Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domowy generator pr?du.

Gość

Recommended Posts

W związku z czestymi wyłączeniami prądu(stara linia) zastanawiam się nad kupieniem/zbudowaniem takiego urzadzenia np na bazie silnika od malucha(na złomowcach tego w grom)i prądnicy :) .

Czy ktoś kiedyś próbował takiego wynalazku?

Tomcio

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbudowanie siecie "no break", jak jest w szpitalach (w razie braku zasilania przejmuja akumulatory i inwerter, a w ciagu 15 sekund musi wystartowac silnik spalinowy generatora) bedzie pewnie kosztowne, ale stycznik, ktory przelacza z sieci na generator i odwrotnie, musi byc mozliwy.

W mojej okolicy również czasem występują wyłączenia prądu, ale generatora prądotwórczego nie polecam ma cały szereg wad, dużo lepiej jest zastosować UPS. Cenowo wyjdzie nieco drożej ale bez porównania jest to lepsze rozwiązanie.

Wady generatora

- smród benzyny

- niebezpieczeństwo pożaru/wybuchu

- wymaga osobnego pomieszczenia

- dodatkowa wentylacja na odprowadzenie spalin

- duży hałas

- trzeba ręcznie go odpalać - generatory z autostartem SA bardzo drogie

Jeśli chodzi o UPS to wadą jest konieczność wymiany akumulatorów raz na jakieś 5...7 lat, oraz posiadają one dużo krótsze czasy podtrzymania. Jednak w mojej okolicy wyłączenia prądu dłużej niż 30...60 min zdarzaja się wyjątkowo rzadko.

Pozdrawiam

To jasne, że musi być stycznik sieć/generator.

Jednak z umowy z ZE wynika, że i tak takie połączenie należy poprzedzić prawomocnym projektem i zatwierdzeniem/zgodą ZE. Dlatego pytałem, czy ktoś już coś takiego ćwiczył praktycznie.

Mam taką instalację. Jest dodatkowy wyłącznik w rozdzielni. Nie mam instalacji przystosowanej do samoczynnego rozruchu.

Nie mam jeszcze agregatu- jest zbyt drogi.

Jak bedę mial i będę zmuszony skorzystać, to napiszę :-)

Jednak w mojej okolicy wyłączenia prądu dłużej niż 30...60 min zdarzaja się wyjątkowo rzadko.

Skoro prad jest wylaczany na krotko, to czy jest sens w ogole instalowac UPS?

W ciagu godziny dom sie nie wyziebi, zamrazarka nie rozmarznie...

Oczywiście że tak.

Jeśli wyłączenie nastąpi wieczorem to nie trzeba siedzieć po ciemku, działają wtedy telefony, domofon, mozna elektrycznie otwożyć bramę, nie rozprogramowują się zegary w wideo i itp. sprzęcie RTV.

Jeśli kupisz odpowiednio dużego UPS dołączysz mu dodatkowe akumulatory i obciążysz go niewielka mocą to może ci wystarczyć na wiele godzin. Poza tym UPS nie wymaga żadnej obsługi. Z całym szacunkiem dla naszych Pań domu ale dla kobiet odpalanie generatora ciągając go sznurkiem, dolewanie bęzyny z kanistra i wąchanie smrodu benzyny to poważny problem. Na generator osobiście decydowałbym się tylko w przypadku gdyby przerwy w zasilaniu były częste powiedzmy raz na tydzień i po wiele godzin.

Pozdrawiam

Ja planuję tylko podłączyć UPS do pieca gazowego, tak aby mógł go zasilać, jakby co.

UPS o małej mocy np 650W, powinien podtrzymać jakiś czas pompę pieca która pobiera poniżej 100W.

A jeżeli idzie o generatory to słyszałem, że wojsko wysprzedaje sprzęt tego rodzaju. Ich generatory są na ropę, ale chyba są to spore urządzenia (gabarytowo).