Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

Wycinka dla osoby prywatnej jest zawsze za darmo po uzyskaniu zezwolenia.

Zezwolenie warunkowane jest zdrowotnością drzewa i bezpieczeństwem ludzi. Pięknego dębu rosnącego na środku działki w oddaleniu od domu nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoli wyciąć.

Tylko wycinanie bez zezwolenia skutkuje karą rzędu tysięcy złotych.

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir no własnie cały zonk polega na tym że nie zawsze za darmo dla osoby prywatnej:( jeśli np miałaś działkę która nie była przeznaczona w planie zagospodarowania do zabudowy i urosły Ci na niej samosiejki i są już konkretnymi drzewkami a teraz zmienili plan i działka jest dopuszczona do zabudowy to żeby wyciąć drzewka już niestety musisz zapłacić za wycinkę takie przepisy

wu - poczytaj przepisy i nie ucz dziada jak charkać :)

Osoby fizyczne są zwolnione z opłaty środowiskowej.

Opłatę wnoszą jedynie podmioty gospodarcze.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Ustawa o ochronie przyrody

Art. 83.

1. Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, z zastrzeżeniem

ust. 2, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo

prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeżeli posiadacz nieruchomości

nie jest właścicielem - do wniosku dołącza się zgodę jej właściciela.

2. Zezwolenie na usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości wpisanej

do rejestru zabytków wydaje wojewódzki konserwator zabytków.

Art. 86.

1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:

(...)

2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane

z prowadzeniem działalności gospodarczej;

3) jeżeli usunięcie jest związane z odnową i pielęgnacją drzew rosnących na

terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków;

4) które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach

budowlanych;

(...)

7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w

miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;

(,,,)

9) które obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie, z przyczyn niezależnych

od posiadacza nieruchomości;

10) topoli o obwodzie pnia powyżej 100 cm, mierzonego na wysokości 130 cm,

nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym

sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków;

Elfir nie kwestionując Twojej wiedzy i umiejętności wybacz ale czytanie przepisów to mój chleb powszedni i uwierz mi robię to nagminnie i z dużą dozą uwagi;)

art 86 ust 1 pkt 7 powołanej przez Ciebie ustawy:

Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:

7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w

miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;

więc prawidłowo podałam że jeśli niedawno przeznaczyli Twoją nieruchomość do zabudowy a drzewa miają ponad 5 lat to niestety ponosisz opłatę za ich wycinkę

i nie zarzucaj pochopnie komuś wprowadzania ludzi w błąd;)

A przeczyłaś pkt 2 art 86?

Bo widzę że czytasz, ale wybiórczo.

pkt 7 dotyczy deweloperów - a więc podmioty gospodarcze.

pkt 2 dotyczy osób które posiadają działkę nie przeznaczoną pod cele gospodarcze. Budowa własnego domu jednorodzinnego NIE JEST działalnością gospodarczą. To samo zagospodarowanie ogrodu.

Wprowadzasz ludzi w błąd i jeszcze się przy tym upierasz. Podaj JAKIKOLWIEK przykład osoby fizycznej, która po uzyskaniu pozwolenia musiała coś płacić.

Tyle razy miałam do czynienia z Wydziałem Ochrony Środowiska w Poznaniu, że znam procedury na pamięć.

Mam nadzieję, że w swojej pracy jednak bardziej sie przykładasz do czytania wszystkich punktów ustaw :>

Edytowane przez Elfir

Dziewczyny.... zamieszalyscie mi....;)

...zezwolenie jest za darmo, ale wycinka po uzyskaniu zezwolenia (chodzi mi o fizyczne wyrabanie drzewa) juz nie jest...ja za zezwolenie nie zaplacilam, ale prywatnemu drwalowi/firmie wycinajacej drzewo juz musialam zaplacic....czy wycinka tez jest za darmo?

Maja

Nie. Tylko zezwolenie udzielane jest bezpłatnie .

