Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy ze świerkami miniaturowymi - już raczej z nimi koniec ;-(

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące moich świerków miniaturek - jakieś 3 tygodnie temu zauważyłem lekkie żółtawe przebarwienia. Na 2 tygodnie wyjechałem z domu i to co zastałem widać na załącznikach. Zupełnie uschły a co gorsza niedaleko od nich rosną świerki konica i zaczynają mieć podobne objawy. Co mogę zrobić, żeby uratować pozostałe świerki? Chcę tylko dodać, że zdjęcia robiłem w różnych częściach ogrodu - część jest mniej nasłoneczniona, część bardziej. Ziemia jest kwaśna co widać po bujnie rosnących skrzypach. Nie wiem, czy jest to powiązane, ale 2 lata temu zasadziłem około metrowego świerka (niestety nie pamiętam odmiany) w zeszłym roku rósł pięknie, ale i on zaczyna również chorować - widzę, że nie ma tegorocznych przyrostów, a kolor zmienia się na jakąś ciemną zieleń (na oko niezbyt zdrową).

Czy mogę prosić o poradę?

Dziękuję i pozdrawiam.

P1160955 kopia.jpg

P1160956 kopia.jpg

P1160964 kopia.jpg

konica.jpg

Dlatego,ze producenci nawozów oferują :"Nawóz dla wszystkich iglaków" równie dobry w/g nich dla tuj,cyprysików ,świerków ,jak i sosen :)

Na szczęście producenci nawozów nie mają wpływu na to jakie wymagania posiadają poszczególne rośliny.

Prawda jest taka, że niektóre iglaki wymagają gleb lekko kwaśnych, zaś pewne (nieliczne) lepiej rosną na zasadowych. Jednak zdecydowana większość dobrze rośnie na glebach o odczynie obojętnym lub jest tolerancyjna na na odczyn gleby.

..

Edytowane przez Pinus
literówki