Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jeśli można to prosiłbym o coś konkretnego na temat takiego montażu.

Szanowny Panie, rysunek pokazuje, że montaż okna odbywa się w "licu muru". To, że raczył Pan pomniejszyć sobie z każdej strony światło ościeży 7 cm warstwą styropianu nie oznacza, że montaż okna odbywa się w "warstwie docieplenia". On się odbywa w "w licu muru w warstwie styropianu" i nic więcej. Tak na oko ten sposób montażu nie ma żadnego większego znaczenia dla "prostowania" przebiegu izoterm przez układ "mur - dylatacja - okno". Jeśli chce Pan jeszcze bardziej konkretnie radzę zlecić komuś przeliczenie przebiegu izoterm przy klasycznym montażu "w licu" czyli bez tych 7 cm styropianu i ze styropianem. Porównać i już.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chcesz zobaczyć różnicę?

http://jareko.pl/page9.php

i przyjrzyj się dokładnie przebiegom izoterm

Jeśli już chcesz zrobić to prawidłowo, by "tradycyjne" kotwy spełniły swoje zadanie musi to być zrobione inaczej.

Po całym obwodzie okna dajesz poszerzenie np. 50 mm, montujesz okno, dopiero później doklejasz w glifie wewnętrznym 7 cm styropianu. Tak naprawdę, zgodnie z tym rysunkiem, okno już powinno być zamontowane na kotwach JB-D - tym samym koszt jest o wiele większy od montażu w warstwie ocieplenia

Porcja zdjec z dzisiaj: zrobione szczeliny dookola profilu, zapianowane z nadmiarem, piana scieta....

Dalej przyklejona tasma rozprezna, na to doklejony wegarek 5 cm.... no wreszcie jestem zadowolony, widac, ze to wszystko bedzie cholernie cieple.... w koncu o to chodzi ;)

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/6ECst5tVyXASskvTG5YSUg?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/dJIuToSM4CYGcuRihWRsmw?feat=directlink

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/oUH6xd4lRb9S5RNC9y5C2A?feat=directlink

Edytowane przez kurt76

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

kurt76 dzieki za nakierowanie na ten wątek :)

za jakiś czas też będę miała montowane okna w warstwie ocieplenia i tak jak Ty na początku jestem pewna obaw, choć firma twierdzi, że już taki montaż wykonywała. powiedzieli mi bym przed wstawieniem okien ociepliła dom.

Montaż będzie JB-D z taśmami I3.

Może zrobić takie paski styropianu jak to pokazywał jareko na zdjeciach , które będą szły równo z otworem w murze?

Będzie to dobrze?

nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie - wszystko zależy od stopnia przygotowania domu do montażu a zwłaszcza stan wykonania ocieplenia i jak to zostało wykonane

Teoretycznie zestaw powinien zawierać:

- folia paroszczelna od wewnątrz

- kotwy JB-D i uszczelnienie pianą poliuretanową

- folia paroprzepuszczalną od zewnątrz bądź....taśma rozprężna

Teoretycznie zestaw powinien zawierać:

- folia paroszczelna od wewnątrz

- kotwy JB-D i uszczelnienie pianą poliuretanową

- folia paroprzepuszczalną od zewnątrz bądź....taśma rozprężna

to te elementy będą na pewno :) , a już się wystraszyłam, że coś jest nie tak.

Ocieplenia domu, jeszcze nie ma, chciałam ocieplać po zamontowaniu okien, tylko właśnie firma montująca powiedziała bym ociepliła dom wtedy lepiej jest zamocować folie. Jeśli chce to mogą mi zamontować okna bez tego ocieplenia, tylko nie dają mi gwarancji jak ktoś mi te okna ukradnie w nocy, bo to żaden problem poodkręcać te okna z tych konsol czy tam kotew.

A gdybym tak ociepliła mur dookoła okien równo z otworem, styropian 25 cm przyklejony na klej, oni zamontowali by okna, a już później tak jak to zrobił kurt dokleiła węgarek ?

to te elementy będą na pewno :) , a już się wystraszyłam, że coś jest nie tak.

Ocieplenia domu, jeszcze nie ma, chciałam ocieplać po zamontowaniu okien, tylko właśnie firma montująca powiedziała bym ociepliła dom wtedy lepiej jest zamocować folie. Jeśli chce to mogą mi zamontować okna bez tego ocieplenia, tylko nie dają mi gwarancji jak ktoś mi te okna ukradnie w nocy, bo to żaden problem poodkręcać te okna z tych konsol czy tam kotew.

A gdybym tak ociepliła mur dookoła okien równo z otworem, styropian 25 cm przyklejony na klej, oni zamontowali by okna, a już później tak jak to zrobił kurt dokleiła węgarek ?

No i po strachu:-). Materiały do siebie pasują. (Choć akurat zakładanie folii paroizolacyjnych od wewnątrz nie ma nic wspólnego z istnieniem lub nie istnieniem warstwy docieplenia). Teraz tylko zwróć uwagę na sposób układania dolnych kotew JB-D na podłożu. ( Patrząc na kotwę od przodu (lub tyłu) powinna wychodzić bardziej litera W, a nie M) A także na to, by nie zostawiono Cię z foliami wewnętrznymi biegnącymi w poprzek konsoli JB-D, ale nie przykrywając ich całkowicie. Jeśli docieplasz jedną warstwą 25 cm, to raczej nie masz wyjścia. Najpierw trzeba wykonać warstwę wokół okien, a potem dokleić węgarek i założyć taśmy rozprężne. Pamiętaj, że optimum uszczelnienia dla taśm rozprężnych uzyskuje się na poziomie 30% wartości całkowitego rozprężenia. Potem, to już tylko pokropić i mieszkać, mieszkać i mieszkać. :-).

dziekuje bardzo za cenne rady, teraz chociaż troche wiem na co zwracac uwagę przy montazu :).

także na to, by nie zostawiono Cię z foliami wewnętrznymi biegnącymi w poprzek konsoli JB-D, ale nie przykrywając ich całkowicie

czyli rozumiem, że ma ich nie widać?

jak będę miała jeszcze jakies wątpliwości to pozwole sobie pytać

jeszcze raz dzieki

"Fartuchy", a właściwie folie EPDM

Jakoś nie pasuje mi określenie folie w odniesieniu do gumy. :)

Co do JB-D - pomysł rzeczywiście ciekawy, choć moje doświadczenie z oknami jest wieloletnie, a nigdy tak nie montowałem i nie było dotychczas reklamacji (może kwestia szczęścia). Ale przyznaję, że na pewno system jest wart zainteresowania, bo spieprzyć robotę nietrudno. Natomiast stosowanie tych membran EPDM jest dla mnie w przypadku zwykłych okien trochę jak przerost formy nad treścią. Jedynie taśmę rozprężną ostatnio zastosowałem, a i to tylko dlatego, iż okno było duże, nieotwierane i wstawiane od razu z szybą, a przy tym: 5 m nad ziemią i bez dostępu od zewnątrz.

Coś czuję, że zaraz mi się dostanie za "herezje"...