Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wg Twojej idiotycznej teorii gdyby miał okna na kotwach z plastiku to za ogrzewanie za rok płaciłby ok.16zł ?? Puknij się w głowę i nie pisz więcej takich idiotyzmów !!

Gdyby miał kotwy z plastiku i jedno okno mniej to jego licznik elektryczny by się cofał ;) Za to gdyby nie daj Boże zastosował JB-D to jego dom przestał by być pasywny i stał się bardziej energochłonny niż poniemiecka stodoła ;)

Tyle są warte wyliczenia Krzysztofa :(

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po raz kolejny napiszę, że nie kwestionuję "wyższości cieplnej" kotew z tworzywa w stosunku do stalowych. Jednak nie są to wartości podawane przez Krzysztofa. A do tego jego rozwiązanie ma wady, które w obecnym kształcie dyskwalifikują je w mojej ocenie. Szkoda, że zamiast próbować wyciągać wnioski i poprawiać produkt zajmuje się dyskusją, do której nie posiada odpowiedniej wiedzy.

Wojtek, chciałbym wyciągnąć wnioski, ale nie mam z czego. FIX mi zarzuca uwagi, ale nie pisze jakie. Jak Go pytam, to przemilcza. Ty piszesz o wadach, ale nie chcesz powiedzieć jakich. Jest to rozmowa gęsi z prosięciem.

Czemu wypisujesz takie bzdury i idiotyzmy ??? Nie rób tego,bo zaśmiecasz wątek !!

Na forum jest gość j-j (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-Mój-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-już-go-użytkuję)

,który grzejąc prądem płaci ok.600zł za sezon grzewczy tj.ok.1800kWh/rok.Co prawda nie ma okien na JB-D ale ma zamontowane w warstwie ocieplenia na stalowych kątownikach !!

Wg Twojej idiotycznej teorii gdyby miał okna na kotwach z plastiku to za ogrzewanie za rok płaciłby ok.16zł ?? Puknij się w głowę i nie pisz więcej takich idiotyzmów !!

Arturo, wszedłem tam gdzie wskazałeś i wiele bym dał, za zdjęcia z kamery termowizyjnej. Cały dom może być pasywny, ale te ramy okienne, z tymi kątownikami, na pewno pokażą ucieczkę ciepła. Jeżeli znasz ten adres, to go podaj, a wynik na pewno będzie negatywny. Co do 16 zł, to widać, że bujasz w obłokach, jak z tym ogrzewaniem po 33 gr za 1kWh, skoro inwestor już pisał w 2009 roku o cenie 41 gr za 1kWh.

Po roku 2020 według UE, wszystkie nowo budowane domy, nie będą mogły korzystać z energii pierwotnej na ogrzewanie, . Ustawy w tym kierunku, wchodzą w życie w Polsce 9 lipca 2012 roku.

...człowieku czy Ty w ogóle widzisz co za totalne bzdury wypisujesz???? Czy chociaż jeden raz przeczytałeś definicję EP ???

wg tego co napisałeś po roku 2020 w UE nie powstanie żaden nowy budynek bo warunek niekorzystania z EP jest niemożliwy do spełnienia NIGDY....

napisałeś już tutaj wiele bzdur, ale teraz to już przeszedłeś samego siebie...

mam nadzieję, że wielu czytających ten zniszczony przez Twoją beznadziejną pisaninę wątek sprawdzi co to jest EP i na własne oczy zobaczy jakim jesteś autorytetem i jaką masz wiedzę...

pieprzysz o jakichś ustawach, o jakichś decyzjach UE, może poprzesz swoje wywody konkretnymi cytatami, ja bym bardzo o takie prosił....

sorki, ale dla mnie to już jesteś od teraz zwykłym nawiedzeńcem.... szkoda słów....

Administratorze tego Forum. Wielokrotnie zwracałem Ci uwagę na ten watęk i prosiłem o radykalne kroki celem usuniecia na zawsze kretyńskich wypowiedzi Krzysztofa. Nie jestem zwolennikiem cenzury ale na Forum Budowlanym od ciebie zależy czy będzie ono merytoryczne czy pełne głupot i przeklamań.

Po raz kolejny o to proszę w imię szacunku dla Forum i rzetelnych treści jakie ze sobą niesie.

Arturo, nie denerwuj się, tylko czytaj uważnie i myśl logicznie.Tam nigdzie nie padła suma 600zł, nie wiem gdzie to znalazłeś.

...kolejna bzdura i bezczelne kłamstwo - dlaczego świadomie wprowadzasz wszystkich w błąd :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99/page53

post nr 1047, j-j podaje, że cały sezon grzewczy grzejąc prądem (czyli COP=1) kosztował go 527,00 zł czyli nawet nie osiągnął 600 zł (rozumując w ten sposób rzeczywiście suma 600 zł nie padła ;) )

może Krzysztofie wykonasz na szybkiego jakieś obliczenia żeby pokazać wszystkim jak to się stało???

same okna zamontowane na olbrzymich stalowych kątownikach (widocznych na 1 str podanego linku) i idąc Twoim tokiem rozumowania powinny wygenerować o wiele większe straty...

skoro tak jest to skąd u j-j takie efekty finansowe za cały sezon??? a może to on kłamie ???

i powiedz mi co Ty chcesz ujrzeć w tej swojej często wspominanej kamerze termo? może mi powiesz, że zobaczysz przez styropian mostek na kotwie trzymającej okno?

jeśli masz przykłady takich zdjęć to zamieść je na forum, pewnie każdy z chęcią je obejrzy...

O zdjęcia był proszony nie raz. Zdjęcie zamieszczone przeze mnie z błędnego montażu też przeklamał i udowadniał ze ukazane sa tam kotwy.

Żenada.

Jareko i producent JB-D dodaje jedną kotwę pod zawias dlatego by ograniczyć zjawisko ewentualnego osiadania okna pod wpływem ciężaru-dużego ciężaru-gdzie normalne danie kotew tego może-nie musi-zapewnić.

System sie rozwija po to by montaż był prawidłowy i bez wad

Żaden moderator nie będzie cenzorował wypowiedzi, gdyż moderacja nie jest od wyrokowania, która wypowiedź jest prawdziwa a która bzdurna, tylko od utrzymywania porządku i przestrzegania regulaminu. Sami zaśmiecacie watek dyskutując z trollami. Powinniście byli kilka stron wcześniej wpisać kolesia do listy ignorowanych i by się znudził, gdy nikt nie odpowiadałby na jego zaczepki.

A tu dalej trwa wojenka:sick:

Znalazłem wczoraj program KOBRA i można w nim obliczać i oglądać różne mostki termiczne. Można przy użyciu tego programu obalić kilka nieprawdziwych tez.

W zamontowanym oknie występują dwa liniowe mostki cieple, mostek liniowy zewnętrzny i wewnętrzny. Mostek zewnętrzny można łatwo zlikwidować wysuwając okno w warstwę ocieplenia. Mostek liniowy wewnętrzny można też zminimalizować, montując okno w warstwie ocieplenia, ale z moich obserwacji wynika, że mostek wewnętrzny zależny jest też od przewodności cieplnej ściany i szerokości ramy okiennej. Im szersza rama, tym mostek liniowy wewnętrzny mniejszy, czyli mniejsze straty ciepła (wytłuściłem, żeby wszyscy zauważyli;))

Niestety w programie nie można uwzględnić metalowych kotew kotew (albo jeszcze nie umiem :mad: ) W ścianie silikatów mostek będzie większy niż w ścianie z cieplejszego materiału więc nad ciepłym parapetem. Jak na kawałek styropianu to trochę drogi:o i ma nie jest całkowicie wodoszczelny z powodu taśmy rozprężnej, ale po małym tuningu można ten problem zlikwidować. Zamiast taśmy rozprężnej zastosowałbym mikrogumę, pięknie się odkształca, jest wodoszczelna i nie zaszkodzi jej silikon czy inny klej.

Montaż okien na kotwach i szczelny montaż wypada w moich oczach słabo, żeby było szczelnie kotwy powinny być przykryte taśmą uszczelniającą, a wszyscy tną koszty stosując wąskie taśmy paroszczelne i montaż jest prawie szczelny. Moim zdaniem przed przyklejaniem taśmy wewnętrznej kotwy powinny być otynkowane i wtedy można użyć jeszcze węższych taśm lub kotwy powinny być przykręcane od zewnątrz.

http://www.swistak.pl/a10582492,KOTWY-BOCZNE-DO-MONTAZU-OKIEN-IZOLACJA-TERMICZNA.html

Cena w sumie też nielicha :p

Co fachowcy sądzą o używaniu taśmy aluminiowej jako taśmy paroszczelnej?

Edytowane przez Maron79

Montaż okien na kotwach i szczelny montaż wypada w moich oczach słabo, żeby było szczelnie kotwy powinny być przykryte taśmą uszczelniającą, a wszyscy tną koszty stosując wąskie taśmy paroszczelne i montaż jest prawie szczelny.

Nie bardzo rozumiem co do tej nieszczelności. Przecież do ramy przylega styropian. Ten możemy od wewnątrz jeszcze potraktować pianą, żeby było szczelniej. Jareko stosuje taśmę rozprężną która też jest szczelna moim zdaniem.

czegoś tu nie rozumiem. W czym problem jest zastosować taśmę paroszczelną - spełnia taką samą role jak każda inna

styropianu nie należy dociskać do ościeżnicy - należy zostawić ok 20 mm szczelinę i później wypełnić ją pianą. Perfekcyjnie byłoby od wewnatrz dać taśmę paroszczelną lub choć pokryć obciętą pianę silikonem

Mam na myśli niedokładnie przyklejaną taśmę paroszczelną od wewnątrz okna. Jeśli taśma będzie przyklejona na kotwy mocujące to pod kotwą jest szczelina, dlatego uważam, że przed przyklejeniem taśmy kotwy powinny być zakryte tynkiem. Taśmy rozprężne jak i piana montażowa przepuszczają parę wodną (chyba, że są pianki zamknięto-komórkowe). Taśmy rozprężne przyklejane są od zewnątrz okna. Samo połączenie okna z pianą po jakimś czasie ulegnie uszkodzeniu na skutek pracy okna. Ma być szczelniej w środku niż na zewnątrz. Może się czepiam:p ale moim taśma paroszczelna powinna zarywać całe kotwy, żeby połączenie było szczelne, a prawie nikt tak nie robi:no:

jutro pokaże ci zdjęcia jak to się robi choć zgadzam się że niewielu tak robi, ja sam, przyznam się bez bicia, do niedawna tez nie robiłem, zamiast tego całość uszczelniałem silikonem ale jest to wbrew pozorom bardziej upierdliwe niż naklejenie na kotwę taśmy paroszczelnej

A swoją drogą nie przesadzajmy z tym chłonięciem wilgoci czy wręcz wody przez pianę

malux20 - tu nie chodzi o moją satysfakcję. Już nie raz pisałem, że montaż na JB-D realnie w specyficznych warunkach konkretnego domu, w konkretnym jego wykonaniu ma ekonomiczne uzasadnienie. W większości wypadków powód jego stosowania jest inny - ściana 3W - nie wyobrażam sobie by wykonać to estetycznie i dobrze w inny sposób, oraz estetyka - dziwnie wygląda dom gdzie parapety zewnętrzne są głębsze od wewnętrznych

Natomiast ja i inni podważamy poprawność obliczeń Krzysztofa i o to walka się toczy - by nie wprowadzał ludzi w błąd, czego przykłady podali inni punktując podane przez niego straty