sly1234 31.01.2014 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 ja mam rekuperator, a moi sąsiedzi lubią spalić byle co. Najczęściej problem jest przy powrocie do pracy, w drodze z auta do domu człowiek zastanowił się gdzie był rozum kiedy wybierało się tą działkę. Ale w domu zero smrodu. Kilka razy się zdarzyło wyczuć wieczorem jakiś smrodek ale było to naprawdę sporadycznie. A gdy sąsiedzi palili liście, to wyłączyłem rekuperator. na pewno smrodliwi sąsiedzi są argumentem za WM, jednak kilka filtrów po drodze to powietrze spotka. jezeli macie pewnosc ze sasiad pali jakies odpady to tylko wołac służby . niech ich drecza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.01.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 ja mam rekuperator, a moi sąsiedzi lubią spalić byle co. Najczęściej problem jest przy powrocie do pracy, w drodze z auta do domu człowiek zastanowił się gdzie był rozum kiedy wybierało się tą działkę. Ale w domu zero smrodu. Kilka razy się zdarzyło wyczuć wieczorem jakiś smrodek ale było to naprawdę sporadycznie. A gdy sąsiedzi palili liście, to wyłączyłem rekuperator. na pewno smrodliwi sąsiedzi są argumentem za WM, jednak kilka filtrów po drodze to powietrze spotka. Zamokną i zamarzną Panu kanały... uszkodzić się może centrala - nie należy wyłączać reku przy mrozach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 31.01.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ze smutkiem śledzę ten temat. Za chwilę będę miał ten sam problem bo zamierzam wykonać WM a w okolicy palaczy byle czym niestety nie brakuje. Nie widzę sensu podejmowania w tym wątku tematu czy WM się opłaca, czy wykonać, a może w ogóle nie wentylować domu, czy.... NIE O TO CHODZI!!! Dziwi mnie fakt, że niektórzy "doradcy" na tym forum wręcz wyśmiewają temat a nie jest tu do śmiechu. Może jak mieszkacie na osiedlach czy wsiach gdzie wszyscy ogrzewają domy np. gazem to nie rozumiecie problemu i jest on Wan odległy ale co zrobić jeśli śmierdzi palonym plastikiem lub "duszonym" węglem? Ważne są kwestie: Jak zminimalizować dotarcie tych trucizn do własnego domu? Czy filtry węglowe załatwią sprawę, może wyjściem z sytuacji jest włączanie / wyłączanie reku (ale przecież chcemy wentylować) itd itp. Tu jest meritum. Z mojej wiedzy nie prawdą jest że palenie śmieci jest nieszkodliwe jak to opisał ktoś wyżej. Wystarczy w przeglądarkę wpisać "nie pal śmieci". Aż strach myśleć co wtedy wdychamy. W domowych piecach jest za mała temperatura żeby zneutralizować trujące związki jak to ma miejsce w odpowiednich spalarniach. Mam nadzieję, że niektórzy specjaliści wykażą trochę pokory nad tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.01.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 WM mechaniczna ma tę przewagę, że można wybrać czerpnię i założyć filtry. Brak wentylacji nie jest lekarstwem na smród. To jak psiukanie odświeżaczem w niewentylowanym wc czy dezodorant zamiast prysznica. Palenie śmieci... najgorsze jest spalanie w niskiej temperaturze opakowań typu PET - za spalanie plastikowych opakowań w domowych kotłowniach - prawo przewiduje kary więzienia ! Dlatego warto chronić rodzinę przed "ciemnym dymem z komina" i dzwonić na policję. Jeżeli to nie skutkuje, policja nie zawsze musi się doniesieniem zająć, należy złożyć odpowiednie pismo w prokuraturze. Dostajemy wtedy nr sprawy. Prokuratura - przekaże sprawę policji i wtedy ta musi się tym zająć i prokuraturze odpowiedzieć. Sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 31.01.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 ja mam rekuperator, a moi sąsiedzi lubią spalić byle co. Najczęściej problem jest przy powrocie do pracy, w drodze z auta do domu człowiek zastanowił się gdzie był rozum kiedy wybierało się tą działkę. Ostatnio doszedłem do tego samego wniosku :/ Żeby było śmieszniej chodzę tą drogą 20 lat. Ale to chyba wynika ze świadomości której się nabiera z upływem czasu. Kiedyś dym mi nie przeszkadzał, teraz irytuje. Ale w domu zero smrodu. Kilka razy się zdarzyło wyczuć wieczorem jakiś smrodek ale było to naprawdę sporadycznie. A gdy sąsiedzi palili liście, to wyłączyłem rekuperator. na pewno smrodliwi sąsiedzi są argumentem za WM, jednak kilka filtrów po drodze to powietrze spotka. Takie mam małe pocieszenie: od kiedy pojawiły się silne mrozy to praktycznie nie ma smrodu. Czyste i rześkie powietrze. Nie wiem czy to wynika z tego, ze ciepły dym od razu ucieka w górę i nie snuje się między domami czy może z tego, że przy -15 śmieci już nie wystarczają, tylko trzeba załadować trochę dobrego węgla :/ Tak czy siak dzięki za udział w dyskusji i za w miarę pocieszające wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 18.11.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Rekuperator zaciąga spaliny z komina sąsiada. Pali on w kominku - używa tego jako CO. Drewno jest prawdopodobnie mokre, bo spala to, co pociął świeże wiosną, a wg mojej wiedzy drewno powinno się suszyć min. 18 miesięcy. Spaliny idą w dół smrodząc na okolicę. Inni nie narzekają, bo nie mają reku i zamknięte okna. Ma oczywiście też drugi kocioł na ekogroszek, ale wg niego, "za dużo mu spala" i kominek jest traktowany jako regularne CO. Nie obchodzi go to, że nas truje. Przed popchnięciem sprawy do gminy, chcę spróbować innych środków. Przed nagrzewnicą GWC mam wstępny filtr kasetowy - jest tam standardowa włóknina EU4 oraz doszyta mata węglowa (jak do okapów kuchennych). W rekuperatorze na dolocie w kasecie mam włókninę EU4 oraz 2 warstwy tej maty węglowej (jak niżej) - sposób umieszczenia załącznika przypadkowy Smród i tak przechodzi przez to - naturalnie śmierdzi w domu mniej niż na zewnątrz. Na ironię, z drugiej strony domu, świeże powietrze... 1. Czy mogę zastosować inny filtr węglowy? Jaki? nydar kiedyś proponował filtr jak do pochłaniaczy dymu papierosowego, ale wymiarowo nie wejdzie do rekuperatora. Reku to Renovent Brink Medium. 2. Czy rekuperator może być okresowo wyłączany? Mam odpowiedni sterownik, na którym mógłbym to zrealizować. Wiem, że zimą może spowodować to jednak kłopoty z zawilgoceniem kanałów. Generalnie reku teraz chodzi 24h/dobę. Edytowane 18 Listopada 2014 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Rekuperator zaciąga spaliny z komina sąsiada. Pali on w kominku - używa tego jako CO. Drewno jest prawdopodobnie mokre, bo spala to, co pociął świeże wiosną, a wg mojej wiedzy drewno powinno się suszyć min. 18 miesięcy. Spaliny idą w dół smrodząc na okolicę. Inni nie narzekają, bo nie mają reku i zamknięte okna. Przed nagrzewnicą GWC mam wstępny filtr kasetowy - jest tam standardowa włóknina EU4 oraz doszyta mata węglowa (jak do okapów kuchennych). W rekuperatorze na dolocie w kasecie mam włókninę EU4 oraz 2 warstwy tej maty węglowej. Smród i tak przechodzi przez to. 1. Czy mogę zastosować inny filtr węglowy? Jaki? nydar kiedyś proponował filtr jak do pochłaniaczy dymu papierosowego, ale wymiarowo nie wejdzie do rekuperatora. Reku to Renovent Brink Medium. 2. Czy rekuperator może być okresowo wyłączany? Mam odpowiedni sterownik, na którym mógłbym to zrealizować. Wiem, że zimą może spowodować to jednak kłopoty z zawilgoceniem kanałów. Generalnie reku teraz chodzi 24h/dobę. Nie można zimą wyłączać centrali! Poza tym, jaką wentylację byśmy nie mieli, bierze ona powietrze z zewnątrz. Naturalna wentylacja, bez najmniejszego filtrowania. Najlepszy sposobem jest eliminacja komina lub sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 18.11.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Nie wyłączać 'zimą' czy 'podczas mrozów'? Przecież aktualnie jest +5*C, a do tego jest wciąż jesień Kanały leżą na poddaszu, przykryte od góry ok. 30 cm wełny mineralnej. Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Edytowane 18 Listopada 2014 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 18.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Rekuperator zaciąga spaliny z komina sąsiada. Pali on w kominku - używa tego jako CO. Drewno jest prawdopodobnie mokre, bo spala to, co pociął świeże wiosną, a wg mojej wiedzy drewno powinno się suszyć min. 18 miesięcy. Spaliny idą w dół smrodząc na okolicę. Inni nie narzekają, bo nie mają reku i zamknięte okna. Ma oczywiście też drugi kocioł na ekogroszek, ale wg niego, "za dużo mu spala" i kominek jest traktowany jako regularne CO. Nie obchodzi go to, że nas truje. Przed popchnięciem sprawy do gminy, chcę spróbować innych środków. Przed nagrzewnicą GWC mam wstępny filtr kasetowy - jest tam standardowa włóknina EU4 oraz doszyta mata węglowa (jak do okapów kuchennych). W rekuperatorze na dolocie w kasecie mam włókninę EU4 oraz 2 warstwy tej maty węglowej (jak niżej) - sposób umieszczenia załącznika przypadkowy [ATTACH=CONFIG]289654[/ATTACH] Smród i tak przechodzi przez to - naturalnie śmierdzi w domu mniej niż na zewnątrz. Na ironię, z drugiej strony domu, świeże powietrze... 1. Czy mogę zastosować inny filtr węglowy? Jaki? nydar kiedyś proponował filtr jak do pochłaniaczy dymu papierosowego, ale wymiarowo nie wejdzie do rekuperatora. Reku to Renovent Brink Medium. 2. Czy rekuperator może być okresowo wyłączany? Mam odpowiedni sterownik, na którym mógłbym to zrealizować. Wiem, że zimą może spowodować to jednak kłopoty z zawilgoceniem kanałów. Generalnie reku teraz chodzi 24h/dobę. W motoryzacji używa się filtrów pochłaniających substancje toksyczne, również lakiernicy mają specjalne maski z filtrami. Gdyby dostać u jakiegoś producenta/dostawcy takich filtrów włókninę? Wtedy wszystko co szkodliwe zostałoby na takim filtrze, a na filtrze G4 cała reszta. Jedyne co mogłoby pozostać to zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 filtr węglowy. Ja zmianiałam miejsce poboru powietrza na takie w którym mniejsza szansa na zaciąganie dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja zabetonowałem kominy. 100% skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja zabetonowałem kominy. 100% skuteczne.Sąsiadowi. Gieniusz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 a ja nie mam kominów i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.11.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Sąsiadowi. Gieniusz! Jak połączysz, to : Ja zabetonowałem kominy. 100% skuteczne. z tym : Najlepszy sposobem jest eliminacja komina lub sąsiada. To prawda może być bardziej makabryczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Jak połączysz, to : z tym : To prawda może być bardziej makabryczna .Zjadł go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.11.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Oj tam, zaraz zjadł... zabetonował w kominie, po prostu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 zabetonował komin i udusił czadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 a ja nie mam kominów i co teraz?Ja też nie mam, podobnie jak budowlany_laik. Niestety wszyscy nasi sąsiedzi mają kominy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.11.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 pokusiłbym sie o zrobienie filtra z węgla aktywowanego. Tutaj powinni dobrać odpowiedni typ. I sprzedać. Filtracja polega na przepuszczeniu powietrza przez złoże wegla. Czyli skrzynkę zasypaną węglem.http://www.wegiel-aktywny.pl/component/option,com_virtuemart/page,shop.browse/category_id,4/Itemid,31/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.11.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Tak trochę chyba w temacie...Ogłoszenie z Gratki. Cytuję- po literkach:Ścinki flauszu, poliestru, ocieplacza- 100% węgiel oddam, 512-100-...Aktualne:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts