Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U Efilo

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfirku

dziękuję za trzymanie ręki na pulsie

Z Konieczko i Szmitem już prowadziłam korespondencję - problem w tym że jeśli w ogóle są to albo sa bardzo niziutkie (40cm) albo szczepione na pniu, ale spróbuję jeszcze raz. Konieczko w ogóle nie ma ich na stanie.

Walaszczyk odpisał że wysokość 70-100 co by było po prostu rewelacyjnie ale po podrążeniu tematu okazało się że wyglądają tak:

http://img693.imageshack.us/img693/4697/p9201822resize.jpg

dla niezorientowanych poglądowe zdjęcie na murek (to dla Elfir bo jeszcze nie widziała co my tam zmajstrowaliśmy) i na przęsła które mają metr wysokości i ten metr jest dla nas najważniejszy jeśli chodzi o nasadzenia. więc półmetrowa dziura od spodu nas w żaden sposób nie urządza :(

http://img413.imageshack.us/img413/9153/murekzpotkiem.jpg

Elfir

prosze Cię napisz w czym ten grab jest taki lepszy od columnarisa? gęste listowie i powolny wzrost tak? naprawdę różnica jest aż tak istotna?

Edytowane przez efilo

Columnaris od Monument różni się tym, że pierwszy ma 10 m wysokości i 3-6 szerokości, drugi dorasta do 2 m i 1 szerokości.

Nie myślałaś by zamówić konkretne sadzonki w szkółce? Żeby wyprodukowali takie, jakie są potrzebne?

Te z gołym pniem są po prostu podkrzesane - starczy nie podkrzesywać.

One nie są podkrzesane. To podkładka

czasami sie zastanawiam czy ja jeszcze bede żyła jak one urosna ponad ten metrowy płotek ;)

wiem wiem - coś za coś.

znalazłam ok 20 sztuk 60cm. myślę że je ściągnę.

Edytowane przez efilo

nie wiem czy nie jest tak ze trzeba te prawa wykupic a jak nie to jest to wlasnoscia projektanta, podobnie chyab jest z projektami indywidualnymi ale moge sie mylic bo cos mi sie tylko obilo o uszy

jest tak, zę projektant nie moze projektu indywidualnego nagle zacząć budować jako powtarzalny, ale rojekt i wizualki są jego.

One nie są podkrzesane. To podkładka

czasami sie zastanawiam czy ja jeszcze bede żyła jak one urosna ponad ten metrowy płotek ;)

Niestety, ogród wyrabia cierpliwość.

Dlatego te żywotniki kolumnowe są tak popularne.

Myślę, że można byłoby posadzić klasycznego graba w sytuacji, gdyby na płocie zawiesić płyty z poliwęglanu lub akrylu (np. mlecznobiałe). Wówczas taki żywopłot cięłoby się tylko od góry i od strony twojego ogrodu, bo od sąsiadów rozrost gałązek hamowała by płyta.

W płytach można wiercić otworki bez problemów, więc dałoby się płytę przywiązać drutem do twojego płotu z siatki.

http://img94.imageshack.us/img94/574/guirey200901.jpg

hehe dobre :)

Elfir, widziałaś jak wygląda nasze ogrodzenie od strony sąsiada - zanim sie zacznie ma już z półtora metra wysokości. My sie zastanawiamy czy nam wyrazi zgode żeby na czas zimy, tymczasowo rozwinąc mate bambusową.

No nic, pogadamy zobaczymy. Ja jednak jestem za tą zwarta odmianą i jak mata przejdzie to po wczorajszej analizie jednak przyznaje Ci racje że gra jest warta świeczki. Zwłaszcza jak sobie pomyślę o przerastaniu gałęzi z columnarisa na strone sąsiada. Zabiliby nas