Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co to za rodzaj tynku? Standardowo dawało się tynk mozaikowy, a to jest coś innego, tak?

I jeszcze takie pytanie.

Fighter, czy zdarzyło Ci się kiedyś nie zdążyć zaszpachlować elewacji przed przymrozkami jesiennymi?

U mnie jest taka właśnie sytuacja.

Jeśli tak, to jakie były konsekwencje tego na wiosnę?

U mnie kończyli zatapiać siatkę tydzień temu przy -5 st.C.

Ale tylko pierwsza warstwa. Na wiosnę druga i tynkowanie.

Czyli należało wybrać większą firmę, która ma plandeki i nagrzewnice.

mozesz im wypozyczyc jak nie maja. nie jest to jakis drastyczny koszt.

zdecydowanie jest to lepsze niz dolewanie "mrozoklejow" itp substancji. wprawdzie to dziala - w sensie ze klej nie zamarznie i zwiaze, ale parametry koncowe stanowia jedna wielka zagadke.

• 2 weeks później...
Panowie , ktoś oceni system FAST'a - kleje czy tynk FAST Sil+ z jakimś dodatkiem włókien cz jest wart zainteresowania ?

osobiscie uważam że Fast robi całkiem niezłą chęmię. Tynki silikonowe tej firmy oferował kiedyś tez Rockwool w swoich systemach, jak jeszcze Rockwool oferował kompleksowe rozwiązania izolacji ścian.

• 2 months później...
czy jest jakaś znacząca różnica pomiedzy Ceresit CT74 a CT174?

Dzieki...

Jeden to silikatowo-silikonowa bzdura, a drugie to tynk który koło silikonowego nie stał.

Wybór jak to czy złapać kapcia w samochodzie w prawej czy lewej opinie

mam takie pytanie

mam bonie mniej wiecej 50% scian

Moj wykonwaca zaproponawał mi ze bonie zamiast klasc tynk w kolorze na bonie

to bonie zrobi białym tynkiem i pomaluje to farba silikonowa czy jakąś z systemu

jak to jest w systemie ?

klej

siatka itp

na klej podklad gruntujący ( u mnie jest biały)

podklad w kolorze i

i na to tynk kolorowy

?

jak polozy na bonie na biały podklad na to biały tynk i na to farba kolorowa wykonczeniowa ( silikonowa lub inna) czy może sie gdzies przebijać ten biały tynk z pod farby wykończeniowej?

czy tez na taki biały tynk farba podklad w kolorze i dopiero główny kolor?

lepiej robic wszystko jak ma byc podklad w kolorze i na to tynk kolorowy ?

jaka jest porównywalna trwałość tynku w kolorze a np tynku bialego z podkladem i na to farba w kolorze ?

Edytowane przez gorny7

mam takie pytanie

mam bonie mniej wiecej 50% scian

Moj wykonwaca zaproponawał mi ze bonie zamiast klasc tynk w kolorze na bonie

to bonie zrobi białym tynkiem i pomaluje to farba silikonowa czy jakąś z systemu

jak to jest w systemie ?

klej

siatka itp

na klej podklad gruntujący ( u mnie jest biały)

podklad w kolorze i

i na to tynk kolorowy

?

jak polozy na bonie na biały podklad na to biały tynk i na to farba kolorowa wykonczeniowa ( silikonowa lub inna) czy może sie gdzies przebijać ten biały tynk z pod farby wykończeniowej?

czy tez na taki biały tynk farba podklad w kolorze i dopiero główny kolor?

lepiej robic wszystko jak ma byc podklad w kolorze i na to tynk kolorowy ?

jaka jest porównywalna trwałość tynku w kolorze a np tynku bialego z podkladem i na to farba w kolorze ?

zadaj te pytania w bardziej usystematyzowany i zrozumialy sposob: czytalem ten Twoj wpis juz chyba ze 4x przegladajac forum, i za kazdym razem po 2-3x i dalej nie rozumiem dokladnie o co pytasz :D

• 2 weeks później...
Czy ktoś stosował i może coś powiedzieć o tynku silikonowym Kabex Silon? Jest to tynk preferowany przez mojego wykonawcę.

Czy w cenie tego tynku - 220 zł - jest coś lepszego innej firmy (Kabe, Ceresit, Izotherm, Kreisel, inny)?

Kabex - bardzo duzy dystrybutor... Kabe, ktory nagle wpadl na pomysl "a co tam ... zrobie sobie marke wlasna "kabex" ... ktos im to tam klepie pod ich brandem.

w cenie 220pln brutto/wiadro mozna jeszcze zlapac Greinplast TPB, z Amphisilanem z Caparol-a juz ciezko w tej cenie.

• Like 1

Czyli tynk sylikonowy od Kabe - Armasil - to jest coś porównywalnego jakościowo do Kabexa? Bo cenowo wychodzą podobnie.

Przy okazji, czy to standard, że wszystkie tynki kolorowe kosztują więcej niż tynk bazowy? Dziś w sklepie Kabex dowiedziałem się, że za tynk bazowy z dodanym pigmentem trzeba dopłacić 20% - nawet jeżeli pożądanym kolorem jest biel ("czystsza" niż biel bazowa).

Czyli tynk sylikonowy od Kabe - Armasil - to jest coś porównywalnego jakościowo do Kabexa? Bo cenowo wychodzą podobnie.

Przy okazji, czy to standard, że wszystkie tynki kolorowe kosztują więcej niż tynk bazowy? Dziś w sklepie Kabex dowiedziałem się, że za tynk bazowy z dodanym pigmentem trzeba dopłacić 20% - nawet jeżeli pożądanym kolorem jest biel ("czystsza" niż biel bazowa).

nie wiem jak Ty to wymysliles - takie stwierdzenie.

to moze inaczej

Duzy koncern o nazwie Kabe, z zapleczem, labo , duza produkcja na kilka krajow ma w polsce dystrybutora firma nazywa sie "Kabex"

no i ten "Kabex" jest dystrybutorem Kabe (bo iles tam lat temu nawiazali praktycznie wspolprace na wylacznosc) ...

i w pewnym momencie ktos w Kabex wpadl na to, ze w sumie - zlecmy komus jakiemus producentowi z PL - produkcje naszej marki... bedzie to tansze, nazwiemy to Kabex , bedzie sie kojarzylo z nami bo sie nazywamy Kabex i od zawsze sprzedawalismy Kabe.....

zatem odpowiedz masz.

A co do pytania o barwienie :

no wyobraz sobie ze biala baza tynku kosztuje x zlotych, zeby go zabarwic nalezy:

wziac wiadro, otworzyc wieczko, wlozyc do dozownika, dozownik dozuje pigmenty (pigmenty w dozowniku nie materializuja sie z powietrza, je tam trzeba wlac, a zeby je wlac, trzeba te pigmenty miec, a zeby je miec - trzeba je kupic, no chyba ze znasz miejsce gdzie pigmenty z pasta mieszalnikowa rozdaja za free) nastepnie po zadozowaniu trzeba to wiadro wyjac, przelozyc do wstrzasarki, wlaczyc wstrzasarke na okolo 4 minuty , wiadro wyjac, odstawic na palete.

Widzisz roznice nakladu czasu/pracy/zuzycia energii elektrycznej i pigmentow (ktore nie sa za darmo) w porownaniu do bazy ?

Pytałem o jakość, napisałeś o historii produkcji, więc nie do końca. Ale może głupie pytania zadaje, bo wyczuwam irytację w odpowiedzi, więc już zostawiam to. Dzięki.

historia produkcji jest mega istotna.

irytacja - owszem - nienawidze januszexu a troche tak mamy w tym przypadku

co wybierzesz - obojetnie dla mnie - wybiera madrze

i jak zawsze w takich przypadkach - zapisz numer / kontakt za chwile bedziesz potrzebowac pomocy - wtedy to naprawimy.

nasze spotkanie nie bedzie przyjemne dla zadnej ze stron - mi bedzie Ciebie szkoda, Ty zaplacisz kupe hajsu

ergo na tym etapie wg mnie: skieruj swoje zainteresowanie w produkty typu : STO lotusan , Greinplast tnb, STO silco, Caparol Amphisilan FP , Greinplast TPB .

nazwy nie sa przypadkowe ;p

Czesc,

Widzialem Twoje propozycje, masz tez opcje jakies bardziej budzetowe?

Lepiej jest polozyc bialy tynk i pozniej go pomalowac?

-- jaki klej do styropianu polecacie?

W.

Tpb kosztuje około 200zl netto wiadro - to już jest budżetowe a jeszcze przyzwoite. Poniżej tej granicy jest budżetowe... I już znika słowo przyzwoite ;)

Klej do styro: caparol 190s lub Greinplast Ks

• 2 months później...
Ogolnie Polecam Wam tynk izotherm.pl robiłem tym tynkiiem kilka razy kómpel ma 8 lat chupe.. wogóle nie zminił koloru to chyba najlepszy silkon na rynku jakośc jak greinplast a cena jak marketówka.. co prawda nie daja bonusów jak atlas ze ekipie dopłacaja 1000 zł do fasady kazdej.. nie ma gratisów i reklam z goły mi babami.. płaci sie za sam goły produkt i to mi sie podoba.. ogólnie silkonu za 150 zł w tej jakości chyba nigdzie sie nie kupi.. dobrze idzie recznie i pistoletem.. uziarnienie wszedzie jednolite takie samo na całej scianie... jedynuy minus to mnuiej kolorów niz u konkurencji.. ale zasze coś można wybrać.. zreszta i tak około połow i taki bierze bialą baze .. a ten izotherm ma piekny odcień tej bazy taki nowoczesny złamany biały w szarosć

• 1 month później...
mr6319 absolutnie wszystkie informacje znajdziesz tu:

Capatect Mineral - System Ocieplenia ze styropianem

Jeżeli poświecisz swoj czas na dokladne przeczytanie aprobaty technicznej i porównasz ja z innymi rozwiazaniami dojdziesz do takich samych wniosków co ja: mineralny malowany odpowiednio skonfigurowany jest doskonalym rozwiazaniem. Oczywiscie wyniki badan plus poprawka na to co dzieje sie na budowach. System mineralny malowany praktycznie eliminuje bledy wykonawcze, daje idelanie jednolity kolor i trwałość. W przypadku zastosowań w warunkach takich jak bliskośc lasu bądź wysoka wilgotność, dobiera sie odpowiednio farbę np. Thermosan jeżeli istnieje ryzyko rysowania się elewacji wybierasz Cap-elast Phase 2-W .

Konfiguracji jest wiele w zależności od tego czego oczekujesz

Cześć,

Chciałbym dopytać czy to nadal najlepsze rozwiązanie po tych kilkunastu latach patrząc na stosunek ceny do jakości?

Może teraz miałbyś jakąś inną radę? Ogólnie to myślę o kolorze ciemny grafit w niektórych miejscach, ale wyczytałem w innych postach, że może to być problematyczne przez mocniejsze nagrzewanie się przez ciemne kolory.

Jeżeli to ważne to styropian grafitowy 20cm (front 24cm).

PS. Link po tych kilkunastu latach już nie działa :p