Trudno, by na twojej działce, ktoś fundował ci wycinanie Twoich własnych drzew. :D

http://prawo.gazetaprawna.pl/porady/16693,kiedy_trzeba_uzyskac_zezwolenie_na_wyciecie_drzew_lub_krzewow.html

Elfir zupełnie nie rozumiem Twojego agresywnego i napastliwego tonu wobec mnie może jesteś najlepszym ogrodnikiem na forum ale niekoniecznie wykazujesz się znajomoscią prawa i to że miałas do czynienia z Wydziałem Ochrony Środowiska w Poznaniu nie oznacza że wiesz już wszystko

jeśli już to Ty czytasz wybiórczo i to Ty wprowadzasz pewną część czytających w błąd

trzeba przeczytać cały przepis żeby wiedziec który punkt zastosować

owszem pkt drugi art 86 stanowi że nie pobiera się opłat za usunięcie drzew na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane

z prowadzeniem działalności gospodarczej ale zanim wydasz taką decyzje pochylasz się uprzejmie nad punktem 7 tegoż artykułu i sprawdzasz kiedy działka została przeznaczona w planie zagospodarowania na cele budowlane

i żeby wydac decyzję zgodną z prawem rozpatrujesz te dwa punkty łącznie bo owszem na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej wycinka jest za darmo ale pod warunkiem że mówiac obrazowo drzewa na Twojej działce są młodsze niż przeznaczenie jej w planie do zabudowy

czyli jeszcze bardziej obrazowo

od np lat 80-tych Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy, wyrosły Ci na niej samosiejki które mają powiedzmy 10 lat - wycinka za darmo

od np 2006 r. Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy ale samosiejki wyrosły Ci na niej w 2000 r. czyli przed dopuszczeniem w planie do zabudowy - zezwolenie na wycinkę podlega stosownej opłacie

od np 2006 r. Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy ale samosiejki wyrosły Ci na niej w 2000 r. czyli przed dopuszczeniem w planie do zabudowy - zezwolenie na wycinkę podlega stosownej opłacie

Wunia, nie masz racji

wycinałam drzewa, które miały duuużo więcej niż 5 lat i nie płaciłam nic

działka była odralniana

drzewa wyrosły na niej wczesniej

Wu

Nadal się mylisz i zdumiewa mnie fakt, że podobno pracujesz "w przepisach".

I nadal wprowadzasz ludzi w błąd. Świadczą o tym przykłady podane przez inne użytkowniczki - żadna z nich nie miała obowiązku płacić za uzyskanie zgody.

Bo jest wydawana bezpłatnie osobom fizycznym, jeśli działka nie jest przeznaczona na działalność gospodarczą.

Nigdy nie miałam problem z uzyskaniem zgody na uzasadnioną (czyli nie pasowało w projekcie zagospodarowania zieleni) wycinkę drzewa, które wyrosło przed przekształceniem działki w budowlaną - przykład mam w tej chwili "na warsztacie", gdzie przeprowadzałam wycinkę lasku brzozowego (ok 30 -letniego) w dzielnicy, której jeszcze 30 lat temu nie było na planach miasta, nie mówiąc o działkach budowlanych.

Wycinałam też drzewa rosnące na działkach nieruchomości, którymi zarządzałam swego czasu.

Jeśli w przepisach jest napisane ze coś jest zwolnione na zasadach określonych poniżej to te zasady się nie łączy (tak, jak Ty chcesz połączyć ustęp 2 z ustępem 7), ale każde bierze osobno - czyli obowiązuje albo ustęp 2 albo 7. Na zajęciach z prawa z zakresu nieruchomości zwracano nam szczególnie na to uwagę - że nie należy sobie nadinterpretowywać, gdyż przepisy są zawsze jasne i jednoznaczne. Jeśli nie jest to wyraźnie napisane, że ustęp 2 należy rozpatrywać łącznie z jakimś innym ustępem to się tego nie robi.

Z resztą - podawałam linka do artykułu w gazecie prawnej, który potwierdza to, co napisałam. Nie chciało mi się szukać więcej

Irmuś odralnianie działki a przeznaczenie jej w planie to dwie różne sytuacje

też miałam działkę dopuszczoną do zabudowy a jednak musiałam wyłączyć z produkcji rolnej część która została zabudowana, w tej chwili działki na terenie miast dopuszczone do zabudowy nie wymagają odrolnienia

z Elfir się kłócić nie będę niech zostanie w przeświadczeniu że ma rację ale może przeglądnie taki artykulik skoro tak lubi się na nie powoływać

http://samorzad.lex.pl/artykul-dodano/572,

spokój mi tu ;)

obie panie mają do czynienia z tymi przepisami na codzień stąd zapewne to przerzucanie argumentami

sprawdzę też na sobie. :D

na szczeście wusia pracuje w innej miejscowości. oby moi urzędnicy nie podzielali tej wersji bo oczywiscie nasze drzewa są starsze od gminy ;)