magdak 12.10.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Zanim zaczęliśmy robić instalację elektryczną, wpadł mi w ręce jakiś numer "Ładnego domu" gdzie pisali, że w żadnym wypadku nie należy umieszczać kominka na tej samej ścianie co telewizor, bo efekt będzie bardzo nieciekawy.Pomna tych uwag, zaplanowałam całą instalację pod telewizor, kino domowe itp... na ścianie prostopadłej, ale jak się temu dokładnie przyjrzałam, to jednak lokalizacja na tej samej ścianie co kominek byłaby dużo lepsza - np. widziałabym wtedy telewizor z kuchni, tynki już wprawdzie są, ale nie ma jeszcze wylewek, więc jakbym się uparła to mogłabym przenieść całą tą masę kabli w inne miejsce - myślicie że można jakoś tak pokombinować, żeby kominek obok telewizora wyglądał dobrze? (kominek planuję w obudowie nowoczesnej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.10.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Schowaj tv do zamykanej szafki i zostaw tam gdzie jest. No chyba że u Ciebie bez tv żyć nie można Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 12.10.2004 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 żyć można, ale czasem też byłoby miło usiąść sobie wygodnie na sofie i obejrzec sobie jakiś fajny film, a jak zostanie tv na tej ścianie co obecnie to boję się że za blisko będzie od sofy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.10.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 ...rób żeby Wam było wygodnie ! Przecież to Wy będziecie z tego korzystać, trochę roboty dla elektryka + parę zł w plecy, ale chyba wartoprzerabiać ?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 12.10.2004 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 przeniesienie to nie taki straszny problem, bardziej boję się, że kominek i telewizor tuż obok siebie będą wyglądały kiepsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 12.10.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 A jaki wpływ na telewizor ma kominek???? Jakoś mi to nie przyszło do głowy, a będę mieć podobnie - narożny kominek, na tej samej (co jeden róg kominka) TV, a na ścianie prostopadłej do TV - duże akwarium. Może chodzi o to, że nie będzie wiadomo, na co patrzeć, że nie będzie można skupić wzroku? Chmmm.... Cos w tym jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.10.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Po lewej telewizor, po prawej duże akwarium a w środku telewizor.. Rzeczywiście może to być widok mało interesujący. Niemniej nie zawsze da się uniknąc zbitki telewizor i kominek na jednej ścianie. Często taka lokalizacja wymuszona jest ustawieniem mebli (wersalki, foteli) które trudno przestawić o kąt 180 stopni w momencie gdy przestajemy rozkoszować się widokiem buszującego ognia w kominku a rozpoczynamy oglądanie wenezuelskiej telenoweli. Ten mój tekst to tak trochę z przymrużeniem oka .... pamiętaj, że dom budujesz dla siebie i to Tobie i Twojej rodzinie ma tam być wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 12.10.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Po lewej telewizor, po prawej duże akwarium a w środku telewizor.. Rzeczywiście może to być widok mało interesujący. . Po lewej kominek, po prawej akwarium, tv w środku. Dużo tego. A żeby jeszcze pogorszyć sprawę, to światło z dużego okna w południe wali prosto na TV. W przyszłości będzie szczelnie zaciemniająca roleta. Ale niestety, inaczej się nie da, albo da się, ale byłoby jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.10.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 też znam te zasadę ,ale w moim letnim domku mam i tv i kominek na jednej ścianie i świat sie nie wali z tego powodu Wcale tak źle nie wygląda i wzajemnie sobie nie przeszkadzają . Teraz też najprawdopodobniej będzie taki zestaw ale nie rozpaczam z tego tytułu Mnie tam taki zestaw nie przeszkadza ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.10.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Mąż chciał postawic telewizor w salonie. Tyle razy musial go przenosić, bo mnie nigdzie nie "pasował", aż wyrzucił go do sypialni. I jest super Grat w salonie mi nie zawadza, rodzinka przestała ogladac tv. Same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Zanim zaczęliśmy robić instalację elektryczną, wpadł mi w ręce jakiś numer "Ładnego domu" gdzie pisali, że w żadnym wypadku nie należy umieszczać kominka na tej samej ścianie co telewizor, bo efekt będzie bardzo nieciekawy. Pomna tych uwag, zaplanowałam całą instalację pod telewizor, kino domowe itp... na ścianie prostopadłej, ale jak się temu dokładnie przyjrzałam, to jednak lokalizacja na tej samej ścianie co kominek byłaby