duduś 21.06.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 [ Witam proszę o pomoc w zagospodarowaniu takiego dojazdu .Ma on 30 m ( przęsła siatki rozstawione są co 2.5 m ) Nie mogą to być rośliny zbyt ekspansywne bo tam gdzie są ślady wyjeżdżone przez samochód będzie droga ( z granitu lub kostki ) więc nie mogą one za bardzo zachodzić na drogę . Myślałam o jałowcach kolumnowych ale wydaje mi się że w jednym kolorze to może być zbyt monotonnie i niezbyt ozdobnie ( jednak jest to wjazd do domu ) . Gleba oczywiście piach ( który mogę przy sadzeniu roślin trochę wzbogacić ) więc tylko takie rośliny wchodzą w grę . Nie mam szans na podlewanie . PLanuję wzdłuż odgrodzić od trawy( przyszłej ) podkładami kolejowymi . Jak ie rośliny dalibyście mając taki dojazd? z góry dziękuję za wczucie się w tą sytuację URL=http://img256.imageshack.us/i/img0715b.jpg/]http://img256.imageshack.us/img256/6825/img0715b.jpg[/url] Uploaded with ImageShack.ushttp://img691.imageshack.us/img691/1811/img0716h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Może kolumnowe sosny "Fastigiata" (lub sosna czarna Pyramidalis) a od dołu trawy ozdobne, np. perłówka siedmiogrodzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.06.2010 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Mówiąc szczerze sosen ci u mnie dostatek dlatego nie brałam ich pod uwagę , za bardzo wtopią się w tło a chciałabym żeby to było coś bardziej " wjazdowego " - ozdobnego , jak myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jak ozdobne to jednak liściaste?Może szpaler jarzebiny (Sorbus aucuparia) "Fastigiata", świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) 'Obelisk' lub głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)'Stricta'? Ptaki będą miały uciechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.06.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 oj nie sprzątanie liści nie wchodzi w grę ::))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 No to zostają tylko jałowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 23.06.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Jalowce to niezly pomysl,ale ja bym dal na te piachy różę pomarszczoną (cudowne kwiaty !) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 ale sprzątanie liści nie wchodzi w grę, jak napisała duduś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 23.06.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 ale sprzątanie liści nie wchodzi w grę, jak napisała duduś. Ja, dla tych kwiatów bym się poświęcił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.06.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Jałowce pospolite o wąskim pokroju a między nimi na siatce powojniki wsadzane razem po 2: botaniczne kwitnące w maju i wielkokwiatowe późniejsze. Niestety trzeba je podlewać ale dla efektu ja też bym się poświęciła:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.07.2010 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 a co myślicie o połączeniu jałowca skalnego Syrocket z Silwer Star . Czym można z bylin lub małych krzewów podsadzić takie jałowce żeby miały podobne wymagania glebowe i były wieloletnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Mozna jałowce podsadzić szczodrzeńcem "Allgold" i janowcem barwierskim - znosza słabe, piaszczyste gleby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.07.2010 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 a myślisz że te jałowce będą do siebie pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Skyrocket to słaba odmiana. Lepszy jest Moonglow - jest lepiej wybarwiony, bardziej gęsty, nie ogałaca się od spodu.Ale jak połączysz z Silver Star to nie będzie tego specjalnie widać, bo te jałowce są bardzo do siebie podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts