Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakim banku konto?

gringol

Recommended Posts

Chyba już wszystkie banki można obsługiwać przez Internet :)

No, może poza providentem....

Dla mnie wyznacznikiem była dostępność bankomatów w okolicy i bezpłatne przelewy (około 20-30x miesięcznie).

A ponieważ jestem w ruchu i nie mam czasu szukać tego jednego jedynego bankomatu, zdecydowałem się na konto w VW Bank.... każdy bankomat jest za free (pow. 400zł) lub 1,5zł (poniżej 400zł). Poza tym wszystkie przelewy (w tym US, ZUS) mam za free. Zabezpieczeniem jest token.

Z czasem zabrakło mi możliwości wpłacania kasy na konto, otworzyłem drugie konto w ING. Klienci płacą mi kasę do ręki i tutaj korzystam jedynie z wpłatomatów i karty PayPass. Zabezpieczeniem jest SMS token.

Wreszcie kredyty najlepiej mi się bierze i spłaca w GE Money (obecnie BPH).

Obydwa konta mają wady i zalety. Ja się z tym nauczyłem żyć i traktuje konta jak narzędzie (wiertarka, samochód).... po prostu korzystam.

• 2 weeks później...

Mbank tylko. Zero oplat za prowadzenie, zero oplat za karty. Mozliwosc wyplacania kasy prawie w kazdym centrum handlowym bankomaty Euronetu i bankomatach WBK, Brak prowizji za przelew miedzy mbank - mbank do innych bankow do 1 zl.

Dobry system lokat. Dobry kontakt z doradcami przez telefon, zawsze informuja na stronie o przerwach technicznych - ale trzeba czytac komunikaty na swoim koncie.

W Allianz Banku mają teraz fajną promocję:

- otwierasz konto www lub inne na zaproszenie (wyślę je Tobie jak się odezwiesz na:

[email protected]) i masz 50 zł na start

- konto jest bezpłatne, musi jedynie być jakiś minimalny wpływ w miesiącu np. 5 zł

- jeśli zaprosisz do otwarcia konta inne osoby, to za każdą osobę

dostaniesz 50 zł. Możesz zaprosić do 10 osób.Czyli można zarobić 500 zł.

Tu link do promocji:

http://www.allianz.pl/bank/konta_osobiste/program_rekomendacyjny,14581.html

Mam konto w ING i od kiedy zadeklarowałam, że nie korzystam z kasy, tylko z wpłatomatu i bankomatu, prowadzenie konta jest za darmo. Niestety, nawet jeśli wpłatomat lub bankomat są zepsute (więc z ich winy nie mogę skorzystać), płaci się jakąś prowizję za wpłaty lub wypłaty w kasie.

Przelewy przez internet są też za darmo.

Poza tym mam dodatkowo bezpłatne konto w euro, z którego bez problemu można robić przelewy za granicę.

Mam konto już trzeci rok w Inteligo. Obecnie wszystkie przelewy za free, Wpłaty w kasie PKO BP za free, wypłaty w bankomatach PKO BP za free. Z bankomatów innych banków nie korzystałem- nie wiem czy płatne. Mam informacje SMSem o wszystkich transakcjach, niestety płatne, ale można zrezygnować z tej usługi. Jestem zadowolony z tego banku.

Też mam Inteligo. Powiadamianie sms-em to fajna sprawa - niestety nie bezpłatna - trudno. Miałem taką sytuację, że tankowałem na BP i płaciłem kartą. Stałem przy kasie i dostałem sms-a o kwocie sciągniecia z rachunku, było OK, następnie po kilku godzinach kolejny sms i kasa poszła z konta. Sprawdzając wyciągi z konta to bym tego nie wyłapał ale sms dał mi informacje ze ktoś wali mnie w rogi :) poszła reklamacja i kase odzyskałem. Wniosek jest taki, że posadacze terminali maja dośc duże pole do naduzyć.

• 1 year później...
  • 7 years później...
  • 2 months później...
Aktualnie dobra promocję na konto ma ing bank śląski. Do założenia konta dają 140 zł osobie zakładającej. Poza tym w banku mozna otworzyć sobie konto oszczędnościowe oprocentowane na 2,5% co stanowi jedno z lepiej oprocentowanych kont oszczędnościowych ( obecnie niektóre lokaty są niżej oprocentowane).

Poza tym dobre konto ma jeszcze nest bank. Głównie z uwagi na to, ze jest to całkowicie darmowe konto i rzeczywiśćie nie ma tam opłat bez żadnych warunków ( na przykład na kartę że karta jest darmowa od iluś tam płątności miesięcznie).

Promocja na ING może i dobra, ale już samo wypłacanie gotówki z bankomatów niezbyt. Darmowe wypłaty z bankomatów jedynie, o ile będziemy korzystali z maszyn sieci ING i Planet Cash. W przypadku bankomatów pozostałych sieci bezpłatna będzie pierwsza wypłata w miesiącu, natomiast koszt kolejnych to już 2,50 zł.