duduś 12.06.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Czy prawdą jest że berberysy o żółtej barwie nie mogą rosnąć w pełnym słońcu ( pełnym? - jeżeli jest ono do 17 to za długo dla nich ? ) i że muszą mieć żyzną glebę ( zawsze słyszałam że berberysy są mało wymagające) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 13.06.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 To prawda.Miałam właśnie berberys o żółtej barwie który rósł w pełnym słońcu.Liście miał poparzone. Przesadziłam go w miejsce cieniste i rośnie super. Berberysy nie wymagają żyznej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 21.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 To zależy który - "Aurea" może ulec poparzeniu ale "Maria" lubi stanowiska słoneczne i na takich ładnie się wybarwia - oba mają żółte liście. Nie muszą miec szczególnie żyznej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 22.06.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Cha! I ja mam problem, choć znam wymagania obu odmian - kiedyś będzie głęboki cień ale teraz to patelnia (choć powoli zarasta) i nie wiem, który wsadzić i tak już chodzę od tygodnia i myślę... Może wsadzę jakiś żółty iglak znoszący skrajności. Tylko czy taki istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 A może po prostu za te 20 lat przebudujesz ogród? Berberys to tani krzew - najwyżej go przesadzisz lub usuniesz. Nie można myśleć o ogrodzie jako skończonym elemencie, takim jak dom. Ogród z każdym rokiem wygląda inaczej i trzeba na bieżąco go przebudowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 22.06.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Ot i cała prawda na stresy ogrodowe. Ja już to mam we krwi i żyje mi się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 23.06.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Ja mam żółte berberysy, ale nie wiem jaka to odmiana. Rosą w półcieniu, mają słońce przez pół dnia. Przebarwiają się pięknie.Wcześniej rosły w cieniu (pod drzewem) i marnie się przebarwiały. Drzewo zostało wycięte i rośliny się teraz pięknie prezentują. Rosną w ciężkiej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 24.06.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 A może po prostu za te 20 lat przebudujesz ogród? Berberys to tani krzew - najwyżej go przesadzisz lub usuniesz. Nie można myśleć o ogrodzie jako skończonym elemencie, takim jak dom. Ogród z każdym rokiem wygląda inaczej i trzeba na bieżąco go przebudowywać. No i chyba trzeba zmienić podejście Ciągle bowiem wyczekuję końca porównując ogródek właśnie do wnętrz. Chyba stąd moje rozczarowanie. Podświadomie czekam kiedy będzie w końcu to "chłop śpi...." I nawet nie chodzi o robotę ale o ten brak efektu finalnego ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 24.06.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 u mnie "Maria"rośnie w pełnym słońcu i jest super-żółta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts