Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kominka do palenia rekreacyjnego ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Jezlei mam powierzchni uzytkowej 160 m2, to jaka moc kominka rekreacyjnego jest do tego sugerowana ? Cos kolo 8-10 kW ?

Ma to byc wylacznie palenie dla przyjemnosci. Z malym zapasem na jakies dziwne awarje CO, aby mozna bylo przynajmniej jakos w domu temperature utrzymac przez jakis czas.

I czy powinien byc to kominek z szamotem czy bez ?

Fantom

Kominek z szamotem będzie zawsze dłużej trzymał ciepło. Aktualnie wiekszość wkładów stosowanych przez naszą firmę to wkłady stalowo-szamotowe. Dobór wkładu powinien być dopasowany do parametrów komina. Ważna jest także odpowiedź na pytanie, czy zamierza Pan wykonać dystrybucję gorącego powietrza do innych pomieszczeń poza salonem? Prosiłbym także o podanie przekroju komina (średnicy?) a także przybliżonej wysokości komina.

Witam

Jezlei mam powierzchni uzytkowej 160 m2, to jaka moc kominka rekreacyjnego jest do tego sugerowana ? Cos kolo 8-10 kW ?

Ma to byc wylacznie palenie dla przyjemnosci. Z malym zapasem na jakies dziwne awarje CO, aby mozna bylo przynajmniej jakos w domu temperature utrzymac przez jakis czas.

I czy powinien byc to kominek z szamotem czy bez ?

Fantom

Chcesz palić rekreacyjnie ale też chcesz rezerwę na CO.Utrzymać temp w domu w zimie samymi kratkami jak CO się rozjedzie na dłużej......?Zrezygnuj z tej przyjemności.Niech przyjemność z palenia ma rezerwę w postaci rozprowadzenia np powietrza.Jest to jakieś przyzwoite zabezpieczenie na wypadek W.Ale jeżeli już trzymać się tej twojej rekreacji to szamot jak dla mnie nie odgrywa znaczącej roli.Pamiętać jednak należy ,że fizyki i termodynamiki nie da się oszukać.

• 5 months później...

Witam serdecznie,

chciałbym również prosić o pomoc przy wyborze kominka do palenia rekreacyjnego. Kominek w salonie ok 25m2, bez drzwi do kuchni i klatki schodowej. Planuję na pietrze również 2 kratki aby trochę ciepła grawitacyjnie tam poleciało. Komin o wysokości ok 8m, przekrój ok 22x14. Myślę o mocy rzędu 12kW, np. tarnavva 12kW round, przy okazji może jakiś inny kominek byłby dobry? Bo przyznam, że 3kpln jak na rekreacyjne palenie to troszkę drogawo.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 weeks później...

Witam,

ja mogę polecić Jotula I 350 FL, to mały kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, u mnie działa wraz z WM i nie ma z tym żadnego problemu,

a dodatkowo mogę powiedzieć że pali się w nim super i nie ma efektu czarnej szyby. Jedyna wada to cena :-(, tani nie był ale po pół roku użytkowania

mogę powiedzieć - warto było :-)

• 2 weeks później...