myszonik 09.08.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ja bym nie ryzykowała z obniżonym poziomem garażu.. po co się narażać na ewentualne zalewania wodą spływającą z drogi czy od sąsiadów?Ale 21 cm wylewki to chyba drogo wyjdzie? to nie bardziej kalkuluje się dać jednak ten styropian pod wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.08.2011 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 no właśnie, trzeba by to skalkulować - czy lepiej styro, czy beton. i sprawdzić, czy taką warstwę betonu w ogóle można dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.08.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ja bym nie ryzykowała z obniżonym poziomem garażu.. po co się narażać na ewentualne zalewania wodą spływającą z drogi czy od sąsiadów? niezależnie od wszystkeigo woda w garażu i tak będzie. dlatego w garażu obowiązkowo powinien być odpływ. na środku lub korytko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.08.2011 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 myślimy o korytku przy bramie. ale to chyba dopiero na etapie hydrauliki trzeba zrobić? bo nie będzie połączone z kanalizacją sanitarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.08.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 my to robilismy na etapie... fundamentów. razem z rozprowadzeniem całości kanalizy na parterze. nie pamietam juz czy to jest podłączone do sanitarnej czy do deszczówki ale zakładam że do tej pierwszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.08.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 my też mieliśmy zrobione na etapie fundamentów - połączone z kanalizacją sanitarną. Potem instalator i wylewkarz odradzili włączania tego do kanalizacji i doradzili robić albo korytko przy bramie albo na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.08.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 i my pójdziemy tą drogą co Spirea. tzn tak radzili jej wylewkarz z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.08.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 i my pójdziemy tą drogą co Spirea. tzn tak radzili jej wylewkarz z instalatorem. ostateczną decyzję musimy podjąć do piątku i zrobimy raczej na zewnątrz, czyli teraz nie będziemy robić, a dopiero przy robieniu kanalizacji deszczowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 byleby z garażu był spadek do tego 'na zewnątrz' bo inaczej w garażu będzie stała woda. rozumiem że to na zewnątrz to pod bramą? bo przez bramę potrafi się wlewać do środka mimo że ja mam garaż z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.08.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 no właśnie, trzeba by to skalkulować - czy lepiej styro, czy beton. i sprawdzić, czy taką warstwę betonu w ogóle można dać? tak własnie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 W kwestii daszków nad wejściem - zdecydowanie zrób drewniany a la pergola. 1. łatwy do zrobienia2. niedrogi3 łatwo zdmontować i w przyszłości zrobić cos innego, jak przyjdzie natchnienie.4. nawiązuje do pergoli na tarasie Pergola nad tarasem wg. projektu IMHO za mała. A podłoge w garazu wyłóżcie kostką brukową - jest o wiele grubsza niż płytki, zniweluje różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.08.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Spirea - no właśnie: pod bramą, przed bramą (od środka garażu) czy za bramą? jak Wam radzą fachowcy? Wojgoc - "tak" czyli co? skalkulować? (czy ja dobrze rozumiem, że mnie pochwaliłeś? oczom nie wierzę ) Elfir - nad tarasem to właściwie nie jest pergola tylko zadaszenie - kryte blachą na rąbek. Nie będziemy na nim robić tej "ściany z listew" a poza tym ma się opierać na słupach stalowych. Więc właśnie taki metalowy daszek ma do nich nawiązywać. Wielkość tego daszku nad tarasem musimy jeszcze przemyśleć - dzięki za opinię. No i pomysł na kostkę brukową w garażu - bardzo interesujący! a przecież coś na tym betonie trzeba położyć tak czy owak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.08.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Spirea - no właśnie: pod bramą, przed bramą (od środka garażu) czy za bramą? jak Wam radzą fachowcy? Wojgoc - "tak" czyli co? skalkulować? (czy ja dobrze rozumiem, że mnie pochwaliłeś? oczom nie wierzę ) tak, czyli taka grubość jest najbardziej prawidłowa - z oszczędnosci ludki dają styro w garazu, choc oszczędność jest niewielka, ale skalkulować rzecz jasna trzeba. Odpływ zrób na zewnatrz. Zrobienie wewnatrz przed bramą robi się zwykle na odleglośc 1kafla a jest to miejsce w którym wystepują najwieksze naprężenia wjeżdżającego/wyjeżdżającego auta z garazu powodowane zwykle róznicą poziomów ikafle na tym odcinku bardzo często pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.08.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tatarak - nie bardzo rozumiem, dlaczego masz inną grubość ścian zewnętrznych na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Ja też tego nie rozumiem:( tak jest w projekcie. Sciany nośne na parterze 24, na poddaszu 18. Nie wiem, czy to ma związek z tym, że oryginalnie w projekcie był BK, a my adaptowaliśmy na ceramikę. Tzn Magik miał zrobić adaptację - może mu umknęło? Jutro się powinno wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.08.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 to faktycznie dziwne z tą grubością. Podoba mi się pomysł na kostkę brukową. Na płyty chodnikowe też. Jest jednak jedno ale do obu rozwiązań - znacznie trudniejsza powierzchnia do sprzątania. No i czekam na fotki murów To jest fajny okres - praca idzie szybko, mało rzeczy do zepsucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 12.08.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Czesc :)a kiedy zaczynasz murowanie scian?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.08.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tak się czasem robi, żeby na piętrze murować z cieńszych ścian. Zwiększa się w ten sposób powierzchnia użytkowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Majster sugerował, żeby tę kostkę/płyty dobrze zaimpregnować, chociaż ostrzega, że w przypadku wycieku oleju itp. to niekoniecznie pomoże. Fotki są, ale ciągle coś... dziś na przykład mąż zabrał w torbie z laptopem kabel do przegrywania z aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Czesc :)a kiedy zaczynasz murowanie scian?? cześć, murują się od wtorku a co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts