Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a to sie wtedy wydawało, ze na p+w bedzie stabilniejsze i wogóle mniej mostków, mniej zabawy i szybciej. A tu guzik. Szczeliny pionowe powinny byc robione na dobrym kleju jak i poziome. Sciana szczelniejsza i stabilniejsza, zwłaszcza ze i tak cegły na p+w nie są nalezycie dociskane do siebie na budowach, a te całe pióra to nie są az takie uczciwe jak sobie je wyobrazałam
https://forum.murator.pl/topic/144213-u-efilo/page/12/#findComment-4168343

ludzie dzieki ze tu jestescie.... no wlasnie tak to jest ze ponoc "pierwszy dom dla wroga.....itd"

no wlasnie mi sie tez wydawalo ze jak pioro i wpust to lepiej, mniej mostkow termicznych itd... tyko wiecie co mnie jeszce martwi , to ze ten koles ktory ma nam to robic buduje caly czas z ceramiki,(wiem ze jest porzadny, uczciwy i naprawde mozna mu zaufac- budowal u meza sistry i tez budowali na odleglosc i naprewde go polecaja) jak mu mowilismy ze my bedziemy chciec prawdopodobnie z innego materialu, to mowi ze bez sensu, ze ceramika jest najlepsza i jak on to powiedzial "przyjazna czlowiekowi", oczywiscie on to moze zrobic jak chcemy z silki ..........ale czy silki nie powienien klasc ktos kto umie to robic, czytalam ze trudno jest znalesc kogos kto kladzie silke na zaprwe klejowa i trzeba to umiec zrobic a jak ma to klasc ktos kto tego nie robil to lepiej zeby w ogole tego nie robil..

Efilko przepraszam ze zasmiecam ci komenty moimi silkami ale wy jestescie tak pomocni...... to dzieki wlasnie tym komentarza czlowiek moze budowac dom z jak najmniejszymi bledami :-)

https://forum.murator.pl/topic/144213-u-efilo/page/12/#findComment-4168435

W przypadku silikatów martwienie się o mostki termiczne ma taki sam sens, jak na tonącym "Titanicu", ze zrobiło się chłodniej.

Przecież silikaty to jeden wielki mostek cieplny! Ściany jednowarstwowej z tego nie zbudujecie. Silikat trzeba ocieplić. W związku z powyższym nie ma znaczenia, czy ściana jest murowana czy na wpusty, czy na zaprawie ciepłochronnej czy nie. I tak izolacją przy silikatach jest wyłącznie styropian lub wełna. I dopiero układając izolację warto martwić się o to czy jest na wpust, czy jest prosto, czy nie ma szczelin, czy właściwie nałożono klej.

Martwienie się o mostki podczas samego murowania ma sens jedynie przy ścianach jednowarstwowych - a takich z silikatów się nie buduje.

Co do płyty - na zwartych rzutach budynków i piaszczystej glebie lekka (!) płyta fundamentowa (to coś innego od klasycznej płyty fundamentowej) może wyjść taniej niż klasyczne ławy.

A co do mitu o "przyjazności" ceramiki - proszę porównać promieniotwórczość cegły i silikatu.

https://forum.murator.pl/topic/144213-u-efilo/page/12/#findComment-4168548

matalim

czy na p+w czy na spoinę pionową - myślę że zdecydujesz z majstrem - ja nie widzę różnicy. ale może dziewczyny po szkoleniu napiszą dlaczego spoina jest lepsza - - czym różni się dom ze ścianą na p+w od takiego tradycyjnego

co do tego że majster buduje ceramiką - tak jak pisalam wczesniej - silikaty są cieżkie i trzeba się nanosić więc się nie dziwię że wolałby ceramikę. co do jego umiejętności - jak potrafi ceramiką to tym bardziej wyjdzie mu silikatami.

no i elfir ma rację. niestety cegła, a w tym ceramika nigdy nie będzie tak zdrowa jak silikaty.

https://forum.murator.pl/topic/144213-u-efilo/page/12/#findComment-4168658