Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a to sie wtedy wydawało, ze na p+w bedzie stabilniejsze i wogóle mniej mostków, mniej zabawy i szybciej. A tu guzik. Szczeliny pionowe powinny byc robione na dobrym kleju jak i poziome. Sciana szczelniejsza i stabilniejsza, zwłaszcza ze i tak cegły na p+w nie są nalezycie dociskane do siebie na budowach, a te całe pióra to nie są az takie uczciwe jak sobie je wyobrazałam

ludzie dzieki ze tu jestescie.... no wlasnie tak to jest ze ponoc "pierwszy dom dla wroga.....itd"

no wlasnie mi sie tez wydawalo ze jak pioro i wpust to lepiej, mniej mostkow termicznych itd... tyko wiecie co mnie jeszce martwi , to ze ten koles ktory ma nam to robic buduje caly czas z ceramiki,(wiem ze jest porzadny, uczciwy i naprawde mozna mu zaufac- budowal u meza sistry i tez budowali na odleglosc i naprewde go polecaja) jak mu mowilismy ze my bedziemy chciec prawdopodobnie z innego materialu, to mowi ze bez sensu, ze ceramika jest najlepsza i jak on to powiedzial "przyjazna czlowiekowi", oczywiscie on to moze zrobic jak chcemy z silki ..........ale czy silki nie powienien klasc ktos kto umie to robic, czytalam ze trudno jest znalesc kogos kto kladzie silke na zaprwe klejowa i trzeba to umiec zrobic a jak ma to klasc ktos kto tego nie robil to lepiej zeby w ogole tego nie robil..

Efilko przepraszam ze zasmiecam ci komenty moimi silkami ale wy jestescie tak pomocni...... to dzieki wlasnie tym komentarza czlowiek moze budowac dom z jak najmniejszymi bledami :-)

W przypadku silikatów martwienie się o mostki termiczne ma taki sam sens, jak na tonącym "Titanicu", ze zrobiło się chłodniej.

Przecież silikaty to jeden wielki mostek cieplny! Ściany jednowarstwowej z tego nie zbudujecie. Silikat trzeba ocieplić. W związku z powyższym nie ma znaczenia, czy ściana jest murowana czy na wpusty, czy na zaprawie ciepłochronnej czy nie. I tak izolacją przy silikatach jest wyłącznie styropian lub wełna. I dopiero układając izolację warto martwić się o to czy jest na wpust, czy jest prosto, czy nie ma szczelin, czy właściwie nałożono klej.

Martwienie się o mostki podczas samego murowania ma sens jedynie przy ścianach jednowarstwowych - a takich z silikatów się nie buduje.

Co do płyty - na zwartych rzutach budynków i piaszczystej glebie lekka (!) płyta fundamentowa (to coś innego od klasycznej płyty fundamentowej) może wyjść taniej niż klasyczne ławy.

A co do mitu o "przyjazności" ceramiki - proszę porównać promieniotwórczość cegły i silikatu.

matalim

czy na p+w czy na spoinę pionową - myślę że zdecydujesz z majstrem - ja nie widzę różnicy. ale może dziewczyny po szkoleniu napiszą dlaczego spoina jest lepsza - - czym różni się dom ze ścianą na p+w od takiego tradycyjnego

co do tego że majster buduje ceramiką - tak jak pisalam wczesniej - silikaty są cieżkie i trzeba się nanosić więc się nie dziwię że wolałby ceramikę. co do jego umiejętności - jak potrafi ceramiką to tym bardziej wyjdzie mu silikatami.

no i elfir ma rację. niestety cegła, a w tym ceramika nigdy nie będzie tak zdrowa jak silikaty.