Elfir 03.08.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wycinka dla osoby prywatnej jest zawsze za darmo po uzyskaniu zezwolenia. Zezwolenie warunkowane jest zdrowotnością drzewa i bezpieczeństwem ludzi. Pięknego dębu rosnącego na środku działki w oddaleniu od domu nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoli wyciąć. Tylko wycinanie bez zezwolenia skutkuje karą rzędu tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluczmonia 03.08.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Efia ja tylko wpadłam na chwilkę. ja bez obrusu nie daje rady przy dwójce dzieci. Mój nie jest taki odlotowy jak Twój. super. gdzie Ty taki rzeczy kupujesz?Drwzi piekne. no i kiedy do mnie wpdaniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.08.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Elfir no własnie cały zonk polega na tym że nie zawsze za darmo dla osoby prywatnej:( jeśli np miałaś działkę która nie była przeznaczona w planie zagospodarowania do zabudowy i urosły Ci na niej samosiejki i są już konkretnymi drzewkami a teraz zmienili plan i działka jest dopuszczona do zabudowy to żeby wyciąć drzewka już niestety musisz zapłacić za wycinkę takie przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 wu - poczytaj przepisy i nie ucz dziada jak charkać Osoby fizyczne są zwolnione z opłaty środowiskowej. Opłatę wnoszą jedynie podmioty gospodarcze. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ustawa o ochronie przyrody Art. 83. 1. Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, z zastrzeżeniem ust. 2, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeżeli posiadacz nieruchomości nie jest właścicielem - do wniosku dołącza się zgodę jej właściciela. 2. Zezwolenie na usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków wydaje wojewódzki konserwator zabytków. Art. 86. 1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew: (...) 2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej; 3) jeżeli usunięcie jest związane z odnową i pielęgnacją drzew rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków; 4) które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych; (...) 7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane; (,,,) 9) które obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie, z przyczyn niezależnych od posiadacza nieruchomości; 10) topoli o obwodzie pnia powyżej 100 cm, mierzonego na wysokości 130 cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Elfir nie kwestionując Twojej wiedzy i umiejętności wybacz ale czytanie przepisów to mój chleb powszedni i uwierz mi robię to nagminnie i z dużą dozą uwagi;) art 86 ust 1 pkt 7 powołanej przez Ciebie ustawy: Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew: 7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej wmiejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane; więc prawidłowo podałam że jeśli niedawno przeznaczyli Twoją nieruchomość do zabudowy a drzewa miają ponad 5 lat to niestety ponosisz opłatę za ich wycinkę i nie zarzucaj pochopnie komuś wprowadzania ludzi w błąd;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) A przeczyłaś pkt 2 art 86?Bo widzę że czytasz, ale wybiórczo. pkt 7 dotyczy deweloperów - a więc podmioty gospodarcze.pkt 2 dotyczy osób które posiadają działkę nie przeznaczoną pod cele gospodarcze. Budowa własnego domu jednorodzinnego NIE JEST działalnością gospodarczą. To samo zagospodarowanie ogrodu. Wprowadzasz ludzi w błąd i jeszcze się przy tym upierasz. Podaj JAKIKOLWIEK przykład osoby fizycznej, która po uzyskaniu pozwolenia musiała coś płacić. Tyle razy miałam do czynienia z Wydziałem Ochrony Środowiska w Poznaniu, że znam procedury na pamięć. Mam nadzieję, że w swojej pracy jednak bardziej sie przykładasz do czytania wszystkich punktów ustaw :> Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.08.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dziewczyny.... zamieszalyscie mi.... ...zezwolenie jest za darmo, ale wycinka po uzyskaniu zezwolenia (chodzi mi o fizyczne wyrabanie drzewa) juz nie jest...ja za zezwolenie nie zaplacilam, ale prywatnemu drwalowi/firmie wycinajacej drzewo juz musialam zaplacic....czy wycinka tez jest za darmo? Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Nie. Tylko zezwolenie udzielane jest bezpłatnie . Trudno, by na twojej działce, ktoś fundował ci wycinanie Twoich własnych drzew. http://prawo.gazetaprawna.pl/porady/16693,kiedy_trzeba_uzyskac_zezwolenie_na_wyciecie_drzew_lub_krzewow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.08.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 :D:D Tez tak myslalam, bo wydawalo mi sie to logiczne, ale zaczelam sie zastanawiac po przeczytaniu tego: Wycinka dla osoby prywatnej jest zawsze za darmo po uzyskaniu zezwolenia. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Odpisywałam na "rewelacje" wu i nie należy tego tekstu wyciągać z kontekstu całej rozmowy.Rozmowa była o opłatach za wycinkę. I w tym sensie wycinka jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.08.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Ja wycinałam drzewa u siebie, więc może z doswiadczenia powiem, że ja nie płaciłam za pozwolenie na wycięcie. Interpretowałam pzrepis tak jak Elfir i okazało się, zę słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Elfir zupełnie nie rozumiem Twojego agresywnego i napastliwego tonu wobec mnie może jesteś najlepszym ogrodnikiem na forum ale niekoniecznie wykazujesz się znajomoscią prawa i to że miałas do czynienia z Wydziałem Ochrony Środowiska w Poznaniu nie oznacza że wiesz już wszystko jeśli już to Ty czytasz wybiórczo i to Ty wprowadzasz pewną część czytających w błąd trzeba przeczytać cały przepis żeby wiedziec który punkt zastosować owszem pkt drugi art 86 stanowi że nie pobiera się opłat za usunięcie drzew na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązanez prowadzeniem działalności gospodarczej ale zanim wydasz taką decyzje pochylasz się uprzejmie nad punktem 7 tegoż artykułu i sprawdzasz kiedy działka została przeznaczona w planie zagospodarowania na cele budowlane i żeby wydac decyzję zgodną z prawem rozpatrujesz te dwa punkty łącznie bo owszem na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej wycinka jest za darmo ale pod warunkiem że mówiac obrazowo drzewa na Twojej działce są młodsze niż przeznaczenie jej w planie do zabudowy czyli jeszcze bardziej obrazowo od np lat 80-tych Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy, wyrosły Ci na niej samosiejki które mają powiedzmy 10 lat - wycinka za darmo od np 2006 r. Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy ale samosiejki wyrosły Ci na niej w 2000 r. czyli przed dopuszczeniem w planie do zabudowy - zezwolenie na wycinkę podlega stosownej opłacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 04.08.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 ja trochę się tutaj wpraszam:) bo Wy raczej stałe towarzystwo:) ale tak tu miło:) czasem Śląsko:) że chciałoby się zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 04.08.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Cześć Efi przyszłam się przywitać, a tu dziennika brak, szkoda fajnie sie pokazywłao M, jak pięknie u Was.jak się mieszka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.08.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 od np 2006 r. Twoja działka jest dopuszczona do zabudowy ale samosiejki wyrosły Ci na niej w 2000 r. czyli przed dopuszczeniem w planie do zabudowy - zezwolenie na wycinkę podlega stosownej opłacie Wunia, nie masz racji wycinałam drzewa, które miały duuużo więcej niż 5 lat i nie płaciłam nic działka była odralniana drzewa wyrosły na niej wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Wu Nadal się mylisz i zdumiewa mnie fakt, że podobno pracujesz "w przepisach". I nadal wprowadzasz ludzi w błąd. Świadczą o tym przykłady podane przez inne użytkowniczki - żadna z nich nie miała obowiązku płacić za uzyskanie zgody. Bo jest wydawana bezpłatnie osobom fizycznym, jeśli działka nie jest przeznaczona na działalność gospodarczą. Nigdy nie miałam problem z uzyskaniem zgody na uzasadnioną (czyli nie pasowało w projekcie zagospodarowania zieleni) wycinkę drzewa, które wyrosło przed przekształceniem działki w budowlaną - przykład mam w tej chwili "na warsztacie", gdzie przeprowadzałam wycinkę lasku brzozowego (ok 30 -letniego) w dzielnicy, której jeszcze 30 lat temu nie było na planach miasta, nie mówiąc o działkach budowlanych. Wycinałam też drzewa rosnące na działkach nieruchomości, którymi zarządzałam swego czasu. Jeśli w przepisach jest napisane ze coś jest zwolnione na zasadach określonych poniżej to te zasady się nie łączy (tak, jak Ty chcesz połączyć ustęp 2 z ustępem 7), ale każde bierze osobno - czyli obowiązuje albo ustęp 2 albo 7. Na zajęciach z prawa z zakresu nieruchomości zwracano nam szczególnie na to uwagę - że nie należy sobie nadinterpretowywać, gdyż przepisy są zawsze jasne i jednoznaczne. Jeśli nie jest to wyraźnie napisane, że ustęp 2 należy rozpatrywać łącznie z jakimś innym ustępem to się tego nie robi. Z resztą - podawałam linka do artykułu w gazecie prawnej, który potwierdza to, co napisałam. Nie chciało mi się szukać więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Irmuś odralnianie działki a przeznaczenie jej w planie to dwie różne sytuacje też miałam działkę dopuszczoną do zabudowy a jednak musiałam wyłączyć z produkcji rolnej część która została zabudowana, w tej chwili działki na terenie miast dopuszczone do zabudowy nie wymagają odrolnienia z Elfir się kłócić nie będę niech zostanie w przeświadczeniu że ma rację ale może przeglądnie taki artykulik skoro tak lubi się na nie powoływać http://samorzad.lex.pl/artykul-dodano/572, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.08.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 spokój mi tu obie panie mają do czynienia z tymi przepisami na codzień stąd zapewne to przerzucanie argumentami sprawdzę też na sobie. na szczeście wusia pracuje w innej miejscowości. oby moi urzędnicy nie podzielali tej wersji bo oczywiscie nasze drzewa są starsze od gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.08.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 witaj anutko zapraszam na stałe Bea nie było już nic ciekawego do pokazywania Mieszka się super. Żebyśmy jeszcze ogrodzenie mieli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Ewuś starsze od gminy może i są ale może plan był jeszcze wcześniej niż one;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts