fighter1983 29.06.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Do kolegi fighter 1983 Odnośnie informacji z postów wyżej o współpracy Sempre i Termo-organiki otrzymałem od sprzedawcy info że kiedyś Sempre robiło dla Termo-organiki ale teraz mają swoją fabrykę w Pyrzycach aż tyle albo tylko tyle, o jakości produktów nie dowiedziałem się nic , z opisu są bardzo dobre Tyle to ja wiem. I wiem co było gdy sempre Produkowalo dla to. Dla Selena. Przecież ja to wiem Tyle że ja nie mogę pewnych rzeczy pisać. Hurtownie styropianu itp przecież mówią że to jest najlepsze. To pewnie tak jest. Dla mnie nigdy to co najtańsze i najłatwiejsze w sprzedaży i najłatwiejsze w dostawie nie będzie wyznacznikiem jakości. Caparol pomimo 15 lat współpracy i aktualnie "samosprzedawalny" trafił w mojej ocenie na "no już niekoniecznie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.07.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 @Fighter, skoro Caparol już niekoniecznie, to co oprócz Greinplast'a proponujesz? Elewacji nie jestem w stanie samemu dokończyć i muszę oddać warstwę zbrojoną i tynki wykonawcy. Wykonawca proponuje ze swojej strony "Polstyr" (o ile dobrze zapamiętałem), ale może użyć każdego systemu (odradza Kabe i Greinplast'a, a Caparola uważa za średni i niepotrzebnie drogi). Czy spotkałeś się w swojej pracy wykonawczej z tynkiem silikonowym Polstyr?Jaki tynk poleciłbyś ze swojej strony? Kolor biały, uziarnienie 1.5 mm (wykonawca nie chce się podjąć 1.0 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 04.07.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 @Regius,pytanie nie do mnie,ale kto kupuje towar?Ty czy wykonawca?Jakich argumentów użył przeciwko Kabe I GP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.07.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Towar kupuję ja jeśli to np. Caparol, czy Greinplast (nie są dostępne lokalnie), natomiast jeśli towar byłby dostępny lokalnie, to towar kupowałby wykonawca. Niestety nie podał konkretnych argumentów - z tego co pamiętam, to mówił, że spodziewał się więcej po szwajcarskiej jakości, mówił też o konsystencji klejów i tynków (z tą konsystencją nie pamiętam dokładnie, czy chodziło o Kabe, czy Greinplasta).W kwestii wyboru producenta systemu, mam pełną dowolność i wykonawca zastosuje system na który się zdecyduje. Jedynym ograniczeniem jest uziarnienie 1.5 mm (ale jakoś będę musiał z tym żyć, boję się, przy większym uziarnieniu tynk może się szybciej brudzić, szczególnie biały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.07.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 odradzac Kabe, Caparola, Greinplasta i polecac polstyr no c'mon nic sie nie zmienilo: Dryvit, STO, Caparol, Greinplast, Basf, nie rozumiem odradzania Kabe nie rozumiem plecania polstyr co to wogole jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.07.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Dzięki Fighter. Jakiś konkretny tynk byś polecił na białą elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molinezja24 13.08.2020 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Dzień dobry. Jesteśmy na etapie wyboru tynku. Cały czas myslalam ze będzie to Kabe ( może z tego względu , że większość naszych znajomych miała tynk z tej firmy). Natomiast w sklepie budowlanym , sprzedawca namawia nas do firmy Tytan. Nie widzę zbytnio opinii na temat tego tynku ( znalazłam jakieś stare , niestety niezbyt pochlebne ). Czy może ktoś mi pomóc i się wypowiedzieć na temat jakości tego tynku ? Co wybrać : Kabe czy Tytan ( innych firm nie biorę pod uwagę ) . Tynk silikonowy. Będę bardzo wdzięczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.08.2020 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Dzięki Fighter. Jakiś konkretny tynk byś polecił na białą elewację? ja tłukę teraz głównie na TNB masz w "zdjeciach" kilka jak juz nie kilkanascie zdjec z bialym tnb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 24.08.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 WitamPodpowiedzcie mi co użyćWykonawca poleca tynk sylikonowy termoorganikę za około 220zł za wiadro 29kg (podobno ma być ten do nanoszenia mechanicznego 29kg)Mam możliwość zakupu caparola za około 210zł za wiadro.Znalazłem tez Alpola 381 (nano sylikon) za 160zł wiadro (sprzedający mocno polecał)Ewentualnie może być jeszcze bolix lub Kreisel w podobnych cenach około 160zł za wiadro. Cena nie gra aż tak dużej różnicy. Boje się tylko że jak wezmę inny niż termoorganika to wykonawca wszystkie niedoróbki zrzuci na tynk.Czy ten Alpol jest faktycznie przyzwoitą firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 25.08.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Wykonawca poleca mi system Sempre a odradza Caparola. Twierdzi że cena Caparola nijak ma się do jakości a tynki Sempre są już w technologii nano i biją na głowę Caparola. P.S. między słowami powiedział że Kabe i Sempre to była kiedyś jedna firma i są na tym samym poziomie ale Kabe jest zdecydowanie droższe. Czy aby nie za dużo ściemnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.08.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Wykonawca poleca mi system Sempre a odradza Caparola. Twierdzi że cena Caparola nijak ma się do jakości a tynki Sempre są już w technologii nano i biją na głowę Caparola. P.S. między słowami powiedział że Kabe i Sempre to była kiedyś jedna firma i są na tym samym poziomie ale Kabe jest zdecydowanie droższe. Czy aby nie za dużo ściemnia? Nie ma za co https://forum.muratordom.pl/showthread.php?363934-Elewacja-do-konsultacji-w%C5%82asna-robota-pomo-szukanie-rozwi%C4%85zania Pełny przebieg... I kabe i sempre nigdy nie miało nic wspólnego ze sobą. Kabex i sempre już tak. Ty też ze Śląska? Hurtem Tomek będzie to wszystko naprawiał Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 25.08.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Też bardziej obstawiam Caparol-o Greinplascie on nawet nie słyszał. A czy jakiś konkretny model z caparolowych tynkow silikonowych (w rozsądnej cenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.08.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Też bardziej obstawiam Caparol-o Greinplascie on nawet nie słyszał. A czy jakiś konkretny model z caparolowych tynkow silikonowych (w rozsądnej cenie) spozniles sie kilka lat na obstawianie caparol-a nie jest zly, patrzac na to co jest na rynku - jest nawet fajny, ale... to juz cien dawnego caparol-a , teraz to jedynie rozpoznawalna marka. ale generalnie ok, jak chcesz caparol-a to: Amphisilan FP - bedzie tani, latwy w ulozeniu i poprawny Carbopor FP - jak dobrze poszukasz kupisz go obecnie niewiele drozej niz amphisilan i to zdecydowanie lepszy tynk, aleeeeee mega trudny w ulozeniu, oby wykonawca sobie z takim poradzil, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 25.08.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 spozniles sie kilka lat na obstawianie caparol-a nie jest zly, patrzac na to co jest na rynku - jest nawet fajny, ale... to juz cien dawnego caparol-a , teraz to jedynie rozpoznawalna marka. ale generalnie ok, jak chcesz caparol-a to: Amphisilan FP - bedzie tani, latwy w ulozeniu i poprawny Carbopor FP - jak dobrze poszukasz kupisz go obecnie niewiele drozej niz amphisilan i to zdecydowanie lepszy tynk, aleeeeee mega trudny w ulozeniu, oby wykonawca sobie z takim poradzil, Skoro mam wybierać między Caparol a Sempre to wolę już postawić na tego pierwszego. Sempre może i wygląda dobrze ale co będzie za kilka lat. Caparol wydaje mi się, że w dłuższym okresie czasu batalię jakościową wygra. Mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.08.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Skoro mam wybierać między Caparol a Sempre to wolę już postawić na tego pierwszego. Sempre może i wygląda dobrze ale co będzie za kilka lat. Caparol wydaje mi się, że w dłuższym okresie czasu batalię jakościową wygra. Mam nadzieję. a widziales zalinkowany post nie dotrwalo 3 mscy z klejem zadaj sobie wiecej trudu zeby poszukac , poczytac, uwazaj na marketing jutro sprzatamy 2 trupie elewacje na slasku, szkoda tych inwestorow - jeden kupil wszystko za namowa dystrybutora od najlepszych klejow w europie a drugi trafil na fatalnego wykonawce, ktory uciekl i tez trzeba posprzatac. poczytaj troche i pomysl. wydajesz wlasnie kilkadziesiat tys zl na elewacje, naprawa kosztuje srednio 160% -220% tego co teraz zaplacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 26.08.2020 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 a widziales zalinkowany post nie dotrwalo 3 mscy z klejem zadaj sobie wiecej trudu zeby poszukac , poczytac, uwazaj na marketing jutro sprzatamy 2 trupie elewacje na slasku, szkoda tych inwestorow - jeden kupil wszystko za namowa dystrybutora od najlepszych klejow w europie a drugi trafil na fatalnego wykonawce, ktory uciekl i tez trzeba posprzatac. poczytaj troche i pomysl. wydajesz wlasnie kilkadziesiat tys zl na elewacje, naprawa kosztuje srednio 160% -220% tego co teraz zaplacisz. Ja to wszystko rozumiem. Problem w tym, że wykonawca miał wziąć się za elewację pod koniec września a coś tam mu się pozmieniało i zacznie w najbliższy wtorek. A stosuje, jak twierdzi, głównie Sempre i dużo tego schodzi i nikt nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 28.08.2020 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 spozniles sie kilka lat na obstawianie caparol-a nie jest zly, patrzac na to co jest na rynku - jest nawet fajny, ale... to juz cien dawnego caparol-a , teraz to jedynie rozpoznawalna marka. ale generalnie ok, jak chcesz caparol-a to: Amphisilan FP - bedzie tani, latwy w ulozeniu i poprawny Carbopor FP - jak dobrze poszukasz kupisz go obecnie niewiele drozej niz amphisilan i to zdecydowanie lepszy tynk, aleeeeee mega trudny w ulozeniu, oby wykonawca sobie z takim poradzil, Dostałem ofertę na system Caparol od dwóch firm. Sciana z Porothermu Dryfix/Profi, styropian kupuję we własnym zakresie - grafit Austrotherm 0,031 Pierwsza firma proponuje: -Klej do styropianu Caparol CT 190 Grau 25 kg -Klej do siatki Caparol CT 190 Grau 25 kg -Grunt Caparol Putzgrunt 610 weiss EC 25 kg -Siatka CT 650/110 55mb -Tynk silikonowy Caparol CT Amphisilanputz K15 w kolorze Graphite 16/18 25kg Druga firma zaś: Zaprawa klejowa 185 DAMMKLEBER Zaprawa klejowo-szpachlowa do zbrojenia – szara 190 GRAU KLEBE u SPACHTELMASSE Siatka z włókna szklanego CT 650/110 GEWEBE 165 G/M2 Grunt pod tynki - w kolorze CX 610 PUTZGRUND Tynk silikonowy barwiony - struktura baranka 1,5 mm CX AMPHISILAN FASSADENPUTZ K15 PL Który komplet jest korzystniejszy dla mnie i jednocześnie łatwiejszy do pracy dla wykonawcy (czyt. w mniejszym stopniu może coś spier***) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 hahah a nas to nie zapyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 28.08.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 hahah a nas to nie zapyta a wysłał zapytanie 24.08 na priv - pozostało bez odzewu ale jeszcze można się zrehabilitować bo potrzebuję dostawę na 07.09 - chyba, że mój wykonawca znów zmieni termin bo olewam nosić dwie tony towaru w pojedynkę P.S. - zamówiony styropian dotarł, właśnie go wtargałem na budowę. 50 opakowań.W pojedynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 a wysłał zapytanie 24.08 na priv - pozostało bez odzewu ale jeszcze można się zrehabilitować bo potrzebuję dostawę na 07.09 - chyba, że mój wykonawca znów zmieni termin bo olewam nosić dwie tony towaru w pojedynkę P.S. - zamówiony styropian dotarł, właśnie go wtargałem na budowę. 50 opakowań.W pojedynkę. ale co na prv tu na forum? ta skrzynka ledwo zipie i co chwile sie przepelnia widzialem, FV na @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts