finlandia 27.11.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Czy takie rozwiązanie ma sens? (ciepły parapet podobno tak, więc może faktycznie?) Sens ciepłego bloku podokiennego jest taki, że praktcznie uniemożliwia popełnienie błędów na etapie montażu parapetów. Taki blok jest odpowiednio wyprofilowany. Ma miejsce na uszczelnenie taśmą rozprężną, a okno się w nim klinuje i przy prawidłowym montazu jest na całości podparty zgodnie z zaleceniami technicznymi. A boki ze styroduru - kolega wyżej już napisał - utrudniony montaż mechaniczny (kotwy nie będą trzymać) więc musisz podejść z większą precyzją do innych rozwiązań. A czy warto?? No właśnie. Chcesz to zrobić "na czuja". Tak ,pewnie minimalny mostek termiczny który występuje zawsze na styku okna ze ścianą wyeliminujesz. Ile oszczędzisz? 10? 30zł rocznie? Ja strzelam. Też na czuja, więc może ktoś to zechce policzyć i utrzeć mi nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.11.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Najważniejsze pytanie, czy taka operacja ocieplenia przynosi wymierne korzyści? Zauważalnie mniejsze straty ciepła? Przy BK nie warto (IMHO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.11.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 jak wroce z montazu to podam tabelke wyliczen. Ile metrow obwodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekkir 28.11.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 jak wroce z montazu to podam tabelke wyliczen. Ile metrow obwodu ? Dokładnie 64mb obwodu, okna mają poniżej Uw poniżej 1,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.11.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 i tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekkir 28.11.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]338950[/ATTACH]i tyle w temacie Dzięki za wyliczenia. Czyli czysto teoretycznie ma to sens (tym bardziej, że sam będę styrodur kleił), warunek jeden - solidne przytwierdzenie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.11.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]338950[/ATTACH]i tyle w temacie A co w tej tabeli policzono, bo jakoś nie jarzę? Czy to są wartości liniowego mostka cieplnego, czy przenikalność cieplna połączenia okna z murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.11.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 liniowe straty w oparciu o wartosci podane w publikacjach, gdzie ich wartosci sie powtarzaja, chocby w opracowaniu Aluplasta o sposobie montazu okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.11.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Jarek te wyliczenia to trochę mi pachną marketingiem. Takie straty to są prawdopodobne ale do całych okien. U mnie tę gdzieś podobna ilość i strata przez okna około 2500kWh rocznie przy montażu na ciepłym parapecie z licem ściany i z węgarkiem. Edytowane 28 Listopada 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.11.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 wyliczenia sa w oparciu o ogolnie dostepne wartosci wspolczynnika liniowych strat ciepla dostepnych w litgeraturze.Jesli gdzies popelnilem blad poprosze o poprawienie, z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.11.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 niestety nigdzie nie trafilem na wspolczynnik strat z zastosowaniem cieplego parapetu. Na pewno globalne straty beda wtedy mniejsze, bo srednio 1/5 obwodu przypadnie na parapety jak i prawidlowe podparcie balkonow. Tu zalozenie do obliczen nie rozgranicza czy jest cieply parapet, poszerzenia itp, leci po calum obwodzie rowno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.11.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 liniowe straty w oparciu o wartosci podane w publikacjach, gdzie ich wartosci sie powtarzaja, chocby w opracowaniu Aluplasta o sposobie montazu okien Nie spotkałem się z taką publikacją Aluplasta, ale jeśli istnieje chętnie poczytam, bo jak na moje oko, to coś z tymi wartościami jest nie w porządku. Poproszę o źródło, a po nitce dojdziemy do kłębuszka albo kłamczuszka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.11.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 kolega zamiescil rysunek z tej publikacji, wojek google bedzie pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.11.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) kolega zamiescil rysunek z tej publikacji, wojek google bedzie pomocny Coś dziwnie wysokie te wartości. Według publikacji Aluplasta* dla węgarka 30mm wykonanego z ocieplenia PSI wynosi zaledwie 0,05W/mK. *Profiokno 1/2009 Edytowane 28 Listopada 2015 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.11.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Temu obliczeniu brak logiki. Jeżeli potraktujemy owe wartości jako wartość współczynnika U lub psi dla połączenia okna z murem to po przekształceniach W/(m2*K) obwód okien powinien być wyrażony w m2 a nie w mb, a to co nieco zmieni nam ilość kWh. To oczywiście moje zdanie, nie znam źródła, googlać nie będę, więc nie do końca pojmuję teorię i założenia przyjęte przez twórcę obliczenia. Nie mniej widząc to "0" obok pewnych elementów montażowych zakładam, że wyszło ono na podobnej zasadzie jak ustalona w modelowym obliczeniu świetność pianki 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.11.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Temu obliczeniu brak logiki. Jeżeli potraktujemy owe wartości jako wartość współczynnika U lub psi dla połączenia okna z murem to Teraz to tobie brakuje logiki! Jakie "lub"? Jareko oczywiście walnął gafę pisząc w obliczeniach jednostkę W/m2K, która nie określa współczynnika PSI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.11.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 ewidentnie ta tabelka to bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.11.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 oczywiście że bzdura Wszystkim którzy wychwycili błąd - dziękuję Żle przepisałem wartości ze żródła - http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php A teraz poproszę innych znawców tematu i sprawdzenie i uwagi, korekty, ocenę choć teraz też mi coś nie gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.11.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 oczywiście że bzdura Wszystkim którzy wychwycili błąd - dziękuję Żle przepisałem wartości ze żródła - http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php A teraz poproszę innych znawców tematu i sprawdzenie i uwagi, korekty, ocenę choć teraz też mi coś nie gra [ATTACH=CONFIG]339027[/ATTACH] Nie rozumiem co to za dziwne przeliczenia na pole powierzchni! Zacytowana publikacja wg mnie błędnie podaje, że są to wartości Lambda. Tymczasem są to wartości PSI czyli mostka liniowego i nie przeliczamy ich na żadną powierzchnię! Proponuję zerknąć do tego dokumentu: http://www.itb.pl/nf/PDF/b07.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.11.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) czyli..... tak ? link jaki podałeś http://www.itb.pl/nf/PDF/b07.pdf znany aczkolwiek w podanych wartościach zasugerowałem sie tym m2*K i faktycznie jest błąd Edytowane 29 Listopada 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts