Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw kąpielowy - wątek zbiorczy

ECRU

Recommended Posts

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Reaktywuję wątek. Znów buduję dom, niechcący przy okazji wykopał się staw - na razie 30x11, ale jeszcze urośnie. Tyle potrzebowałem żwiry do wypełnienia fundamentów i obsypania domu dookoła. Ten staw będę musiał zaizolować. Myślę o matach bentonitowych. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? są rzeczywiście szczelne?

• 2 years później...
Reaktywuję wątek. Znów buduję dom, niechcący przy okazji wykopał się staw - na razie 30x11, ale jeszcze urośnie. Tyle potrzebowałem żwiry do wypełnienia fundamentów i obsypania domu dookoła.

A masz na niego projekt budowlany i pozwolenie? Bo dopóki go nie uszczelnisz, to jest to zwykły wykop i nikt Ci nic nie zrobi, nawet jeśli go zaleje woda gruntowa. Wykop nie jest obiektem budowlanym. Ale jeśli go uszczelnisz, to będzie to już obiekt budowlany wszelkimi tego konsekwencjami.

A jeśli nie masz pozwolenia, to szkoda ładować kasę w samowolę. Bo wystarczy jedno pismo od "życzliwego" i każą Ci go rozebrać, tzn przywrócić stan pierwotny.

nie są szczelne na 100 %, ale naturalny dopływ wody w podstaci deszczu wystarczy.

Z bentonitu chyba są strumyki wokoło blibliteki UW

Doprawdy wystarczy do utrzymania poziomu wody? :D

W wielu przypadkach "naturalny dopływ wody w postaci deszczu" nie wystarczy nawet by stan wody w lecie nie ulegał zmianie w postaci parowania, nie mówiąc już o stratach na przecieki. Problem ten dotyczy szczególnie stawów o dużym stosunku powierzchni do głębokości. Taki staw potrafi obniżyć poziom wody o pół metra lub więcej w czasie suszy. Jak dodasz do tego straty z sączenia do gruntu to może się okazać, że wahania poziomu wody będą jeszcze większe, co uniemożliwi utworzenie stabilnego ekosystemu. A co to oznacza w praktyce?

Wypłycenie => Wzrost temperatury wody => Zmniejszenie ilości tlenu + powstawanie "strefy bagiennej" w płytszej części zbiornika pozbawionej organizmów polujących na larwy komarów => Padanie ryb + komary w ogromnych ilościach :)

Gdy doprowadzę do stawu wodę z rynien, powinno tym bardziej wystarczyć. Gdy bywałem na terenie UW, nie było jeszcze strumyków (studiowałem na SGGW).

I oczywiście wniesie do stawu ogromną ilość zanieczyszczeń, które w okresach bezdeszczowych akumulują się na powierzchni dachu a następnie będą spłukiwane wraz z wodą do Twojego stawu. A zanieczyszczenia te to głównie pyłki roślin, rozmaite wyziewy z kominów itp itd. Jednym słowem przygotuj się na zakwity wody.

Z tymi stawami to skomplikowana kwestia jednak...czytałem w necie sporo i w końcu podpytałem siostrzenicę jak to wygląda w praktyce i wyszło na to że te strefy filtracyjne i wymierzenie tego plus zaprojektowanie zieleni tak żeby było ileś tam procent zacienienia to sporo zabawy...ale z drugiej strony jaki efekt...

• 1 month później...
  • 2 months później...

Keramzyt to lepiej zastosować w akwarium, ceramikę też. Pod rośliny wodne najlepsze są podłoża z naturalnej lawy która wzbogaca wodę o różne mikroelementy. Idealnym rozwiązaniem jest np. BioLava - mieszanka skał wulkanicznych i zeolitu typu chabazyt, która w porównaniu z keramzytem jest ponad 10 razy bardziej porowata i ma różne właściwości sorpcyjne i jonowymienne. Zresztą idealnie nadaje się też do akwarium . Dostarcza do wody mi.in. potas a wyłapuje metale ciężkie i inne świństwa. Keramzyt można zastosować jako dodatkowy wypełniacz - nie każdego stać na zakup np. 10 ton biolavy ;)

Najlepsza mieszanka minerałów do filtra bagiennego lub oczyszczalni mineralno-roślinnej to Biokalonit lub adsorbent fosforanów BioChalix. Można też stosować niemiecki Biocalith jako ostatnią dekoracyjną warstwę (zamiast zwykłego żwiru).