Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze deski czy folia na dach.

chickie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...grozi gniciem drewna ...

A konkretnie to co grozi?! Na jakiej podstawie takie wnioski?

Położenie folii na folii niczym nie grozi! Ważne czy pod pierwszą folią była drożna szczelina wentylacyjna? Pozdrawiam.

A co dać na dach przy parterówce bez użytkowego poddasza, krytego dachówką ceramiczną ?

Ocieplony będzie drewniany strop.(wiązary) "Na dach" nie planowałam wełny...

Membrana będzie dobrym pomysłem - np. Tyvek Ultra ?? czy lepiej deskowanie. Mam duży dach i koszty deskowania i papy trochę przerażają... ale nie chciałabym za kilka lać mieć problemu z dachem.

Co wybrać ?

Witam

mam przed soba takze trudny wybór czy deskowanie i papa czy folia paroprzepuszczalna. Potem ma być dachówka ceramiczna lub cementowa. Dach bedzie miał 22 stopnie. Bardzo prosze doświadczonych dekarzy i użytkowników o porade w tym temacie. Jednoczesnie prosze o porade w kwestii dachówek. POdoba mi sie Braas cementowa Tegalit Cisar ale nie wiem czy to dobry wybór.

Pozdrawiam

roslanka

Witam

mam przed soba takze trudny wybór czy deskowanie i papa czy folia paroprzepuszczalna. Potem ma być dachówka ceramiczna lub cementowa. Dach bedzie miał 22 stopnie. Bardzo prosze doświadczonych dekarzy i użytkowników o porade w tym temacie. Jednoczesnie prosze o porade w kwestii dachówek. POdoba mi sie Braas cementowa Tegalit Cisar ale nie wiem czy to dobry wybór.

Pozdrawiam

roslanka

witam,

czy 22 stopnie to nie za mało na dachówkę?

z tego co się orientuje to projektanci nie chcą schodzić poniżej 30 stopni!

zapytaj się

a co do deskowania to na pewno dobry pomysł, tylko lepsze deski niż płyta OSB możne chłonąc wilgoć

pozdrawiam PM

PM Dlaczego mało, czy opis (klik) należy jakoś specjalnie czytać?

Roslanka, czy akurat Tegalit to dobry wybór to już recz gustu, (Twojego, lub projektanta), moim zdaniem jedyny rodzaj ładnej dachówki (podobne jak Creaton Domino itp.)

masz racje co do teorii, można nawet położyć na 0 stopni ale praktyka mówi, ze czym większy kat natarcia tym wiaterek mniej wepchnie pod dachówke,

rozmawiajmy praktycznie i nie ciągnijmy tego tematu,

dzieki PM

"każdy jest kowalem swojego losu (domu)"

Nie jestem ekspertem i nie będę udawał, że jest inaczej.

Podam więc przykład prosto z życia.

Mam dach odeskowany i pokryty papą, sąsiad położył membranę.

Po ostatnich bardzo intensywnych opadach specjalnie sprawdzałem dach, komin. Sucho, zero zacieków.

Sąsiadowi ciekło przy kominie tak bardzo, że aż prosił mnie awaryjnie o namiar na mojego wykonawcę, aby mu poprawił uszczelnienie tego komina.

Rozmawiałem potem z tym budowlańcem. Twierdzi, że przy folii przy obróbce/uszczelnianiu komina/ów bardzo trudno jest zrobić to w sposób skuteczny tak aby uniknąć przecieków (tu wszedł w jakieś szczegóły operacyjne, więc nie przytoczę dokładnie jak to uzasadnił). W przypadku papy takich problemów nie ma, a przynajmniej o wiele łatwiej jest zrobić to dobrze.

Nawiasem mówiąc tenże sam fachura namawiał mnie na folię ;-)

Witam wszystkich,

Bardzo dziekuje za podpowiedzi i wymiane doświadczeń. Byliśmy w 60% zdecydowani na deskowanie i pape ale teraz już jestesmy przekonani w 100%. Pewnie i znajdą sie zwolennicy foli ale mnie przekonuja argumenty o cieknącym dachu. Niektórzy uważają że deskowanie i papa to stara szkoła i mało nowoczesna ale sprawdzona i niezawodna. Może koszt jest troche wiekszy ale dom budujemy dla siebie a nie na handel.

Co do stopnia nachylenia połaci to zdaje sobie sprawe z ograniczen ale są dachówki dostosowane nawet do kątów 16 stpni zapinane na zamki wiec mysle ze spokojnie coś da sie dobrać .

Pozdrawiam

roslanka

Mnie też długo dekarz przekonywał że nie warto iść w deskowanie a w porządną folię- położyli w końcu filię Delta maxx i powiem wam, że jestem bardzo zadowolony- folia położona bardzo dokładnie a przy tym jest tak mocna że 2 silnych mężczyzn nie jest w stanie jej rozerwać. folia od środka ma warstwę włókien przypominająca filc natomiast od zewnątrz ma śliską warstwę jakby podgumowaną- radze każdemu chwycić taką folię w rękę i sam oceni -deskowanie to element który wcześniej czy później sie porozsycha a tym samym popęka tez papa ( jak wilgotne deski to nie pomoże nawet najlepsza zbrojona papa).

Kto nie wierzy w funkcję i wytrzymałość membran niech choć raz przejdzie się w butach z gore-texu a zrozumie o co chodzi.

Ja całe poddasze wyciepliłem pianką natryskową otwartokomórkową i mam ciepluteńko teraz i sucho

...deskowanie to element który wcześniej czy później sie porozsycha a tym samym popęka tez papa ( jak wilgotne deski to nie pomoże nawet najlepsza zbrojona papa).

To pusta demagogia nie poparta żadnymi racjonalnymi argumentami. Papy nie przybijamy do każdej deski! Pozdrawiam.

...Co do stopnia nachylenia połaci to zdaje sobie sprawe z ograniczen ale są dachówki dostosowane nawet do kątów 16 stpni zapinane na zamki wiec mysle ze spokojnie coś da sie dobrać .

Nie ma tu żadnych ograniczeń. Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! Właśnie z tego powodu należy zastosować papę. Każda dachówka spełni swoje zadanie. Pozdrawiam.