Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras z szarych płyt betonowych (tzw.chodnikowych)

ocia79

Recommended Posts

Witam,

szukam zdjęć tarasów z szarych płyt chodnikowych (40x40),samych lub połączonych z kostka granitowa lub drzewem.

Taras będziemy robić w połowie lipca i szukam jakiś inspiracji.

P.S.Jakby ktoś wiedział, czym te płyty najlepiej zaimpregnować aby się aż tak nie brudziły- byłabym wdzięczna ;)

ja też sie przyłacze do prośby - płytki chodnikowe już czekają

widziałam kiedyś w telewizji taki taras dokładnie pamietam jak wyglądał ale zdjęciami nie dysponuje - było to tak kwadrat z czterech płytek otoczony obwódka z dwóch kostek granitowych i znowu cztery płytki i podwójnie kostka granitowa - bardzo fajnie to wygladąło

Pozdrawiam

... ale taras na gruncie czy na betonie ?

jeśli na gruncie to masz problem z przerastaniem "roślinek" ( czytaj chwastów ) już w następnym roku po ułożeniu i wyrywasz, wyrywasz, pryskasz, pryskasz, a to dziadostowo rośnie, rośnie....

aaaaaaaaaaaaa zapomniałem dodać mrówki...

ooooo to to lubi ten piaseczek wywalać na zewnątrz, no i pryskasz, pryskasz, albo granulat.... ale i tak się zaraz przeniosą ...

nnnnoooo to tyle

Pzdr

J

PS

.... albo beton, beton na podkład, no ale to koszty...

... a impregnację zostaw sobie nnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaa sam koniec

Edytowane przez Jerzysio

To nasz taras z płyt betonowych POZBRUKu.

http://www4.picturepush.com/photo/a/3691852/1024/Garden_2010/taras.jpg

Są kładzione oczywiście na sucho. Szczeliny przerastają trochę mchem (taras od północnego-wschodu), macierzanką:) i czasami chwastami. Tym się nie przejmuję bo nie lubię sterylnych ogrodów.

Wada - nie można wywabić z nich kilku żółtych plam, które powstały z przeniesienia na butach nawozu trawnikowego.

Witam moj taras ma 50 m2 jest okolo 70 cm nad ziemia ,wymurowany z bloczkow betonowych zasypany piaskiem na ktory zostal wylany beton . Chce polozyc plyty betonowe . Co mam zrobic z obrzezami ? dac jakas obrobke blacharska ? boje sie ze zacznie zaciekac i pojakims czasie odpadnie tynk na ktory chce naniesc mase zywiczna . na co mam ukladac te plyty czy wystarczy chudy beton ? Edytowane przez ajdach

Nasz taras ma 40 m. Taras jest wylany betonem - odpowiednio niżej by zmieściła się płyta betonowa (muszą otwierać się drzwi i taras). Na to jest piasek i na to układane płyty - na sucho przez fachowca.

Obrzeża trzeba wybrać wg gustu. "Układacz" polecał nam jakieś krawężniki, ale dla nas nie było to estetyczne. Mamy obrzeże z kostki granitowej, zresztą do wymiany bo jest położona zbyt nisko i nie trzyma dobrze płyt.

Ze strony gdzie był duży spadek, mamy donicę z kostki granitowej na fundamencie, ale bez dna. Do obejrzenia w galerii mojego ogrodu.

• 2 months później...

Witam,

Podnoszę temat, ponieważ też zaczynam budowę tarasu z płyt na gruncie. O czym należy pamiętać, na co zwrócić szczególną uwagę?

Obrzeża będą z czrnych/grafitowych krawęźników, geowłóknina obowiązkowo. Jaką dać folie na styku z elewacją,jak zadbać o dobrą izolacje itp. ....

Za odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam,

Zdjęcia mile widziane:)

Witam

Mam taras na gruncie wykonany z płyt betonowych u góry obsypanych kamykiem jedni mówią płukanych inni po prostu Żwirek- tak zresztą się nazywają producent Leier.

Dookoła są obrzeża chodnikowe betonowe. W płyty wkomponowane są kostki granitowe szare

Taras wyniesionyjestokoło1m nad poziom gruntu, układany na zagęszczonym piasku, żwirze i podsypce .

Nie dawałem geowłókniny,nie izolowałem specjalnie od domu, izolacja pionowa była (lepik).

Chwasty przerastają sporadycznie, może ze 4 wyrwałem,mrówki szybko się wyniosły po użyciu odpowiedniego preparatu.

Zdjęcie wstawię jutro.

Pozdrawiam

Wojtek