Ceny w zaokrągleniu :11000 - komplet okien1500 - montaż surowy na piance PUR w licu muru3300 -montaż z zastosowaniem folii Illbruck Duo + pianka PUR, w licu muru5500 - montaż z zastosowaniem folii Illbruck Duo + pianka PUR + ISO Chemie-Bloco One, w licu muru6500 - montaż na kotwach z zastosowaniem folii Illbruck Duo + pianka PUR, W WARSTWIE OCIEPLENIA Chcę montować okna w warstwie ocieplenia (bardziej ze względów wizualnych, niż energooszczędnych)Pytanie czy powyższe ceny są OK ? bo wydają mi się wygórowane biorąc pod uwagę ceny tych taśm i kotew metalowychIle czasowo dla doświadczonej ekipy 2-3 osobowej zajmie takim montaż na kotwach w warstwie ocieplenia ? Dodam, że drzwi tarasowe rozwierano-uchylne, większość fixów. Na montaż na samym XPS jak proponował kolega Barth3z nie skuszę się, bo chcę to kupić z montażem z VAT8% i mieć gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts