splinka 10.06.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Pytanie do znawców tematu. mam miejsce w ogrodzie które chcę zasadzić nie wysokimi roślinkami. Miejsce ma około 1,5 x 10 metrów między skarpą a drogą . na skarpie same iglaki. W tym miejscu koniecznie chce niezapominajki (uwielbiam je) planowałam wsadzić sadzonki i zostawiać po przekwitnięciu żeby się rozsiewały. Szukam jeszcze jednego gatunku , który kwitł by póżźnym latem jak już niezapominajki przekwitną. pomyślałam o wrzosach . Taki przeplataniec wrzosowo nizapominajkowy tylko wrzosy zupełnie inną ziemię lubią Będą rosły razem? a może ma ktoś pomysł na innego towarzysza dla niezapominajek? prosze pomóżcie! to mój pierwszy ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.06.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jakoś mi takie zestawienie nie bardzo pasuje. Poza tym miezapominajki jak kwitną, to tworzą tak gęste kępy, że wrzos to chyba zgłuszą całkowicie Jak nie na otwartym słońcu to posadziłabym te niezapominajki z późnymi tulipanami - będą kwitły razem - a na potem funkie. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale pewnie Elfi coś wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Z iglakami bardzo ładnie komponują się niskie astry (Aster dumosus, A. alpinus), dzwonki (Campanula carpatica, C. cochlearifolia, C. garganica, C. portenschalgiana, C.poscharskyana), bodziszki (Geranium x cantabrigense, G.sanguineum), żurawki (Heuchera sp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 11.06.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Ja myślę, że to nie najlepsze połączenie.Wrzos lubi towarzystwo: wrzośców, różaneczników, azalii, świetnie wyglądają w kompozycjach razem. W okololicy mogą być drzewa iglaste- będzie naturalnie zakwaszało.Niezapominajki- może jakieś astry, cynie- będzie kwiatowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 11.06.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 No tez jakiś dysonas czuje. Wrzosy i wrzośce lubia kwaśna przepuszczalna glebie ( nailepiej miesznka torfu z piaskiem) w kórej woda nie ma prawa stać bo inaczej korzenie im gnija, a niezapominajka suchego to tak nie zabardzo ??? wrzosy bardziej z iglakami lub innymi wrzosowatymi sie lubia na słonecznej rabacie zeby nie rzec wrzosowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 14.06.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 dziękuję wszystkim za odpowiedzi . chociaż nie po mojej myśli ale nie znam się zupełnie, więc wezmę sobie rady Wasze do serca. Większość się na wrzosach skupiła a ja uparta na niezapominajki może ktoś ma jakiś pomysł, żeby posadzić niezapominajki, które będą kwitły wiosną i przemieszać je z czymś co będzie kwitło jesienią , albo ładnie wyglądało cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Przecież napisałam z czym przemieszać niezapominajki wśród tych iglaków :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 15.06.2010 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Czytałam Twoją odpowiedź i dziękuję za te propozycje, ale może nie zostałam zrozumiana i ponawiając pytanie doprecyzowałam, że chodzi mi o rośliny , które KWITNĄ JESIENIĄ z Twoich propozycji tylko astry kwitną w tym czasie. niezapominajki dalej rozkwitnięte mam i jeszcze troszke będą kwitły, nie chce uzupełniać ich kwiatkami kwitnącymi w tym samym czasie tylko właśnie jesienią, żeby ta część ogródka była ładna cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 no to jeszcze zimowity pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts