Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI w SPIŻARNI


ryba154

Recommended Posts

ja mam składane na pół (nie harmonijka) polecam są wygodne, bo zajmują mało miejsca (mała powierzchnia składaja sie na ścianę) a ładnie wygladają bo jak są zamkniete to jest normalne drewno na całości (ja wybrałam bez przeszklenia zwykłe całe) (harmonijka dla mnie jest okropna :) ale kwesta gustu)

polecam

w garderobie też takie wstawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas drzwi do spiżarni przesuwne na górnej prowadnicy.

Prowadnica montowana od strony spiżarni i tam też się chowają drzwi po ich otwarciu.

Drzwi z bejcowanej olchy takie same jak meble kuchenne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałam wyżej, po stronie spiżarni jest zamocowana górna prowadnica,

drzwi przesuwane na prawą stronę. Chwalę sobie to rozwiązanie, jest wygodne, funkcjonalne.

Drzwi gdy są otwarte nie przeszkadzają, a spiżarnia jest wtedy częścią kuchni.

Mam w niej zamontowany blat roboczy, tam stoi robot kuchenny, krajalnica, toster, kuchenka mikrofalowa.

Kuchnia zyskuje na tym, bo jest porządek na blatach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
  • 7 years później...

odświeżając wątek...

a co z rożnicą temperatur między kuchnią a spiżarnią? w jakim stopniu drzwi przesuwne będą chronić przed ogrzewaniem spiżarni przeez ciepło z kuchni, albo wychładzaniem kuchni przez zimno panujące w spiżarni?

czy jest to dużo mniejsza szczelność niż przy zwykłych drzwiach? prosze o podzielenie się doświadczeniami.

zastanawiam się nad drzwiami przesuwnymi, ale mąż mnie straszy, że będziemy mieć zimno w kuchni, albo ciepło w spiżarni. czy faktycznie tak będzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie podobnie, tylko drzwi wjeżdżają za lodówkę, są takie jak zabudowa.

 

Nie wyobrażam sobie abym tam miał trzymać ziemniaki przez zimę - oczywiście są ale na ok 1 tydzień, tzn warzywa takie jak cebula, kapusta, kalafior i brokuły i co tam jeszcze z działki pomidory czy ogórki są czy mogą tam być. Temperatura zimą jest ok 5 * C niższa, ale z faktu że brak tam ogrzewania, ściany są izolowane i wyłożone ceramiką a drzwi choć nieszczelne działają jak parawan. Trzeba je po prostu zamykać. Latem też jest dobrze na pewno lepiej niż obok w kuchni.

Obraz 032.jpg

Obraz 031.jpg

Edytowane przez CityMatic
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elfir - no właśnie ja planuję przechowywać tam warzywa i owoce, więc myślę, że niższa temperatura jednak lepiej by się sprawdziła.

 

CitiMatic - bardzo dziękuję za informacje :)

możesz napisać jakie masz ogrzewanie? i jak dużą spiżarnię?

Polecasz to rozwiązanie, czy jednak byś się drugim razem zastanowił nam zwykłymi drzwiami?

Edytowane przez makofska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CitiMatic - bardzo dziękuję za informacje :)

możesz napisać jakie masz ogrzewanie? i jak dużą spiżarnię?

Polecasz to rozwiązanie, czy jednak byś się drugim razem zastanowił nam zwykłymi drzwiami?

 

Ogrzewanie 100% podłogowe - spiżarnia nieogrzewana

Spiżarnia 2,9 m2 nie wyobrażam sobie jej nie mieć :)

Rozwiązanie się sprawdza nawet przy wentylacji mechanicznej(spiżarnia posiada wentylacje higroskopową podłączoną do grawitacyjnej) kuchnia i okap mechaniczną podłączoną do rekuperatora.

Ogólnie współpraca przebiega bez zakłóceń.

Gdy nie masz wentylacji mechanicznej w spiżarni wskazana wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna z wymuszonym obiegiem silnikiem elektrycznym lub nasadą kominową.

 

Wzrost temperatury w przypadku nawet drzwi przesuwnych w kuchni dobrze wentylowanej niezauważalny w spiżarni nawet przy największym gotowaniu :)- jestem gotującym facetem i wiem o czym piszę. Oczywiście należy pamiętać aby zamykać spiżarnię - ja mam tak ustawione drzwi że same się zamykają - lekki spadek w kierunku zamknięcia polecam to rozwiązanie :) stąd u mnie listwa maskująca rolki - ukrycie pochyłości jest jednym z celów.

Widać to na foto

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogrzewanie 100% podłogowe - spiżarnia nieogrzewana

Spiżarnia 2,9 m2 nie wyobrażam sobie jej nie mieć :)

Rozwiązanie się sprawdza nawet przy wentylacji mechanicznej(spiżarnia posiada wentylacje higroskopową podłączoną do grawitacyjnej) kuchnia i okap mechaniczną podłączoną do rekuperatora.

Ogólnie współpraca przebiega bez zakłóceń.

Gdy nie masz wentylacji mechanicznej w spiżarni wskazana wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna z wymuszonym obiegiem silnikiem elektrycznym lub nasadą kominową.

 

Wzrost temperatury w przypadku nawet drzwi przesuwnych w kuchni dobrze wentylowanej niezauważalny w spiżarni nawet przy największym gotowaniu :)- jestem gotującym facetem i wiem o czym piszę. Oczywiście należy pamiętać aby zamykać spiżarnię - ja mam tak ustawione drzwi że same się zamykają - lekki spadek w kierunku zamknięcia polecam to rozwiązanie :) stąd u mnie listwa maskująca rolki - ukrycie pochyłości jest jednym z celów.

Widać to na foto

Pozdrawiam

 

 

u mnie też podłogówka w kuchni, nieogrzewana spiżarnia ok 3m2 i wentylacja mechaniczna też jest!

ciekawy pomysł z tym spadkiem w kierunku zamknięcia. a jakiej firmy masz kasetę?

dziękuję jeszcze raz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...