dużo lepsza - np. widziałabym wtedy telewizor z kuchni, tynki już wprawdzie są, ale nie ma jeszcze wylewek, więc jakbym się uparła to mogłabym przenieść całą tą masę kabli w inne miejsce - myślicie że można jakoś tak pokombinować, żeby kominek obok telewizora wyglądał dobrze? (kominek planuję w obudowie nowoczesnej...) w moim projekcie jest tv na tej samej scianie co kominek. Nie wiem dlaczego mialoby jedno drugiemu wchodzic w droge. Mam bardzo dobra , spostrzegawcza projektantke - tez nie mowila nic ze to zle rozwiazanie - bo niby dlaczego? pisali w tym muratorze dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 12.10.2004 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 pisali, że bardzo trudno tak dobrać obudowę kominką do telewizora, żeby oba elementy się nie "gryzły" i żeby jeden nadmiernie nie domininował nad drugim, rzeczywiście widziałam czasem taki telewizor ustawiony na półeczce obok kominka -"na dostawkę" - nie wyglądało to zbyt ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 12.10.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 witam, też czytałam ten artykuł i był on dość przekonujący. U mnie w salonie "niestety" jedyne dobre miejsce na telewizor jest na tej ścianie co kominek I zawsze jak projekt oglądał jakiś projektant (architekt), to z niepokojem dopytywał się, gdzie będzie stał telewizor. Ja nieodmiennie odpowiadałam - w pokoju gościnnym. I oby tak zostało. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 pisali, że bardzo trudno tak dobrać obudowę kominką do telewizora, żeby oba elementy się nie "gryzły" i żeby jeden nadmiernie nie domininował nad drugim, rzeczywiście widziałam czasem taki telewizor ustawiony na półeczce obok kominka -"na dostawkę" - nie wyglądało to zbyt ciekawie... Ech , bez przesady. Poleczka na dostawke to mi sie owszem nie podoba, ale kominek na tej samej scianie co tv to mi nie przeszkadza. Przeciez kominek bedzie wysuniety a tv schowany we wnece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Ja bym po prostu pociągnął alternatywną instalację do tego drugiego miejsca (to tylko trochę kabla i parę puszek). Później możesz próbować obu układów a po ostatecznej decyzji zamurować zbędne gniazdka (jeśli będą przeszkadzać). Co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.10.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Też czytałem artykuł o koflikcie strasznym m-y kominkiem i TV na jednej ścianie i pomyślałem - nie dajmy się zwariować .... Rzadko który salon ma tak dużo ustawnych ścian by zmieścić telewizor gdzie indziej niż kominek. dużo ważniejsze jest by na telewizor nie padało słońce, rolety tu nie pomogą bo jeden domownik ogląda TV a drugi z tego powodu musi chodzić po ciemku. Teście na daczy mają kominek obok TV i jest to bardzo wygodne - trochę popatrzeć na program a od czasu do czasu zerknąć na ogień, gdyby było inaczej trzebaby się przesiadać co chwilę ...Wizualnie wygląda to po prostu normalnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.10.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 u mnie tv jest na innej scianie niz kominek....ale tak naprawde to kazdy buduje dla siebie, i uwazam nie ma po co ciagle wzorowac sie na gazetach...bo murator mieszkac u ciebie nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Kominek i telewizor na jednej ścianie to dwa różne światy.Po prostu nie pasuje.Zwłaszcza,jeśli to kominek w starym stylu.Można popsuć cały efekt,jaki daje kominek - migotanie ognia,iskierki.Wyobrażam sobie jedynie wersję plazma + stalowy kominek w nowoczesnej formie,inaczej po prostu zgrzyt.Radzę przenieść kable.W końcu za kominek płaci się majątek i ma służyć nie tylko do ogrzewania, ale głównie dla robienia nastroju,dla ozdoby,cieszenia oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.10.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 A w inspiracjach to jest kominek co może robić za telewizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.10.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 My też nie mogliśmy zdecydować na etapie instalacji gdzie będzie stał telewizor i wykonane zostały dwa wyjścia antenowe ( jedno na ścianie obok kominka jedno na ścianie prostopadłej do ściany kominkowej. Obecnie telewizor stoi na ścianie obok kominka. Wygląda niezachwycająco ale za to jest milutko jak ciepełko od kominka rozlewa się po ciele i nie trzeba "ukręcać sobie głowy" by luknąć w ogień. Rozwiązanie z tv na innej ścianie (w moim przypadku) spowoduje konieczność zwrócenia się bokiem do ognia i nie wiem jak to zniosą kręgi szyjne Zwykle przychodzi nam wybierać pomiędzy ładnym a wygodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts