ocia79 25.06.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam, szukam zdjęć tarasów z szarych płyt chodnikowych (40x40),samych lub połączonych z kostka granitowa lub drzewem. Taras będziemy robić w połowie lipca i szukam jakiś inspiracji. P.S.Jakby ktoś wiedział, czym te płyty najlepiej zaimpregnować aby się aż tak nie brudziły- byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 25.06.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 ja też sie przyłacze do prośby - płytki chodnikowe już czekają widziałam kiedyś w telewizji taki taras dokładnie pamietam jak wyglądał ale zdjęciami nie dysponuje - było to tak kwadrat z czterech płytek otoczony obwódka z dwóch kostek granitowych i znowu cztery płytki i podwójnie kostka granitowa - bardzo fajnie to wygladąło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ja widziałam nawierzchnię przekładaną brukiem klinkierowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.06.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) ... ale taras na gruncie czy na betonie ? jeśli na gruncie to masz problem z przerastaniem "roślinek" ( czytaj chwastów ) już w następnym roku po ułożeniu i wyrywasz, wyrywasz, pryskasz, pryskasz, a to dziadostowo rośnie, rośnie....aaaaaaaaaaaaa zapomniałem dodać mrówki...ooooo to to lubi ten piaseczek wywalać na zewnątrz, no i pryskasz, pryskasz, albo granulat.... ale i tak się zaraz przeniosą ...nnnnoooo to tyle PzdrJ PS.... albo beton, beton na podkład, no ale to koszty... ... a impregnację zostaw sobie nnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaa sam koniec Edytowane 25 Czerwca 2010 przez Jerzysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Mozna pod spód położyć geowłókninę co ograniczy mrówki i chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 26.06.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Geowłókninę planujemy położyć,gdyż będziemy kłaść na sama ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 26.06.2010 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 http://img52.imageshack.us/img52/7058/ogrodgdyniamalyreferenc.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img576.imageshack.us/img576/2572/101867f81681aec132f3bde.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img17.imageshack.us/img17/9179/projektowanieogrodu11.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img34.imageshack.us/img34/8677/wykonanieogrodu14.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img685.imageshack.us/img685/3267/38195052378392074012o.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 26.06.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 To nasz taras z płyt betonowych POZBRUKu. http://www4.picturepush.com/photo/a/3691852/1024/Garden_2010/taras.jpg Są kładzione oczywiście na sucho. Szczeliny przerastają trochę mchem (taras od północnego-wschodu), macierzanką i czasami chwastami. Tym się nie przejmuję bo nie lubię sterylnych ogrodów. Wada - nie można wywabić z nich kilku żółtych plam, które powstały z przeniesienia na butach nawozu trawnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 26.06.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Beton podobno strasznie przyjmuje plany.Impregnowaliście czymś swoje płyty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 26.06.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Tak, jest specjalny impregnat, kt. impregnowaliśmy. Te płyty są szkliwione i przecierane później. De facto nie przyjmują plam poza właśnie tym nawozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 26.06.2010 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Aha,to fajnie.Ja będę miała takie najzwyklejsze płyty tylko z ta różnica ,ze są bardzo,bardzo gładkie.Mamy dość duży taras 55m2.A Twój taras ile ma metrów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajdach 26.06.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Witam moj taras ma 50 m2 jest okolo 70 cm nad ziemia ,wymurowany z bloczkow betonowych zasypany piaskiem na ktory zostal wylany beton . Chce polozyc plyty betonowe . Co mam zrobic z obrzezami ? dac jakas obrobke blacharska ? boje sie ze zacznie zaciekac i pojakims czasie odpadnie tynk na ktory chce naniesc mase zywiczna . na co mam ukladac te plyty czy wystarczy chudy beton ? Edytowane 26 Czerwca 2010 przez ajdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 26.06.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Nasz taras ma 40 m. Taras jest wylany betonem - odpowiednio niżej by zmieściła się płyta betonowa (muszą otwierać się drzwi i taras). Na to jest piasek i na to układane płyty - na sucho przez fachowca.Obrzeża trzeba wybrać wg gustu. "Układacz" polecał nam jakieś krawężniki, ale dla nas nie było to estetyczne. Mamy obrzeże z kostki granitowej, zresztą do wymiany bo jest położona zbyt nisko i nie trzyma dobrze płyt.Ze strony gdzie był duży spadek, mamy donicę z kostki granitowej na fundamencie, ale bez dna. Do obejrzenia w galerii mojego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajdach 26.06.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 U mnie juz jest beton . Maksymalna wysokosc piasku wraz z kostka czy plytkami nie moze przekroczyc 9cm. Czy to nie jest za malo . Moze po prostu lepiej to wszystko skuc ? Bardzo ladny ogrod !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 28.06.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Podnosze temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 http://bruk-bet.eu/wizualizer/ - na przykładowych wizualizacjach (na etapie wybór źródła) jest właśnie taras w różnych opcjach z płytami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 29.06.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 O fajne.Dzieki Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 29.08.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam,Podnoszę temat, ponieważ też zaczynam budowę tarasu z płyt na gruncie. O czym należy pamiętać, na co zwrócić szczególną uwagę?Obrzeża będą z czrnych/grafitowych krawęźników, geowłóknina obowiązkowo. Jaką dać folie na styku z elewacją,jak zadbać o dobrą izolacje itp. .... Za odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam, Zdjęcia mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 29.08.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 WitamMam taras na gruncie wykonany z płyt betonowych u góry obsypanych kamykiem jedni mówią płukanych inni po prostu Żwirek- tak zresztą się nazywają producent Leier.Dookoła są obrzeża chodnikowe betonowe. W płyty wkomponowane są kostki granitowe szareTaras wyniesionyjestokoło1m nad poziom gruntu, układany na zagęszczonym piasku, żwirze i podsypce .Nie dawałem geowłókniny,nie izolowałem specjalnie od domu, izolacja pionowa była (lepik).Chwasty przerastają sporadycznie, może ze 4 wyrwałem,mrówki szybko się wyniosły po użyciu odpowiedniego preparatu.Zdjęcie wstawię jutro. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 30.08.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Wojtek dzięki za odpowiedź, czekamy na fotki... Jak długo taras funkcjonuje, nic nie siada? Piasek nie nosił się do domu?Pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts