voytas80 30.06.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Może lepiej basen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 29.09.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Reaktywuję wątek. Znów buduję dom, niechcący przy okazji wykopał się staw - na razie 30x11, ale jeszcze urośnie. Tyle potrzebowałem żwiry do wypełnienia fundamentów i obsypania domu dookoła. Ten staw będę musiał zaizolować. Myślę o matach bentonitowych. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? są rzeczywiście szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 nie są szczelne na 100 %, ale naturalny dopływ wody w podstaci deszczu wystarczy. Z bentonitu chyba są strumyki wokoło blibliteki UW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 02.10.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Gdy doprowadzę do stawu wodę z rynien, powinno tym bardziej wystarczyć. Gdy bywałem na terenie UW, nie było jeszcze strumyków (studiowałem na SGGW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gordi 04.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Do hydroizolacji polecam geomembrane epdm Firestone Pond Gard 1,02 mm, maty bentonitowe nie są szczelne w 100% więc istnieje ryzyko spadku poziomu wody w zbiorniku. [moderowano wpis reklamowy] Edytowane 4 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 04.11.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Reaktywuję wątek. Znów buduję dom, niechcący przy okazji wykopał się staw - na razie 30x11, ale jeszcze urośnie. Tyle potrzebowałem żwiry do wypełnienia fundamentów i obsypania domu dookoła. A masz na niego projekt budowlany i pozwolenie? Bo dopóki go nie uszczelnisz, to jest to zwykły wykop i nikt Ci nic nie zrobi, nawet jeśli go zaleje woda gruntowa. Wykop nie jest obiektem budowlanym. Ale jeśli go uszczelnisz, to będzie to już obiekt budowlany wszelkimi tego konsekwencjami. A jeśli nie masz pozwolenia, to szkoda ładować kasę w samowolę. Bo wystarczy jedno pismo od "życzliwego" i każą Ci go rozebrać, tzn przywrócić stan pierwotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 04.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 nie są szczelne na 100 %, ale naturalny dopływ wody w podstaci deszczu wystarczy. Z bentonitu chyba są strumyki wokoło blibliteki UW Doprawdy wystarczy do utrzymania poziomu wody? W wielu przypadkach "naturalny dopływ wody w postaci deszczu" nie wystarczy nawet by stan wody w lecie nie ulegał zmianie w postaci parowania, nie mówiąc już o stratach na przecieki. Problem ten dotyczy szczególnie stawów o dużym stosunku powierzchni do głębokości. Taki staw potrafi obniżyć poziom wody o pół metra lub więcej w czasie suszy. Jak dodasz do tego straty z sączenia do gruntu to może się okazać, że wahania poziomu wody będą jeszcze większe, co uniemożliwi utworzenie stabilnego ekosystemu. A co to oznacza w praktyce? Wypłycenie => Wzrost temperatury wody => Zmniejszenie ilości tlenu + powstawanie "strefy bagiennej" w płytszej części zbiornika pozbawionej organizmów polujących na larwy komarów => Padanie ryb + komary w ogromnych ilościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 04.11.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Gdy doprowadzę do stawu wodę z rynien, powinno tym bardziej wystarczyć. Gdy bywałem na terenie UW, nie było jeszcze strumyków (studiowałem na SGGW). I oczywiście wniesie do stawu ogromną ilość zanieczyszczeń, które w okresach bezdeszczowych akumulują się na powierzchni dachu a następnie będą spłukiwane wraz z wodą do Twojego stawu. A zanieczyszczenia te to głównie pyłki roślin, rozmaite wyziewy z kominów itp itd. Jednym słowem przygotuj się na zakwity wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Doprawdy wystarczy do utrzymania poziomu wody? Nie do utrzymania poziomu wody tylko do skompensowania ubytku przez mikroprzecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrianno 06.11.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Z tymi stawami to skomplikowana kwestia jednak...czytałem w necie sporo i w końcu podpytałem siostrzenicę jak to wygląda w praktyce i wyszło na to że te strefy filtracyjne i wymierzenie tego plus zaprojektowanie zieleni tak żeby było ileś tam procent zacienienia to sporo zabawy...ale z drugiej strony jaki efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makaroniarze 08.12.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Ostatnio w moje ręce trafił folder jakiejś holenderskiej firmy robiącej stawy kąpielowe i powiem wam, że klasa sama w sobie, ale ceny też powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.12.2014 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 to przejrzyj polskie oferty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gordi 11.02.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Mata bentonitowa to 99% szczelności, szkoda ryzykować dużych kosztów. Najlepiej użyj geomembranę EPDM 1,02 mm. Jeśli będą rybki to Pond Gard firmy Firestone, jeśli nie to jakąkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gordi 11.02.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 I jeszcze jedna ważna sprawa. Zawsze należy wodę służącą do napełnienia stawu poddać analizie i w zależności od jej wyników dobrać właściwe złożę/substrat mineralny do strefy regeneracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kezcemor 14.02.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Właśnie szukam informacji na temat takich mieszanek filtracyjnych. Ma ktoś jakieś informacje? Gdzie można zrobić badania wody i co przebadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 mieszkanki filtracyjne to często keramzyt Albo wkłady ceramiczne do filtrów akwarystycznych/do oczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pane 15.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Keramzyt to lepiej zastosować w akwarium, ceramikę też. Pod rośliny wodne najlepsze są podłoża z naturalnej lawy która wzbogaca wodę o różne mikroelementy. Idealnym rozwiązaniem jest np. BioLava - mieszanka skał wulkanicznych i zeolitu typu chabazyt, która w porównaniu z keramzytem jest ponad 10 razy bardziej porowata i ma różne właściwości sorpcyjne i jonowymienne. Zresztą idealnie nadaje się też do akwarium . Dostarcza do wody mi.in. potas a wyłapuje metale ciężkie i inne świństwa. Keramzyt można zastosować jako dodatkowy wypełniacz - nie każdego stać na zakup np. 10 ton biolavy Najlepsza mieszanka minerałów do filtra bagiennego lub oczyszczalni mineralno-roślinnej to Biokalonit lub adsorbent fosforanów BioChalix. Można też stosować niemiecki Biocalith jako ostatnią dekoracyjną warstwę (zamiast zwykłego żwiru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 naturalnym minerałem i tani jest też perlit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pane 18.02.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 perlit niestety pływa po wodzie, nie nadaje się do stawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 chyba, że się go zapakuje we worki i zasypie żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts