Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym nie ryzykowała z obniżonym poziomem garażu.. po co się narażać na ewentualne zalewania wodą spływającą z drogi czy od sąsiadów?

niezależnie od wszystkeigo woda w garażu i tak będzie. dlatego w garażu obowiązkowo powinien być odpływ. na środku lub korytko

W kwestii daszków nad wejściem - zdecydowanie zrób drewniany a la pergola.

1. łatwy do zrobienia

2. niedrogi

3 łatwo zdmontować i w przyszłości zrobić cos innego, jak przyjdzie natchnienie.

4. nawiązuje do pergoli na tarasie

Pergola nad tarasem wg. projektu IMHO za mała.

A podłoge w garazu wyłóżcie kostką brukową - jest o wiele grubsza niż płytki, zniweluje różnicę.

Spirea - no właśnie: pod bramą, przed bramą (od środka garażu) czy za bramą? jak Wam radzą fachowcy?

Wojgoc - "tak" czyli co? skalkulować? (czy ja dobrze rozumiem, że mnie pochwaliłeś? oczom nie wierzę :p)

Elfir - nad tarasem to właściwie nie jest pergola tylko zadaszenie - kryte blachą na rąbek. Nie będziemy na nim robić tej "ściany z listew" a poza tym ma się opierać na słupach stalowych. Więc właśnie taki metalowy daszek ma do nich nawiązywać. Wielkość tego daszku nad tarasem musimy jeszcze przemyśleć - dzięki za opinię. No i pomysł na kostkę brukową w garażu - bardzo interesujący! :) a przecież coś na tym betonie trzeba położyć tak czy owak.

Spirea - no właśnie: pod bramą, przed bramą (od środka garażu) czy za bramą? jak Wam radzą fachowcy?

Wojgoc - "tak" czyli co? skalkulować? (czy ja dobrze rozumiem, że mnie pochwaliłeś? oczom nie wierzę :p)

tak, czyli taka grubość jest najbardziej prawidłowa - z oszczędnosci ludki dają styro w garazu, choc oszczędność jest niewielka, ale skalkulować rzecz jasna trzeba.

Odpływ zrób na zewnatrz. Zrobienie wewnatrz przed bramą robi się zwykle na odleglośc 1kafla a jest to miejsce w którym wystepują najwieksze naprężenia wjeżdżającego/wyjeżdżającego auta z garazu powodowane zwykle róznicą poziomów ikafle na tym odcinku bardzo często pękają.

to faktycznie dziwne z tą grubością.

Podoba mi się pomysł na kostkę brukową. Na płyty chodnikowe też. Jest jednak jedno ale do obu rozwiązań - znacznie trudniejsza powierzchnia do sprzątania.

No i czekam na fotki murów :) To jest fajny okres - praca idzie szybko, mało rzeczy do zepsucia ;)