jareko 01.09.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 a co ci pianka przeszkadza? Bardzo dobry materiał i dobrze wykonany montaż na piankę będzie tak samo długo służył klientowi jak teraźniejsze wynalazki Zaryzykuje wręcz twierdzenie iż o wiele lepiej gdyż ekip umiejących stosować montaż I3 jest naprawdę niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmar_24 06.09.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 DziękiJak zaczną montować to się odezwę i na bieżąco powiem jak to robią to może uchronicie mnie przed takimi błędami z których niektórzy tu już musieli sami wychodzićPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmar_24 06.09.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 sorry czytam dwa wątki na raz i się pomyliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailor1719506445 11.09.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Mam pytanie dotyczące konsoli dolnych w JBD - co dokładnie oznacza podana wartość "HV" ?? Jest tam że max 3cm.Czy to oznacza że mając pod balkonem ok. 2-2,5cm miejsca (poziom wylewki) - właściwie dobrano wysokość tego okna do montażu z tą konsolą ?(wyjaśniam że okno jest drewniane bez żadnych listew parapetowych itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 zakres regulacji od 10 do 30 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwickik 02.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Ja bym to zrobił tak: [ATTACH=CONFIG]15393[/ATTACH] Panowie, A jak to zrobić w przypadku ściany trójwarstwowej aby z zewnątrz okno wyglądało estetycznie? powiedzmy że mamy ścianę nośną, później 16 cm styropianu, a później 12 cm ściany klinkierowej. Jak zamontować okno i tarasy aby było estetycznie w takiej konstrukcji, tzn czy wysunąć okna na kotwach jbd do styku ościeżnicy i klinkieru (wtedy węglaryk tylko 12 cm, oczywiście między ościeżnicę i klinkier damy taśmę rozprężną) czy robić tak jak rysujecie i dać najpierw 3-4cm II warstwy styro nachodzącej na ościeżnicę a dopiero póżniej na II warstwe styro wymurować węglarek z klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 06.10.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam, Planuję montaż na kotwach JB-D. Ocieplenie 30cm styropianu. Mam mieć duże okno balkonowe 3220x2400 [mm], jednak po zmierzeniu okazało się iż rzeczywista wielkość otworu to 3225x2470 [mm]. Planuję 5cm wylewki - po wylewce okno powinno mieć wysokość 2420[mm]. Z tego co pamiętam maksymalna wysokość okna balkonowego to 2400 (planuję okna Jezierskiego). Da się jakoś zamontować okno o wysokości 2400mm na kotwach JB-D w takim otworze? Podrawiam,Gul1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam, Planuję montaż na kotwach JB-D. Ocieplenie 30cm styropianu. Mam mieć duże okno balkonowe 3220x2400 [mm], jednak po zmierzeniu okazało się iż rzeczywista wielkość otworu to 3225x2470 [mm]. Planuję 5cm wylewki - po wylewce okno powinno mieć wysokość 2420[mm]. Z tego co pamiętam maksymalna wysokość okna balkonowego to 2400 (planuję okna Jezierskiego). Da się jakoś zamontować okno o wysokości 2400mm na kotwach JB-D w takim otworze? Podrawiam, Gul1337 Jeżeli otwór po zrobieniu wylewek będzie miał 2420 wysokości to zmieszczenie w nim balkonu wysokości 2400 w montażu na kotwy JB-D będzie praktycznie na styk. Lepiej byłoby zrobić trochę niższy balkon. Na szerokości to też chyba coś pomieszałeś... Tylko 5mm luzu? Sama kotwa zajmuje prawie 2cm. Przy montażu w tym systemie okno powinno być węższe o minimum 5cm od otworu by możliwe było ustawienie pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 06.10.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Jeżeli otwór po zrobieniu wylewek będzie miał 2420 wysokości to zmieszczenie w nim balkonu wysokości 2400 w montażu na kotwy JB-D będzie praktycznie na styk. Lepiej byłoby zrobić trochę niższy balkon. Na szerokości to też chyba coś pomieszałeś... Tylko 5mm luzu? Sama kotwa zajmuje prawie 2cm. Przy montażu w tym systemie okno powinno być węższe o minimum 5cm od otworu by możliwe było ustawienie pionu. Czyli nie przekroczę granicznych wymiarów dla wielkości okien Okna jeszcze zamówione nie są, Mam jeszcze pytanie odnośnie szerokości - W projekcie miałem okna dzielone na 3 części 2xfix+RU, ale coraz bardziej zastanawiam się nad oknem przesuwnym, dzielonym na 2 części, ale z tego co się orientuję maksymalny wymiar to 3000x2400. Czyli aby wstawić takie okno (lub odpowiednio mniejsze) na kotwach JB-D należało by zmniejszyć wielość otworu. Przemurować cegłą z obydwu stron? 3225-(125x2)= 2975mm Jak się nie da to będzie trzeba dzielić na 3 części :/ Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Gul1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.10.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 w HKS-ie maksymalna szerokość okna po ościeżnicy to 3000czyli z kotwami JB-D otwór minimum 3040 ale jak zastosujesz kotwy boczne z wysunięciem 60 mm to maksimum otworu w murze 3120 ale... ale później kłopot z obróbką wewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 07.10.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 w HKS-ie maksymalna szerokość okna po ościeżnicy to 3000 czyli z kotwami JB-D otwór minimum 3040 ale jak zastosujesz kotwy boczne z wysunięciem 60 mm to maksimum otworu w murze 3120 ale... ale później kłopot z obróbką wewnętrzną A gdyby przemurować cegłą lub silikatem z dwóch stron aby zmniejszyć otwór? czy takiego rozwiązania się raczej nie stosuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.10.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 stosuje się różne patenty, z przemurowaniem także. Ważne by to przemurowanie było solidne i wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną by później, jak ktoś mocniej trzaśnie skrzydłem ściana ci nie spękała w miejscu przemurowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 23.10.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Jareko, czemu ja Cię nie znalazłam wcześniej?((((( Tyle czasu szukałam dostawcy i montażysty okien, co za pech. Pozostaje mieć nadzieję, że Ci, których wybrałam zrobią mi to porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramko 26.10.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Czy jest sens/potrzeba robienia paroizolacji od wewnątrz dla okien z wysuniętym do połowy poza lico ściany profilem? A jeśli tak to może można by od wewnątrz zamiast przyklejać folię paroizolacyjną (pewnie dość kosztowną) użyć tzw. folii w płynie używanej do izolacji np w łazienkach, tak żeby pokryła część ściany, piankę i trochę profila?.. możliwe że folia wypełni obciętą piankę jeśli nie to pomalować kilka razy, profil zabezpieczyć taśmą papierowa i po pomalowaniu zerwać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.10.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 patent który zastępuje zalecane silikonowanie piany po jej obcięciu - jestem za ale nawet jak tego nei zrobisz i dokładnie opianujesz okno zarówno w murze jak i warstwie ocielenia będzie dobrze - warunek - ociepleniem nie może być wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.10.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Zasada mówi, szczelniej od wewnątrz niż na zewnątrz. Tyle. Ile razy szczelniej? Faceci zza Odry mówią, że 10x. Technologia? Każdą technologię można udoskonalić, a zalecenie ominąć. Zamiast oleju napędowego, rzepakowy itp. itd. Wszystko z zastrzeżeniem pamięci o tym, że eksperymenty bywają kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.10.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Test - nie przesadzaj Ja swego czasu, jak waha była na kartki do swojego PF125p lałem benzynę ekstrakcyjną i terpinol - wiesz jakie miał kopyto? Zapłon lekko przestawiony i rakietę miałem. Silnik przeżył samochód mimo takiego traktowania Całą tą zasadę w wielu wypadkach o kant .... potłuc gdyż w rozważaniach teoretycznych wogóle nie uwzględnia się wpływu tynków i wentylacji - o ile wogóle działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramko 27.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) Ja będę miał styropian, chyba 15 cm i nie wiem ile mam wysunąć okno żeby nie wyglądało to z zewnątrz źle..myślę o 4-5 cm (tradycyjne kotwy)... Edytowane 2 Listopada 2010 przez ramko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 08.11.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witam.Mam pytanie do Jareko lub innych osób dobrze obeznanych z montażem okien w warstwie ocieplenia. Dokładnie chodzi o miejsce przyklejania taśmy paroprzepuszczalnej na zewnątrz okna. Na fotach i filmach w necie widać, że taśma jest przyklejana do zewnętrznego lica ściany a dopiero potem obrabiana np.przyklejonym styropianem. Mój wykonawca ma inny sposób. Przykleja on taśmę do ramy okna, następnie dosuwa styropian do ramy, przykleja taśmę do styropianu i zabezpiecza ją styropianowym węgarkiem (czyli taśma jest przyklejona jakby do styropianowego ościeża). Nie wiem czy to dobry sposób i czy ma on sens. Proszę o szybką odpowiedź, bo okna wchodzą już jutro i nie chcę popełnić błędu.Pozdrawiam.Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.01.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Pytanie dotyczy montazu parapetow wewnetrznych z PCV w oknach na kotwach JB-D i z fartuchami EPDM. Trzeba na cos specjalnie zwrocic uwage? Standardowo zapiankowac i to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts