Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, chcialam sie przywitac , ogladam twoj domek juz hoho, sama jestem dopier na etapie projektu( indywidualny) ale chcielismy z jeszcze w tym roku ruszyc z fundamentami. uwielbiam do ciebie zagladac zawsz jakies superackie pomysly dajesz :-)

szkoda mi bardzo ja pewnie wszystkim tych wszystkich stron... no alw coz,

tak przy okazji kilka pytan takich narazie z budowy bo o wykanczaniu to nawet jeszce nie marze

z czego budowaliscie dom? o ile dobrze kojarze to bylo to cos bialego wiec nie ceramika. silka? gazbeton? i co sklonilo ku tej decyzji, aha a fundamenty macie zwykle czy plyte ? pozdrawiam i tak jak wszyscy plis........... wklej zdjecia domku wew..

cześć matalim

mnie komentarzy nie żal bo komu by sie chcialo przez nie przebijac raz jeszcze :)

dom wybudowany z silki. współczuje konieczności decyzji bo czytanie o 'wyższości świąt' jest męczące :)

'za' przemówiło to co zwykle - zdrowe, dobra akustyka, grzyb sie nie ima, duża akumulacja cieplna, brak mostków cieplnych, łatwość montażu rzeczy ciężkich itd ale pewnie znacie juz to na pamięć.

fundamenty mamy zwykłe mimo że była rekomendacja płyty ze względu na badania geologiczne. jak później pokazała praktyka to był strzał w dziesiątke. wszelkie przeróbki instalacji przebiegających pod płytą to masakra

Edytowane przez efilo

hej,

no wiem nic mi nie mow, juz swira od tego dostajemy, jedni chwala to, drudzy to i tak w kolko.... ale wlasnie o tej silce tez myslelismy.... czyli mowisz ze jak masz silke to nie musisz miec plyty? bo jak komus cos o ty mowie to kazdy " o to jak z silki to musisz miec plyte bo to ciezki material..."a latwo sie to kladzie- jakie opinie?

pytam bo boimy sie tez tego ze niestety bedziemy budowac dom "na odleglosc" , no moze nie caly ale wiekszosc.. i zeby czesem ktos tego nie spitolil..

przyznam ze to forum mnie tak wciagnelo ze wstaje rano robie kawe i czytam.... juz mam chyba jakas obsesje ( tak maz twierdzi ;-) ale jak tu nie miec jak tylko czekam az jakies foteczki wkleisz. . zazdroszcze ze juz sobie mieszkacie, my jeszce nie zaczynalismy a ja chce juz sofy kupowac :-)- taka fajna promocja ( tylko nie wiem jak z Irlandii by to sciagnac :-)

pozdrawiam

matalim

jak na odległość to tym bardziej polecam silke. poza tym że można ją połozyc krzywo (jak każdy inny materiał) to raczej błędów się nie narobi. w przeciwienstwie do murów ciepłochronnych jak ci golo walnie zamiast 0,5mm zaprawy 0,5 cm ;) to nic sie wielkiego poza zuzyciem zaprawy nie stanie. w przypadku materiałów ciepłych każda taka niedoróbka składa sie na sume mostków cieplnych obniżających 'ekonomiczność' budynku.

o płycie jako wymogu nigdy w życiu nie słyszałam a czytałam dwa lata o materiałach na dom zanim podjęliśmy decyzję. fakt to ciężki materiał i nie można go ciąć nożyczkami do paznokci jak suporeksu więc na pewno jest trudniejszy w tym znaczeniu do położenia. ale to Tobie ma sie dobrze mieszkać a nie majstrowi lekko nosic prawda?

wielkie dzieki, chyba tak zrobimy silka i sama lawa a nie plyta( bo to tez koszta wieksze sa), a wentylacje mech macie?jak sie sprawuje? dom w ogole ile metrow ? przepraszam ze tak pytam pewnie byla mowa wzesniej ale skoro "wczesniej" zniknelo to mam usprawiedliwienie:-) dziewczyny zobaczcie na godzine co ja tu jeszcze robie, dobranoc